Chcesz zostać edukatorem, edukatorką praw człowieka? – Amnesty International

Chcesz zostać edukatorem, edukatorką praw człowieka?

Zapraszamy na szkolenia w woj. Lubuskim.<br /> <br />

O PROJEKCIE: Projekt “Edukacja dla Godności w województwie lubuskim” jest kontynuacją dotychczasowych edukacyjnych działań Amnesty International. Projekt  ma na celu wzbudzenie świadomości na temat przeszkód w drodze do osiągnięcia rozwoju oraz kształtowanie postawy współodpowiedzialności za rozwiązywanie problemów krajów globalnego Południa w kontekście ubóstwa.
CEL PROJEKTU: Projekt ma na celu stworzyć sieć trenerów i trenerek, która wesprze działania szkół i instytucji w województwie lubuskim w zakresie edukacji globalnej.
DO KOGO SKIEROWANY JEST PROJEKT: Projekt kierowany jest przede wszystkim do studentów, wychowawców i pedagogów, działaczy organizacji pozarządowych, osób związanych z działalnością edukacyjną, które są zainteresowane rozwojem swoich umiejętności trenerskich w zakresie Edukacji Globalnej. Na dalszym etapie działania skierowane będą do szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z terenu województwa lubuskiego.
Zapraszamy na szkolenia dla Facylitatorów i Facylitatorek Praw Człowieka w województwie lubuskim:

• 25-26.10, Zielona Góra,
    Siedziba Związku Lubuskich Organizacji Pozarządowych
    Zacisze 17, Zielona Góra.
    Termin nadsyłania zgłoszeń – 19.10
  • 8-9.11, Gorzów Wielkopolski,
    siedziba Fabryki Aktywności Młodych,
    Składowa 11 66-400 Gorzów Wlkp.,
    Termin nadsyłania zgłoszeń – 3.11
  • 13-14.11, Międzyrzecz,
    Hotelu Neo
    ul. Malczewskiego 2, Międzyrzecz,
    termin nadsyłania zgłoszeń – 4.11
  • 15-23 listopada,
    Działania warsztatowe i akcyjne w szkołach podczas Tygodnia Edukacji Globalnej w woj. lubuskim

Osoby chętne do udziału w szkoleniu projekcie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego oraz przesłanie na adres: szkolenia@amnesty.org.pl. W terminie 15 – 23 listopada zaplanowane są działania warsztatowe i akcyjne w szkołach podczas Tygodnia Edukacji Globalnej. Zapraszamy do współpracy wszystkie chętne szkoły i placówki wychowawcze do zorganizowania wydarzeń edukacyjnych w swoich miejscowościach. Zgłoszonym osobom prześlemy materiały edukacyjne i akcyjne  oraz oferujemy wsparcie merytoryczne.
Tydzień Edukacji Globalnej – coroczna międzynarodowa akcja edukacyjna organizowana w celu zwrócenia uwagi Europejczyków na problemy o charakterze globalnym. TEG odbywa się w listopadzie, pod patronatem Europejskiego Centrum na Rzecz Współzależności i Solidarności Światowej (Centrum Północ-Południe) Rady Europy. Różnego rodzaju akcje edukacyjne organizowane są przez szkoły, studenckie koła naukowe, biblioteki, organizacje pozarządowe i różnego rodzaju instytucje. W Polsce w 2013 roku w działania w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej zaangażowało się ok. 130 podmiotów.

Grafika: Projekt jest współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2014r.

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Kara za wsparcie osoby w potrzebie. Uwagi prawne do sprawy Justyny Wydrzyńskiej