Ciesz się muzyką i działaj na rzecz praw człowieka! Amnesty International na Open'erze

Od 30 czerwca do 4 lipca Amnesty International będzie prowadziła na Open’er Festival w Gdyni akcję na rzecz wolności słowa na Białorusi. Pod petycją może się jednak również podpisać każdy za pośrednictwem strony www.ai50.pl – Występowaliśmy w obronie wolności przez ostatnie 50 lat, ale wciąż mamy wiele do zrobienia.

Opowiedz się za prawami człowieka. Przyłącz się do nas podpisując petycję w sprawie Zmiciera Daszkiewicza i innych białoruskich opozycjonistów – przekonuje Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International Polska.

Zmicier Daszkiewicz, lider opozycyjnego ruchu “Młody Front”, został w marcu skazany na dwa lata kolonii karnej. Podobny wyrok grozi Andrzejowi Poczobutowi, korespondentowi Gazety Wyborczej, który również został uznany za więźnia sumienia Amnesty International. Daszkiewicza zatrzymano wraz z innym aktywistą w przeddzień wyborów prezydenckich na Białorusi, w grudniu 2010 roku i oskarżono o napastowanie przechodnia. Amnesty International ustaliła, że Daszkiewicz wraz z kolegą zostali de facto zaatakowani i pobici przez czterech mężczyzn. Zatrzymanie to miało prawdopodobnie na celu uniemożliwienie mu udziału w powyborczej demonstracji, w dniu 19 grudnia 2010 roku. Amnesty International uważa go za więźnia sumienia, gdyż został zatrzymany i skazany z powodu swojej pokojowej działalności opozycyjnej i korzystania z wolności słowa.
W ramach obchodów 50. rocznicy powstania organizacji, Amnesty International odwiedzi w tym roku największe letnie festiwale, na których poruszy temat wolności słowa i będzie zbierać podpisy pod petycją do Aleksandra Łukaszenki o uwolnienie Zmiciera Daszkiewicza. Podczas letnich festiwali będzie można również wziąć udział w warsztatach dotyczących wolności słowa prowadzonych przez trenerów i trenerki Amnesty International. W czerwcu, na Oświęcim Life Festival 2011 zebraliśmy ponad 1000 podpisów, ale potrzeba nam ich jeszcze więcej. W dniach 30 czerwca – 4 lipca Amnesty International będzie obecna na festiwalu Open-er w Gdyni, 7-10 lipca na Seven Festival Music & More w Węgorzewie, a 5 – 8 sierpnia na Off Festival w Katowicach.
Tło wydarzeń:
Po ogłoszeniu wyników wyborów prezydenckich na Białorusi w grudniu 2010 roku, w których na kolejną kadencję wybrany został Aleksander Łukaszenka, ponad 20 000 osób protestowało w Mińsku w wyrazie poparcia dla opozycyjnych kandydatów. Protesty zostały stłumione przez milicję, aresztowanych zostało ponad 700 osób.
Większość została wypuszczona, jednak nie wszyscy. Amnesty International uznała do tej pory 12 osób za więźniów sumienia.

Tematy