Co jest łamane? 02/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 02/2013

W tym tygodniu: Festiwal Rewolucje Kobiet - Debata o sprawie katyńskiej - Jakiej Polski chciał Jacek Kuroń? - Być Cyganem - Pink Gang - Oskarowo - Witkiewicz, Bezimienne dzieło - Calderón, Życie jest snem - Dikötter, Wielki głód...

WYDARZENIA

IV Festiwal Rewolucje Kobiet – Warszawa, 22.02-09.03

Porozumienie Kobiet 8. Marca w związku ze zbliżającą się 14. Manifą “O Polkę niepodległą” organizuje feministyczny festiwal artystyczny. W programie m.in. przedstawienia teatralne, spotkania literackie, genderowe wykłady, dziewczęce imprezy rapowe, kobiece wydarzenia piłkarskie, treningi kung fu… My będziemy – Amnesty jest przecież kobietą!

Sprawa Katyńska w Trybunale w Strasburgu, prof. Ireneusz C. Kamiński – Warszawa, Zamek Królewski, Sala Koncertowa, wt. 26.02, 17:00

O co chodzi w sprawie katyńskiej? Wykład w ramach cyklu “Polska-Rosja. Portret wzajemny. Między historią a współczesnością”.

Spotkania z komornikiem – Warszawa, CPK, ul. Piękna 66a/10 i 11, wt. 26.02 i pt. 01.03, 17:30

Masz problemy z egzekwowaniem zaległych alimentów? Grozi ci eksmisja? Centrum Praw Kobiet w ramach kampanii Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym w cyklu Poznaj swoje prawa! organizuje bezpłatne spotkania z komornikiem.

Bunt miast, bunt sztuki? Aktywizm, samoorganizacja, partycypacja, wspólnota – Łódź, ms2, wt. 26.02, 18:00

Miasto jest polem bitwy. Krzyżują się w nim fronty ideologii i przekonań, zasad i postaw. Jakie miejsce w przestrzeni publicznej ma sztuka? Czy artystyczna interwencja w przestrzeń miejską potrafi aktywizować odbiorcę i kształtować obywatelską wspólnotę? Rozmowa z udziałem Joanny Erbel, Pawła Kowzana, Marcina Polaka, Katarzyny Słobody. Prowadzenie: Tomasz Załuski.

Świadomy obywatel – bezpłatne poradnictwo obywatelskie – Lublin, Hotel Victoria, śr. 27.02, 10:00

Prezentacja standardów i zasad świadczenia bezpłatnego poradnictwa obywatelskiego oraz projektu, który umożliwi osobom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej lub rodzinnej skorzystanie z profesjonalnej pomocy prawników i doradców.

Jakiej Polski chciał Jacek Kuroń? V Debata Otwartej Rzeczpospolitej – Warszawa, Teatr Polski, pon. 04.03, 17:45

Jak rozstrzygać spór między ideą państwa wolnorynkowego i państwa opiekuńczego? Jaki system edukacji najlepiej wychowa świadomych obywateli? Jaki model opieki społecznej najskuteczniej przeciwdziała wykluczaniu najsłabszych obywateli – czyli, jak mawiał Jacek Kuroń – ile wędki, ile ryby? Debata z udziałem m.in. Jerzego Osiatyńskiego, Joanny Staręgi-Piasek, Adama Leszczyńskiego, Adama Michnika.

Prowadzenie: Jerzy Jedlicki.

TELEWIZJA

Emigranci z przymusu, reż. Nathan Fisher, TVP Info, pon 25.02, 23:30, wt 26.02 04:00 (USA 2010)

Dokument o Irakijczykach, którzy postanawiają opuścić zrujnowany wieloletnim konfliktem kraj. Jaki jednak los czeka ich poza granicami kraju? Więcej o prawach migrantów i uchodźców dowiecie się na stronie naszej kampanii.

Bez tajemnic, bez wstydu. Nadzy w sieci, TVP 2, wt. 26.02, 22:50 (Francja 2011)

WEB 2.0 miał otworzyć nową, egalitarną epokę w komunikacji. Dzielenie się treścią miało pozbawić władzy współczesne autorytety dyskursu publicznego – redaktorów czy polityków – oznaczając ostateczny kres wielkich ideologii XX wieku. WEB 2.0 ma jednak też swą mroczną stronę. Jakie narzędzia prawne przysługują osobie, która chce przywrócić swe dobre imię lub usunąć jakąś treść z sieci?

