Chiny: Doroczne nasilenie egzekucji w Dniu bez Narkotyków ONZ

ASA 17/026/2004
           -Zobaczyliśmy, że w poprzednich latach w Chinach ilość egzekucji rosła w miarę zbliżania się Międzynarodowego Dnia ONZ Walki z Uzależnieniem i Przemytem Narkotyków- – powiedziała Amnesty International. -Jednak nie dowiedziono nigdy, że kara śmierci odstrasza potencjalnych przemytników i narkomanów skuteczniej, niż inne kary-.

Ponad 50 ludzi zostało straconych wskutek zarzutów związanych z narkotykami w zaledwie ośmiu z 23 prowincji Chin w tygodniu, poprzedzającym zeszłoroczny Dzień bez Narkotyków. Pełna liczba egzekucji w Chinach nie jest znana. W tym roku, 11 czerwca w Szenzen na południu Honkongu stracono już trzech domniemanych przemytników narkotyków z tego regionu
             Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci we wszystkich przypadkach bez wyjątku, jako pogwałceniu prawa do życia i najwyższej formie okrutnej, nieludzkiej i hańbiącej kary.

Organizacja Narodów Zjednoczonych nigdy nie poparła zastosowania kary śmierci w przypadku przestępstw związanych z narkotykami, a Specjalny Sprawozdawca ds. Doraźnych lub Arbitralnych Egzekucji wezwał Chiny do rezygnacji z niej w przypadkach przemytu narkotyków.

Chiny zmagają się z bardzo poważnym i wciąż rosnącym problemem związanym z przemytem narkotyków. Graniczą z dwoma największymi na świecie obszarami produkcji opium: -Złotym Trójkątem- i Afganistanem. Żyje tam 1,05 miliona odnotowanych narkomanów, a o wiele więcej spośród nich prawdopodobnie się nie rejestruje. Posiadanie określonych ilości narkotyków pociąga za sobą potencjalny wyrok śmierci. Pięć kilogramów marihuany, kilogram heroiny czy 50 gramów kokainy może oznaczać wykonanie wyroku.

W tygodniu poprzedzającym Dzień bez Narkotyków działania rządowe, mające walczyć z narkotykami są upowszechniane w chińskich mediach. Mimo doniesień o wyrokach śmierci, zażywanie narkotyków, ich ilość zatrzymana przez celników i częstotliwość związanych z nimi przestępstw jest w Chinach nadal wysoka, a nawet rośnie. Ten fakt poważnie podkopuje oficjalne zapewnienia, że kara śmierci skutecznie powstrzymuje przestępstwa narkotykowe.

Tło

Według chińskiego Biura Kontroli Narkotyków, policja na lądzie przechwyciła w 2003 r. 9,53 ton heroiny, o 2,6 procent więcej niż w 2002. W 2003 przechwycono 5,8 ton ‘lodu’, czyli chorowodorku metamfetaminy, podczas, gdy w 2001 r. 4,8 tony. Chińska Narodowa Komisja Kontroli Narkotyków ustaliła, że liczba narkomanów w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła o 13%.