CHILE – Obawa o bezpieczeństwo – Amnesty International

CHILE – Obawa o bezpieczeństwo

AMR 22/005/2005

Wieczorem 22 lipca,  Juana Calfunao Paillalef była w swoim domu z mężem, Antonio Cadin Huentelao, oraz siedmioletnią córką Remultray. Czekali na powrót swojej drugiej córki siedemnastoletniej Caroliny, która wyszła do pobliskiego miasta Temuco z innymi członkami wspólnoty, aby uczestniczyć w rozprawie sądowej jednego z  przywódców Mapuche.

Około godziny 18, rodzina usłyszała krzyk kobiety. Krzyki pochodziły znad rzeki, jakieś 150 metrów od domu. Zaniepokojeni o bezpieczeństwo Caroliny, Juana i jej mąż natychmiast wyszli na poszukiwania, zostawiając w domu Remultray. Nad rzeką nie znaleźli nikogo i kiedy wracali do domu usłyszeli krzyk dziewczynki. Pobiegli w kierunku mieszkania i zobaczyli je w płomieniach. Członek wspólnoty wyciągnął Remultray z płomieni.

Po całym zdarzeniu, przybył miejscowy prokurator i policjanci, aby zebrać oświadczenia i rozpocząć śledztwo dotyczące przyczyn pożaru. Nic nie wiadomo o tym, by śledztwo posunęło się naprzód.

Juana Calfunao Paillalef jest członkinią założycielem chilijskiej organizacji pozarządowej Komisji Etycznej Przeciwko Torturom. Jej mieszkanie, we wspólnocie tubylczej Juan Paillalef, usytuowane w mieście Cunco IX Regionu, na południu Chile, już raz zostało całkowicie zniszczone przez płomienie 26 czerwca 2004, w innym nagle spowodowanym pożarze. Przy tamtej okazji, znaleziono w zgliszczach domu, zwęglone zwłoki jej wuja, Basilio Coñoenao, pomimo tego, że jak potwierdzono, nie mieszkał w domu Juany. W lutym 2005, Dyrekcja Praw Człowieka przy Ministerstwie Spraw Zewnętrznych przekazała Amnesty International, że wyznaczono miejscowego prokuratora, by zajął się oskarżeniami przedstawianymi przez rodzinę w związku z pożarem wywołanym 26 czerwca 2004. Amnesty International nie ma żadnych nowych wiadomości dotyczących tej sprawy.

List należy kierować do:

Regional Governor, IX Region
Sr. Intendente IX Región
Intendencia Región Araucania
Sr. Ricardo Patricio Celis Araya
Bulnes 590 piso 2, Temuco, Chile
Fax:                 +56 45 208 217
Pozdrowienie:            Sr. Intendente / Dear Sir

Minister of Justice
Sr. Ministro de Justicia
Sr. Luis Bates
Ministerio de Justicia
Morandé 107, Santiago, Chile
Fax:                 +56 2 695 4558
Pozdrowienie:   Sr. Ministro / Dear Minister

Kopie do:
Presidential Advisor (including indigenous affairs)
Asesor de Gestión de la Presidencia
Sr. Domingo Namuncura
Palacio de la Moneda, Santiago, Chile
Fax:                 +56 2 698 4656
Pozdrowienie:            Estimado Señor / Dear Sir

Minister of Foreign Affairs
Sr. Ministro de Relaciones Exteriores
Sr. Ignacio Walker
Ministerio de Relaciones Exteriores
Catedral 1158, Piso 3, Santiago, Chile
Fax:                 +56 2 696 8796
Pozdrowienie:            Sr. Ministro / Dear Minister

a także do przedstwicielstwa dyplomatycznego Chile w Polsce.