Co Ci grozi za korzystanie z Internetu? – Amnesty International

Co Ci grozi za korzystanie z Internetu?

W związku z rocznicą masakry na placu Tiananmen 4 czerwca 1989 r. grupa katowicka Amnesty International namawiala biblioteki oraz kawiarenki internetowe do ustawiania na komputerach strony www.amnesty.katowice.pl/4czerwca jako strony startowej. Do akcji włączyły się m.in. Biblioteka Wydziału Nauk Społecznych UŚ, Biblioteka Główna Wyższej Szkoły Biznesu w Dąbrowie Górniczej oraz kafejka internetowa w kinie Helios w Katowicach.

Strona www.amnesty.katowice.pl/4czerwca  prowadzi do strony z petycją w sprawie Shi Tao – cyberdesydenta, skazanego na 10 lat więzienia za wysłanie przez Internet notatki o sterowaniu mediami w czasie obchodów upamiętniających masakrę na placu Tiananmen. W uwięzieniu Shi pomógł koncern Yahoo, ujawniając jego dane na prośbę chińskich władz.

4 czerwca to rocznica masakry na placu Tiananmen w Pekinie.
Protesty z 1989 roku rozpoczęły się w Pekinie, a potem rozprzestrzeniły się na inne główne miasta i prowincje Chin. Demonstranci wzywali rząd do zlikwidowania korupcji oraz do wprowadzenia demokracji i innych praw politycznych i społecznych. W nocy z 3 na 4 czerwca 1989 roku armia wprowadziła czołgi na Plac Tiananmen i po drodze zabiła setki nieuzbrojonych cywilów. W następstwie tych wydarzeń dziesiątki tysięcy ludzi w całym kraju zostało aresztowanych.