Chile: Na drodze ku sprawiedliwości – Amnesty International

Chile: Na drodze ku sprawiedliwości

AMR 22/001/2005

Sędziowie chilijskiego sądu wyższej instancji orzekli, że Augusto Pinochet powinien stanąć przed sądem pod zarzutem łamania praw człowieka. Został oskarżony o dziewięć porwań i jedno zabójstwo w związku z  -Operacją Kondor.-

W latach 70-tych i 80-tych wiele rządów krajów Ameryki Łacińskiej  w drastyczny sposób łamało prawa człowieka. Ostatnia decyzja podjęta przez chilijski system sądowniczy w walce przeciwko bezkarności musi być przykładem do naśladowywania dla pozostałych. Dopóki pozostałe państwa nie podejmą konkretnych kroków przeciwko łamaniu praw człowieka, w krajach Ameryki Łacińskiej nadal będzie panowała bezkarność.

Tło wydarzeń

Augusto Pinochet będzie pierwszym byłym przywódcą, który zostanie postawiony przed sądem pod zarzutem łamania praw człowieka w kontekście -Operacji Kondor-. Operacja ta była szczegółowo opracowaną strategią uzgodnioną pomiędzy wojskowymi rządami Chile, Argentyny, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i Boliwii w latach 70-tych i 80-tych. Jej celem było ściganie, aresztowanie i torturowanie przeciwników politycznych, z których wielu nadal uważa się za -zaginionych-.