Co jest łamane? 01/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 01/2013

Otwieramy tygodnik kulturalny praw człowieka. Będzie to subiektywny przewodnik po najważniejszych wydarzeniach kulturalnych związanych z prawami człowieka. Piszemy nie tylko o tym, co bliskie jest naszym przekonaniom, ale także o sztuce, która niesłusznie usprawiedliwia łamanie praw człowieka. Naszym zamiarem jest przeniesienie debaty o prawach człowieka na pole wyobrażeń kulturowych - pole, na którym kształtują się nasze poglądy i postawy. Oczekujemy na propozycje wydarzeń z Waszych miast!

WYDARZENIA

Tomasz Rafa, New Nationalism in a heart of Europe (Wrocław, Galeria Dizajn, 01.03, 19:00).

Pokaz najnowszych filmów Tomasza Rafy i dyskusja z udziałem autora i przedstawicielki Amnesty International. Prowadzi Igor Stokfiszewski.

Artur Żmijewski, Pracując (Warszawa, Centrum Sztuki Współczesnej).

Jeszcze tylko do 3 marca można zobaczyć przegląd twórczości Artura Żmijewskiego – jednego z najważniejszych przedstawicieli polskiej sztuki krytycznej.

Michał Szuszkiewicz, Konrad Schiller, Imperium, do 08.03 (Warszawa, Galeria Program / Fundacja Promocji Sztuki Współczesnej).

Dwóch artystów podejmuje polemikę z imperialną historią Wysp Brytyjskich i przy okazji demaskuje postkolonialne tropy współczesnej Europy.

TELEWIZJA

Zona, reż. Rodrigo Pla, Ale kino +, czw 21.02, 20:10; sb 23.02, 16:20, śr. 27.02, 18:05 (Meksyk, 2007).

Luksusowe osiedle w Mexico City oddzielone jest od reszty miasta zasiekami i armią uzbrojonych strażników. Jego spokój burzy trzech chłopców z położonych niedaleko slumsów. Czy mieszkańcy tego samego miasta mają równe prawa?

Zabójczy wyścig zbrojeń, TVN 24, ndz 24.02, 12:20 (Wielka Brytania, 2011).

Dokument BBC o wyścigu zbrojeń między bogatymi armiami państw zachodnich a terrorystami. Do przemyślenia w kontekście naszej kampanii BROŃ POD KONTROLĄ!

Wiedźma wojny, reż. Kim Nguyen, Ale kino +, ndz 24.02, 22:00, (Kanada 2012).

Oscarowa historia czternastoletniej dziewczyny, która została zmuszona do zabicia swoich rodziców i przyłączenia się do armii rebeliantów. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którym bliski jest los dzieci-żołnierzy!

KINO

5 rozbitych kamer, reż. Guy Davidi, Emad Burnat (Francja, Izrael, Palestyna, 2011). Polska premiera 25 stycznia 2013.

Czasem jedna kamera to za mało, by uchwycić ludzkie cierpienie. 5 rozbitych kamer – film dokumentalny nominowany w tym roku do Oscara ? opowiada historię Palestyńczyka Emada, który rejestruje walkę swojej społeczności z izraelskimi osadnikami.

Pan Lazhar, reż. Philippe Falardeau (Francja, 2011). Polska premiera 01.02 2013.

Algierski nauczyciel trafia do kanadyjskiej szkoły. Brak kompetencji kulturowych bohatera i spotkanie ponad podziałami każe na nowo zastanowić się nad współczesnym systemem edukacji i istotą więzi międzyludzkich.

Wróg numer jeden, reż. Kathryn Bigelow (USA, 2012). Polska premiera 08.02 2013.

Czy tortury doprowadziły do zdobycia informacji o miejscu przebywania i zabicia Osamy bin Ladena? Obecnie na ich bezużyteczność wskazują nawet władze CIA. Dlatego film, relatywizując zbrodnię i gloryfikując oprawców, wywołuje nasze oburzenie.

TEATR

Michał Witkowski, Lubiewo, reż. Piotr Sieklucki (Kraków, Teatr Nowy, 22 i 23.02).

Świetna adaptacja głośnej powieści Michała Witkowskiego Lubiewo. Patrycja i Lukrecja, para starzejących się homoseksualistów, opowiada o swych erotycznych przygodach z czasów PRL-u i śmiechem walczy z homofobią.

Anna Wakulik, A time to reap (Zażynki), reż. Caroline Steinbeis (Londyn, The Royal Court Theatre, premiera 22.02).

Spotkanie tradycji z nowoczesnością, konflikt pokoleń i postaw, tematy politycznych debat z pierwszych stron gazet w prowokacyjnym obrazie polskiej wsi Anny Wakulik – debiutującej dramatopisarki. Dla polskich widzów sztuka do zobaczenia w poznańskim Teatrze Polskim.

KSIĄŻKI

Janina Ochojska, Jakub Bożek, Agnieszka Wiśniewska, Współpraca. Przewodnik dla dzieci, Wyd. Krytyki Politycznej.

Przyjazna książka dla dzieci o tym, ile dobrego może przynieść wspólne działanie. Jeśli twoje dziecko chce wiedzieć dlaczego lekarze nie działają samodzielnie, mrówki budują ogromne mrowiska, a w Afryce buduje się studnie, powinno przeczytać tę książkę.

Ed Vulliamy, Ameksyka. Wojna wzdłuż granicy, Wydawnictwo Czarne.

Gdzie zaczyna się spirala handlu narkotykami, bronią, ludźmi – niepohamowanej przemocy? Wstrząsająca relacja z pogrążonego w chaosie pogranicza meksykańsko-amerykańskiego.

Przesyłajcie nam ciekawe wydarzenia kulturalne dotyczące praw człowieka w Waszym regionie na adres: lamane@amnesty.org.pl

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat