Chiny: Sąd Najwyższy uchylił wyrok śmierci

Decyzja chińskiego Najwyższego Sądu Ludowego - o uchyleniu wyroku śmierci kobiety skazanej za zabicie swojego męża po miesiącach przemocy z jego strony - podkreśla pilną potrzebę działań władz na rzecz zapobiegania przemocy wobec kobiet w tym kraju, podkreśla Amnesty International.

43-letnia Li Yan z prowincji Syczuan w południowo-zachodnich Chinach została skazana na śmierć w sierpniu 2011 roku za zamordowanie pod koniec 2010 roku znęcającego się nad nią męża, Tan Yonga. Brat Li Yan otrzymał wiadomość, że Sąd Najwyższy przekazał sprawę do Syczuańskiego Wysokiego Sądu Ludowego w celu ponownego rozpatrzenia sprawy.
– Wykonanie egzekucji na Li Yan byłoby niesprawiedliwe. Decyzja Sądu Najwyższego o uchyleniu wyroku śmierci jest znacząca i stanowi dobry kierunek działań –  powiedział William Nee, badacz Amnesty International w Chinach.
– Sprawa Li pokazuje pilną potrzebę, by chińskie władze robiły więcej na rzecz zapobiegania przemocy wobec kobiet. Władze są zobowiązane do zbadania wszystkich tego typu doniesień o przemocy i ścigania winnych. Gdyby władze chroniły Li, zgodnie z prawem międzynarodowym, można by było uniknąć tragicznych wydarzeń.
Długotrwała przemoc, której Li doznała z rąk męża, zaczęła się niedługo po ślubie na początku 2009 roku. Tan często i brutalnie bił swoją żonę. Odciął jeden z jej palców, gasił papierosy na jej twarzy i podczas mroźnych syczuańskim zim zamykał ją lekko ubraną na kilka godzin na balkonie.
Działania chińskich władz w zakresie zapobiegania przemocy wobec kobiet mają zostać ocenione przez komisję ONZ jeszcze w tym roku. W ostatnim raporcie z 2006 roku Chiny były krytykowane za brak kompleksowego krajowego ustawodawstwa w sprawie przemocy wobec kobiet.
Li kontaktowała się z władzami, w tym z policją, wielokrotnie – szukała ochrony, a po jednym z ataków wymagała leczenia w szpitalu. Policja zrobiła zdjęcia jej obrażeń po pobiciu, ale nie podjęła żadnych dalszych działań.
– Każde ponowne rozpatrzenie sprawy musi w pełni uwzględniać dowody przemocy wobec Li, które zostały pominięte podczas pierwszego procesu. Sąd nie może tym razem orzec kary śmierci – mówi William Nee.
Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci we wszystkich przypadkach bez wyjątku, bez względu na charakter przestępstwa, cechy przestępcy czy metody egzekucji.

Fotografia Li Yan. Zdjęcie prywatne
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Stop przemocy wobec kobiet w Polsce!

Powiązany temat

Polska: Projekt zmiany ustawy dot. zapewnienia ochrony przed przemocą zmierza w dobrym kierunku, ale jest niewystarczający.

Powiązany temat

Asia Bibi jest już bezpieczna, ale Pakistan musi nadal uchylić prawo o bluźnierstwie

Kara śmierci w 2018: znaczący spadek liczby egzekucji na świecie