Chiny: Raport Amnesty International donosi, iż wzrasta liczba zatrzymań działaczy na rzecz praw człowieka – Amnesty International

Aktualny raport, mówiąc o aresztowaniach datowanych na koniec lutego bieżącego roku, stwierdza, iż od grudnia 2004 roku:

• Liczba zatrzymań działaczy na rzecz praw człowieka w Chinach ciągle wzrasta;
  • Kilku aresztowań dokonano po to, aby uniemożliwić nagłaśnianie rozprawy dotyczącej wydarzeń na placu Tiananmen z roku 1989 i opłakiwanie śmierci poprzedniego premiera i sekretarza generalnego Chińskiej Partii Komunistycznej Zhao Ziyang;
  • Jedna z przywódczyń grupy znanej jako: -Tiananmen Mothers-, Ding Zilin, która toczyła niestrudzenie kampanię na rzecz niezależnego dochodzenia w sprawie pro-demokratycznych demonstracji w 1989 roku, została osadzona w domowym areszcie w Beijing 27 stycznia 2005 roku po tym jak oddała hołd Zhao Ziyang;
  • Pisarz, poeta i dziennikarz Shi Tao został zatrzymany 24 listopada 2004 roku pod zarzutem prowadzenia zagranicznej strony internetowej na temat 15 rocznicy rozprawy dotyczącej wydarzeń na placu Tiananmen;
  • Inne aresztowania wspomniane w raporcie dotyczą działaczy na rzecz HIV/AIDS, aktywistów działających w obszarze warunków mieszkalnych, pracy oraz religii.