Chiny: zatrzymanie AI Weiwei ostrzeżeniem dla dysydentów – Amnesty International

Chiny: zatrzymanie AI Weiwei ostrzeżeniem dla dysydentów

Zatrzymanie najbardziej znanego chińskiego artysty i krytyka politycznego, Ai Weiwei, jest niepokojącym rozwojem zataczającego coraz szersze kręgi prześladowania dysydentów, w wyniku którego w ostatnich miesiącach zatrzymano dziesiątki aktywistów.

Policja zatrzymała Ai Weiwei 2 kwietnia na lotnisku w Pekinie. Jego żona oraz pracownicy studia również zostali zatrzymani w czasie weekendu.

– Ai Weiwei nie był nawet zaangażowany w nawoływania do “jaśminowej rewolucji”. Wygląda na to, że nie ma żadnego powodu jego aresztowania, poza tym, że władze starają się przekazać wiadomość, że w Chinach skończył się już czas na otwarty bunt – powiedziała Donna Guest, z-ca Dyrektora Amnesty International ds. Azji i Pacyfiku.

Od momentu rozpoczęcia pod koniec lutego wezwań do przeprowadzenia w Chinach “jaśminowej rewolucji”, zainspirowanej wydarzeniami na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, które rozprzestrzeniały się za pomocą Internetu, władze chińskie zatrzymały dziesiątki aktywistów, prawników i blogerów.

– Byliśmy już świadkami “chłodzącego” efektu aresztowań związanych z “jaśminową rewolucją”, które dotknęły dziesiątek chińskich aktywistów i internautów w ciągu ostatnich miesięcy. Zatrzymanie Ai Weiei przeniosło to na inny poziom,- powiedziała Donna Guest.

– Jeśli władze są tak śmiałe, że zatrzymują w biały dzień znanego na całym świecie artystę na lotnisku w Pekinie, to naprawdę przeraża myśl o tym, jak mogą zachować się w stosunku do innych, mniej znanych dysydentów.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Materiał edukacyjny „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”

Powiązany temat