Chiny: Zestaw materiałów Amnesty International dla mediów ? Olimpiada w Pekinie 2008 – Amnesty International

ASA 17/049/2007

Kiedy Chiny zgłosiły się jako kandydat do organizacji Olimpiady w 2008 roku, przedstawiciele tego państwa wielokrotnie obiecywali, że – w razie wygranej – nastąpi w Chinach poprawa w zakresie przestrzegania praw człowieka. Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego przyjął i zaakcentował te zobowiązania, wzywając międzynarodowe organizacje broniące praw człowieka do pomocy w procesie nadzorowania ich realizacji. Amnesty International wierzy, że poprawa sytuacji praw człowieka byłaby dla wszystkich mieszkańców Chin najlepszym spadkiem po Olimpiadzie w Pekinie. Władze Chin muszą w całości wykorzystać tę, jedyną w swoim rodzaju okazję i uszanować złożone obietnice.

Zestaw materiałów dla mediów dokumentuje wyzwania i możliwości stojące przed Chinami w zakresie poprawy swoich notowań jeśli chodzi o prawa człowieka. Nakreśla ogólny obraz pozytywnej spuścizny, jaką Olimpiada w Pekinie mogłaby po sobie zostawić w postaci, m.in. reformy kary śmierci, zniesienia programu -Reedukacji przez Pracę-, wolności dla obrońców praw człowieka, całkowitej wolności mediów i swobody działalności dziennikarzy krajowych i zagranicznych oraz końca nieuzasadnionej cenzury internetu.

Informacja dla wydawców
 Pobierz materiały dla mediów