„Ci, którzy skaczą” najlepszym filmem o prawach człowieka – Amnesty International

„Ci, którzy skaczą” najlepszym filmem o prawach człowieka

Amnesty International wręczyła nagrodę dla najlepszego filmu o prawach człowieka na 13. Millenium Docs Against Gravity Film Festival. Zwyciężył film „Ci którzy skaczą” w reżyserii Moritz Siebert, Estephan Wagner i Abou Bakar Sidibé.

Jury w składzie: Tadeusz Sobolewski, Mirosław Chojecki i Draginja Nadaždin (jako przewodnicząca), nagradzając film „Ci którzy skaczą” („Those who jump”) napisało w uzasadnieniu:

„Melilla to hiszpańska enklawa w północnym Maroko: namiastka Europy w Afryce. Piękny świat (Europa) jest na wyciągnięcie ręki. W okolicznych górach koczuje tysiące uchodźców, którzy próbują sforsować granicę z Mellilą. Próbują przeskoczyć przez płot, za którym mieści się m. in. ogromne pole golfowe. Na ten jeden właściwy moment, który da im szansę, czekają miesiącami. Obóz jest kontrastem pięknego świata za płotem. Determinacja tych młodych chłopaków opłaca się, kilkudziesięciu z nich udaje się. Film ten otrzymuje nagrodę za wspaniale opowiedzianą historię, za pomysł jego realizacji od środka, z perspektywy tych, którzy starają się osiągnąć to, co jest prawie niemożliwe”.

Jury zadecydowało przyznać również 2 wyróżnienia dla filmów: „Dobry Amerykanin” („A Good American”) w reżyserii Friedricha Mosera oraz „Grajmy dopóki nas nie zabiją” („They will have to kill us first”) w reżyserii Johanna Schwartz.

Nagrodę, statuetkę i 3000 euro, przyznano na gali 13. Millenium Docs Against Gravity Film Festival 21 maja w Kinotece w Warszawie. Więcej informacji, m.in. o tym kto zwyciężył główna nagrodę festiwalu, znajduje się na stronie docsag.pl>>.