Chiny: Eskalacja prześladowań przed obchodami 20. rocznicy Tiananmen – Amnesty International

Chiny: Eskalacja prześladowań przed obchodami 20. rocznicy Tiananmen

-Uniemożliwianie komunikacji czy zapobieganie wystąpieniom nie powstrzyma aktywistów przed walką o swoje prawa i nie będzie żadną przeszkodą dla ludzi chcących upamiętnić 20. rocznicę stłumienia pokojowych protestów na Tiananmen,- powiedziała Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska. -Nadmierne nękanie będzie tylko bardziej motywowało ludzi do wzmożonego wysiłku w dążeniu do prawdy.-
W ostatnich dniach Amnesty International otrzymało raporty o poważnych atakach na działaczy praw człowieka.
– W Pekinie, aktywista Wan Yanhai, przed zbliżającą się rocznicą został zmuszony do podróży do północnego miasta Changchun. Policja zastukała do jego drzwi i zażądała , aby opuścił Pekin w celu -uniknięcia konfliktu-. Gdy odmówił, został siłą zaprowadzony wraz z rodziną do pociągu.
– 3 czerwca, Zeng Jinyan właśnie zamierzała udać się ze swoją maleńka córeczką na urodziny matki, gdy 5 policjantów siłą zawróciło ją do domu i poinformowało, ze nie ma zezwolenia na jego opuszczanie w nadchodzących dniach.
– 3 czerwca w Hangzhou policja zebrała się przed domem obrońcy praw człowieka Wen Kejiana i zaprosiła go na -rozmowę-.
– 2 czerwca, dwóch policjantów i czterech członków -Komitetu Sąsiedzkiego- zebrało się w Szanghaju przed domem Mao Hengfeng, aktywistki na rzecz praw reprodukcyjnych. Gdy chciała wyjść z domu, zmusili ją do powrotu, mówiąc, że nie może go opuszczać, aż minie rocznica wydarzeń na placu Tiananmen.
– 2 czerwca w Mongolii Wewnętrznej, siły bezpieczeństwa wewnętrznego podobno aresztowały publikującego w Internecie pisarza Tian-a Yongde w czasie, gdy odwiedzał w szpitalu matkę. Nieznane są jego dalsze losy.
– 1 czerwca, policja rozpoczęła obserwację i straż przed domem prawników Jiang Tianyong i Li Xiongbing; przydzieliła im również kierowców.
– O północy, 2 czerwca, prawnicy Lan Zhixue i Tang Jitian omawiali sprawę w biurze organizacji pozarządowej. Gdy je opuszczali na ranem 3 czerwca, policja zabrała ich na przesłuchanie. Do tej pory nie zostali zwolnieni.
– W ramach ograniczeń komunikacji pomiędzy aktywistami i organizatorami kampanii internetowych, chińskie władze zablokowały strony takie jak Twister, Flickr i Hotmail.
Tło
Amnesty International ma udokumentowane ponad sto przypadków aktywistów, którzy byli zatrzymywani na krótkie okresy lub doświadczyli przemocy ze strony władz w 2009 roku. Sygnatariusze Karty 08, petycji wzywającej do reform prawnych i politycznych wciąż są wzywani na przesłuchania.W ostatnim czasie prawnikom grożono odebraniem licencji ze względu na prowadzenie przez nich spraw na rzecz obrońców praw człowieka. 31 maja o godzinie 18:00 minął termin odnawiania przez władze chińskie licencji na wykonywanie zawodu – co najmniej 18 prawników wciąż czeka na decyzję. Pracują oni w jedenastu różnych firmach i są zaangażowani w obronę i dostarczanie wsparcia prawnego dla Tybetańczyków, którzy zostali zatrzymani w związku z udziałem w protestach w marcu 2008, wyznawców Falun Gong, obrońców praw człowieka zatrzymanych za korzystanie z wolności wypowiedzi, rodzin ofiar związanych ze skandalem z zatrutym mlekiem w proszku, rodzin ofiar trzęsienia ziemi w Syczuanie i innych. Niektórzy z nich wzywali do demokratycznego wyboru członków Komitetu Wykonawczego Stowarzyszenia Prawników w Pekinie i z tego powodu również znaleźli się na celowniku władz chińskich.
Zobacz, gdzie protestujemy 4 czerwca