Chiny: „Uderz mocniej” niż kiedykolwiek wcześniej

ASA 17/022/2001
-Podobnie jak inne wcześniejsze kampanie pod hasłem -Uderz mocno-, jest wręcz nieprawdopodobne, by te brutalne sankcje miały długotrwały wpływ na rosnący problem przestępczości w Chinach. Ta kampania jest niczym innym jak egzekucyjnym szaleństwem – ogromną stratą ludzkiego życia- – stwierdza Organizacja.

Już od dawna nie odnotowano masowych wieców I wydawanych wyroków na taką skalę. Egzekucje są wykonywane w całym kraju za przestępstwa tak różne jak łąpówki, stręczycielstwo, malwersacje, oszustwa podatkowe, kradzież benzyny i sprzedaż szkodliwych artykułów spożywczych jak również za przestępstwa z użyciem przemocy. Setki ludzi stracono za przestępstwa narkotykowe pod hasłem -chroń życie, odrzuć narkotyki-.

Większość egzekucji ma miejsce po wydaniu wyroku na wiecu w obecności tłumów ludzi na stadionach sportowych I ulicznych placach. Więźniowie przeprowadzani są po tym ulicami wśród tysięcznych tłumów w drodze na egzekucję wykonywaną przez pluton egzekucyjny na pobliskich polach lub dziedzińcach. Według doniesień, jeden taki wiec w prowincji Junan był transmitowany na żywo w państwowej telewizji. Na wiecach w Shaanxi w kwietniu i maju było obecnych do 1.800.000 -widzów-. Na wiecach pokazuje się także dziesiątki tysięcy zatrzymanych z podejrzeniem o popełnienie przestępstwa i tysiące osób kierowanych do obozów -reedukacji przez pracę- – bez postawienia im zarzutów i bez wyroku sądu.

Kampanie -Uderz mocno- były początkowo skierowana przeciwko zorganizowanej przestępczości z użyciem przemocy, ale władze krajowe i prowincjonalne w ciągu ostatnich dwóch lat znacznie rozszerzyły ich zasięg. Władze w Autonomicznym Ujgurskim Regionie Xinjiang wykorzystują te kampanie, aby -zadać decydujący cios siłom separatystycznym, eliminując separatyzm i nielegalną działalność religijną-. Wielu uigurskich więźniów politycznych zostało straconych po oskarżeniu o -separatyzm- i inne rzekome ciężkie przestępstwa. W Tybecie kampania ukierunkowana jest między innymi na tych, którzy -przeprowadzają nielegalnie ludzi przez granicę-.

W Guandong i innych prowincjach wykonuje się wyroki smierci na tych, którzy rzekomo są winni przestępstwom gospodarczym takim jak oszustwa podatkowe i finansowe, fałszerstwo pieniędzy i -zakłócanie giełdy-. Władze twierdzą, że robią to, aby -uporać się z poważnymi przestępstwami gospodarczymi przed wejściem do Światowej Organizacji Handlu i aby sprostać wyzwaniom globalizacji-. Kilka osób zostało skazanych na śmierć bądź już wykonano na nich wyroki za oszustwa podatkowe i ubezpieczeniowe.

Policja i prokuratorzy są ponaglani, aby nie przebierali w środkach i aby nie -bawili się w szczegóły- tak, by uzyskać -szybki nakaz, szybki areszt, szybki wyrok i szybkie wyniki-. W prowincji Hunan po operacji -Wiosenny grzmot- z 23 na 25 kwietnia policja chwaliła się -rozwiązaniem 3000 spraw- w ciągu dwóch dni. W prowincji Sichuan policja doniosła, ze -rozgryzła- 6704 sprawy, w tym 691 sprawy o morderstwa, napady lub podłożenie bomb w sześć dni, od 19 do 24 kwietnia, zatrzymując przy tym 19.446 osób.

Na spotkaniach przygotowujących do kampanii -Uderz mocno- wezwano prawników – obrońców do współpracy z policją i prokuraturą i do nie wstrzymywania procesów sądowych.

Sądy w prowincji Shandong miały rzekomo odbywać codziennie, od 10 kwietnia do 25 maja, przeciętnie 65 procesów w sprawach kryminalnych. Sądy w mieście Suqian w prowincji Jiangsu doniosły o zastosowaniu nowych procedur, dzięki którym kończyły pełny przewód sądowy przeciętnie w czasie 20 dni, przykład szeroko nagłaśniany w oficjalnych mediach. W takich warunkach, okresowe oficjalne upominania, że przypadki kary śmierci powinny być -ostateczne- są jedynie pustą retoryką.

-Zredukowane procedury i wielka presja wywierana na policję i władze sądowe oznaczają, że istnieje ogromne ryzyko pomyłek sądowych, samowolnych wyroków i egzekucji wykonywanych na niewinnych ludziach- – stwierdza AI.

Amnesty International apeluje do chińskiego rządu, aby zakończył tę spiralę kary śmierci i zastąpił tę okrutną i bezproduktywną politykę bardziej skutecznymi i humanitarnymi karami, zgodnie z ogólnoświatową tendencją.

Stop karze śmierci na Białorusi!