Być Cyganem, odc. 7, Przeprowadzka, TVP Kultura, czw. 28.02, 08:25 i 17:50

Serial stara się walczyć ze stereotypami dotyczącymi Romów, przedstawiając losy tej społeczności w różnych państwach. Bohaterami tego odcinka są mieszkańcy nowego osiedla kontenerów koło Belgradu przesiedleni na skutek decyzji władz miasta. Polecamy w kontekście naszej kampanii Stop przymusowym wysiedleniom.

Duchy – widmo tortur, reż. Dylan H. Jones, TVP Info, pt. 01.03, 04:00 (USA 2010)

Historia 3 mężczyzn pochodzenia arabskiego mieszkających w Kanadzie, którzy po zamachach 11 września torturowani byli w Syrii i Egipcie. Dokument pokazuje, jak krucha jest równowaga między demokracją i prawami człowieka. My mówimy STOP TORTUROM W WOJNIE Z TERRORYZMEM.

Pink Gang, obrończynie kobiet, TVP Kultura, pt. 01.03, 08:15 (Włochy 2010)

Dokument o działaczce feministycznej organizacji Pink Gang, broniącej praw kobiet w Indiach przy pomocy bezkompromisowych metod.

KINO – oskarowo…

Operacja Argo, reż. Ben Affleck (USA, 2012)

Historia tajnej operacji ratowania sześciu amerykańskich zakładników porwanych w Teheranie w 1979 roku z Irańską rewolucją islamską w tle.

Django, reż. Quentin Tarantino(USA, 2012)+ Lincoln, reż. Steven Spielberg (USA, 2012)

Hollywood rozprawia się z niewolniczą i rasistowską przeszłością Stanów Zjednoczonych – mocą argumentów Abrahama Lincolna i żądzą zemsty czarnoskórego rewolwerowca. W obu przypadkach wiemy kto jest zły.

TEATR

Stanisław Ignacy Witkiewicz, Bezimienne dzieło, reż. Jan Englert – Warszawa, Teatr Narodowy, premiera 02.03

Jan Englert czyta Witkacego jako opowieść o kryzysie, obojętności elit i radykalizacji społecznych postaw. Czy istnieje wyjście z korowodu społecznego samozatracenia i ocalenie człowieczeństwa?

Pedro Calderón de la Barca, Życie jest snem, reż. Kuba Kowalski – Gdańsk, Teatr Wybrzeże, premiera 02.03

Skąd źródła swe czerpie tyrania? Akcja dramatu w inscenizacji Kuby Kowalskiego umiejscowiona została we współczesnej korporacji zajmującej się handlem i produkcją snów. Polski król, Basilio, pragnie stworzyć ze swego syna “idealnego” człowieka, człowieka na “miarę naszych czasów”.
Pedro Calderón de la Barca, Życie to sen, reż. Wojciech Klemm – Szczecin, Teatr Współczesny, premiera 02.03

Spektakl Kuby Kowalskiego warto porównać z inscenizacją tego samego tekstu Calderóna w reżyserii Wojciecha Klemma.

KSIĄŻKI

Frank Dikötter, Wielki głód. Tragiczne skutki polityki Mao 1958-1962, Wydawnictwo Czarne

Wstrząsająca rekonstrukcja Wielkiego Skoku – jednej z najbardziej przerażających katastrof humanitarnych w historii XX wieku. Opowieść o tym, jak społeczny eksperyment, który narodził się w głowach zaślepionych ideologią władz, doprowadził do śmierci i cierpień milionów Chińczyków.

Albert Cossery, Szaleństwo i przemoc, Wydawnictwo WAB

Przewrotna opowieść o tym, jak w Egipcie lat 60. absurd i błazenada pozwalają przeciwstawić się spirali przemocy lokalnego tyrana i rewolucjonistów. Nigdy nie mieliście wrażenia, że nadęta powaga despotów potrzebuje zaledwie celnej riposty, by eksplodować?

*****

Przesyłajcie nam ciekawe wydarzenia kulturalne dotyczące praw człowieka w Waszym regionie na adres: lamane@amnesty.org.pl

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat