Cichy protest

Silent Protest to aplikacja mobilna, która aktywuje się, gdy telefon wchodzi w stan wyciszenia i wykorzystuje konto e-mail oraz konto na Facebooku i Twitterze, by publikować informacje i wysyłać listy protestacyjne w imieniu osób, które zostały uciszone za swoje przekonania. Protest ma zwracać uwagę na przypadki indywidualnych osób, których prawa zostały złamane i może istotnie wpłynąć na poprawę ich sytuacji.
Aplikację można ściągnąć bezpośrednio ze sklepów Google Play i AppStore lub poprzez adres: http://www.silent-protest.org
Działanie aplikacji objaśnia krótki film:

Silent Protest jest promowany w miejscach, w których wyciszanie telefonu jest naturalne, jak na przykład kina i sale konferencyjne.
Aplikacja Silent Protest jest narzędziem, które będzie wykorzystywane w różnych regionach świata. Aktualnie koncentruje się na kilku indywidualnych historiach:
– Rafael Marque de Morais, dziennikarz aktywista z Angoli, aresztowany i więziony za
nagłaśnianie przypadków łamania praw człowieka oraz korupcji;
– Khadija Ismayilova, znana z walki o prawa człowieka dziennikarka z Azerbejdżanu aresztowana pod fałszywymi zarzutami;
– Rodzina Barrios z Wenezueli, na przestrzeni lat 10 członków rodziny zostało zamordowanych, najprawdopodobniej przez lokalną policję.
Aplikacja powstała we współpracy Amnesty International z agencją Saatchi & Saatchi Poland /Interactive Solutions.