Chiny: Nadmierny nacisk na działaczy walczących o prawa człowieka – Amnesty International

Chiny: Nadmierny nacisk na działaczy walczących o prawa człowieka

Dzieje się tak w przeddzień rozpoczęcia odliczania sześciu miesięcy, pozostałych do Igrzysk Olimpijskich w Pekinie. Ten i podobne ataki na obrońców praw człowieka są  kolejnym sposobem władz na uciszenie krajowych działaczy, którzy publicznie krytykują nieprzestrzeganie praw człowieka przez Chiny.
-Potencjał pozytywnego wizerunku Igrzysk Olimpijskich jeśli chodzi o poszanowanie praw człowieka, jest szybko niszczony przez tłumienie przez chińskie władze głosów sprzeciwu obrońców praw człowieka i prześladowanie ich rodzin oraz innych z nimi związanych osób. Jest to sprzeczne z duchem Karty Olimpijskiej, która umiejscawia ochronę ludzkiej godności w sercu ruchu olimpijskiego,- powiedziała Catherine Barber, Dyrektorka Programu Amnesty International ds. Azji i Pacyfiku.
27 grudnia 2007 r., po wielu miesiącach spędzonych w areszcie domowym, Hu Jia został aresztowany i osadzony w więzieniu. Był oficjalnie oskarżony o -podżeganie do działalności wywrotowej-. Istnieją obawy, że może nie otrzymywać leków na zapalenie wątroby wirusowe B, na które choruje od lat.
Ponadto żona Hu Jia – Zeng Jinyan – nadal przebywa w areszcie domowym z ich nowonarodzonym dzieckiem. Nie ma pozwolenia na wychodzenie z domu, a jej linia telefoniczna i połączenie z Internetem zostały zerwane.
Tłum.: Dominika Arseniuk