Chile: “Esmeralda” wyrusza w rejs, a sprawiedliwość czeka… – Amnesty International

Chile: “Esmeralda” wyrusza w rejs, a sprawiedliwość czeka…

Po 30 latach ukrywania tego faktu władze wojskowe przyznały publicznie,
że na pokładzie Esmeraldy miały miejsce zatrzymania, maltretowania i tortury. Bez wątpienia -brak współpracy mającej na celu dostarczenie rzetelnej i wiarygodnej informacji dotyczącej popełnianych czynów, ofiar i odpowiedzialności, nie pozwoliły dotychczas na wyraźny postęp w tej sprawie-.

-Kolejny raz okręt szkoleniowy Esmeralda wyrusza w rejs, a sądownictwo, rząd i wojsko chilijskie wciąż nie dokładają starań, aby usunąć tę -aurę bezkarności okrywającą Esmeraldę

Akt zadośćuczynienia ze strony Sił Zbrojnych Chile powinien przyczynić
się do wsparcia działań aparatu sprawiedliwości. Do tej pory brak informacji o losach ciał księdza Michaela Woodwarda Yriberry, Juana Yantocha, Jaimego Aldoneya i Marcelo Barriosa, podobnie nieznane pozostają osoby odpowiedzialne za pogwałcenia praw człowieka popełnione przez chilijskich wojskowych zarówno na jednostce Esmeralda, jak i na innych statkach oraz obiektach Marynarki Wojennej.

Amnesty International apeluje do władz Chile o efektywne działania
w odniesieniu do poważnych pogwałceń praw człowieka popełnionych w okresie rządów wojskowych na pokładzie Esmeraldy, jak i na innych okrętach oraz obiektach militarnych. Przeprowadzone muszą zostać niezależne śledztwa, które doprowadzą do przekazania w ręce wymiaru sprawiedliwości osób odpowiedzialnych za te pogwałcenia, dbając w ten sposób o zadośćuczynienie moralne,
ale i materialne dla ofiar i ich rodzin.

Amnesty International oczekuje, że rządy krajów, do których zawinie okręt szkoleniowy Esmeralda publicznie podkreślą wagę poznania całej prawdy o poważnych pogwałceniach praw człowieka, które mały miejsce na pokładzie statku i postawienia osób odpowiedzialnych przed obliczem wymiaru sprawiedliwości.

-Nadszedł czas, by statek szkoleniowy Esmeralda mógł zakończyć swój rejs po morzach świata wolny od okrywającej go aury bezkarności-

Amnesty International przypomina o kampanii on-line -Uwalniając Esmeraldę-, gdzie zbierane są głosy poparcia ze strony tysięcy osób z całego świata. Aby przyłączyć się do akcji należy odwiedzić stronę www.amnistia.cl.

Informacje ogólne

Plan rejsu Esmeraldy przedstawia się następująco:

19 marca

Iquique, Chile