Chiny: Egzekucja Ujgurów zwiększa liczbę ofiar do czterech w ciągu trzech tygodni – Amnesty International

ASA 17/041/2004

Organizacja jest pełna obaw w związku z faktem, iż Ujgurowie mogli nie mieć przeprowadzonego sprawiedliwego i zgodnego z międzynarodowymi standardami procesu  sądowego. Nie jest jasne, czy mieli dostęp do wybranych przez siebie obrońców i czy mogli zadawać pytania świadkom strony przeciwnej. Jakość materiału dowodowego użytego przeciwko nim pozostaje nieznana.

Aihe Maititashi i Luoheman Maimaiti zostali skazani na śmierć po tym, jak sąd uznał ich za winnych nielegalnej produkcji materiałów wybuchowych w Autonomicznym Regionie Xinjiang (XUAR), podalły Reuters i AFP. Zarzucono im również stosowanie taktyk zbrojnych mających na celu podział kraju. Stracono ich 21 lipca. Amnesty International ostro potępia te egzekucje.

Dwaj inni Ujgurowie, Idris Kadir, lat 29 i Kuerba Tudaji zostali straceni odpowiednio 19 lipca i 30 czerwca. Obydwu skazano na podstawie podobnych zarzutów związanych z -separatyzmem-.

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!