Byli funkcjonariusze włoskiego wywiadu skazani w sprawie Abu Omara – Amnesty International

Byli funkcjonariusze włoskiego wywiadu skazani w sprawie Abu Omara

Sąd Apelacyjny w Mediolanie wydał wyrok w sprawie zaangażowania dwóch byłych wysokich urzędników włoskiego wywiadu i trzech agentów w porwanie Egipcjanina Abu Omara.
Abu Omar fot. APGraphicsBank

Dwóch wysokich urzędników zostało skazanych na 10 i 9 lat więzienia, natomiast pozostałym agentom wymierzono karę sześciu lat. Łącznie mają zapłacić odszkodowanie w wysokości 1 miliona Euro Abu Omarowi i 500 000 Euro jego żonie.

Abu Omar mieszkał we Włoszech, kiedy w lutym 2003 roku został porwany z ulicy Mediolanu, a następnie bezprawnie przewieziony przez CIA z Włoch do Egiptu, gdzie przetrzymywano go w tajemnicy i prawdopodobnie torturowano. Jego porwanie we Włoszech stało się początkiem “przymusowego zaginięcia”.

– Tajemnica państwowa nie powinna być wykorzystywana do chronienia rządów, w tym urzędników wywiadu, przed odpowiedzialnością za tak poważne naruszenia praw człowieka – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska. – Jeżeli wniesiona zostanie apelacja, włoskie sądownictwo powinno dać jasno do zrozumienia, że ktokolwiek narusza prawa człowieka – niezależnie od tego czy jest agentem wywiadu, czy nie – nie będzie chroniony przez rząd zasadą tajemnicy państwowej. W przypadku Abu Omara jego porwanie oraz przymusowe zaginięcie było przestępstwem, a nie tajemnicą państwową. Osoby odpowiedzialne powinny zostać pociągnięte do odpowiedzialności.

1 lutego 2013 r. Sąd Apelacyjny w Mediolanie skazał trzech byłych amerykańskich urzędników Centralnej Agencji Wywiadowczej za porwanie Abu Omara.

Tł. Dawid Szkudlarek

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini