Cichy protest – Amnesty International

Cichy protest

Amnesty International uruchomiła nową aplikację mobilną Silent Protest, która umożliwia ludziom zaangażowanie w walkę o prawa człowieka w nowy, niecodzienny sposób, poprzez korzystanie z Facebooka, Twittera i maila.

Silent Protest to aplikacja mobilna, która aktywuje się, gdy telefon wchodzi w stan wyciszenia i wykorzystuje konto e-mail oraz konto na Facebooku i Twitterze, by publikować informacje i wysyłać listy protestacyjne w imieniu osób, które zostały uciszone za swoje przekonania. Protest ma zwracać uwagę na przypadki indywidualnych osób, których prawa zostały złamane i może istotnie wpłynąć na poprawę ich sytuacji.

Aplikację można ściągnąć bezpośrednio ze sklepów Google Play i AppStore lub poprzez adres: http://www.silent-protest.org

Działanie aplikacji objaśnia krótki film:

Silent Protest jest promowany w miejscach, w których wyciszanie telefonu jest naturalne, jak na przykład kina i sale konferencyjne.

Aplikacja Silent Protest jest narzędziem, które będzie wykorzystywane w różnych regionach świata. Aktualnie koncentruje się na kilku indywidualnych historiach:

– Rafael Marque de Morais, dziennikarz aktywista z Angoli, aresztowany i więziony za

nagłaśnianie przypadków łamania praw człowieka oraz korupcji;

– Khadija Ismayilova, znana z walki o prawa człowieka dziennikarka z Azerbejdżanu aresztowana pod fałszywymi zarzutami;

– Rodzina Barrios z Wenezueli, na przestrzeni lat 10 członków rodziny zostało zamordowanych, najprawdopodobniej przez lokalną policję.

Aplikacja powstała we współpracy Amnesty International z agencją Saatchi & Saatchi Poland /Interactive Solutions.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest