Co jest łamane? 02/2014 – Amnesty International

Co jest łamane? 02/2014

WYDARZENIA
Dwie twarze Majdanu. Karnawał i Rewolucja, Łódź, 22.02
Łódźka sekcja Amnesty International zaprasza na rozmowę Marcela Kwaśniaka, antropologa zainteresowanego sytuacją w Europie Wschodniej i Azji i Macieja Smykowskiego, działacza społecznego i aktywisty praw człowieka, na temat obecnej sytuacji na Ukrainie. Jaka była geneza narastającego konfliktu? Jak wyglądał przebieg protestów i dokąd one zmierzają? Korzystając z okazji, przypominamy o naszej ukraińskiej petycji i Pilnej Akcji. Powidokiem Wernisaż fotograficzny Agnieszki Wąsikowskiej, Warszawa, Kawki na Stawki, 27.02, 19:00 Portret czasem sprawia, że fotografowana osoba zamienia się w kamień. Milknie, zamiera i czeka na przygodne spotkanie z widzem, by ten ponazywał ją po swojemu. Agnieszka Wąsikowska odczarowuje takie zdjęcia. Daje możliwość wypowiedzenia się osobom, które ze zdjęciem łączy emocjonalna więź… i historia. Opowiedziana zamienia fotografię w relikt czasu, który przeminął, i uczuć, które często wciąż trwają. Filozofie teatru | cykl wykładów, Warszawa, Instytut Teatralny, 27.02 Teoretycy określają często teatr jako laboratorium społecznych projektów. Dzięki obecności aktorów, którzy odtwarzają prawdopodobne relacje i postawy, bywa odbiciem buzujących pod patyną codzienności napięć, ideologii i sprzecznych wizji tożsamości. W tym kontekście zbadanie pojęć społeczeństwa spektaklu, reprezentacji, performance’u czy przemocy przedstawienia każe na nowo przyjrzeć się temu, z jakimi problemami mierzymy się obecnie i gdzie mają one swoje źródło.
Spotkanie z Ralfem Ruckusem wokół książki Niewolnicy Apple’a. Wyzysk i opór w chińskich fabrykach Foxconna, Warszawa, IEiAK UW, 28.02, 18:00
Foxconn to ogromna międzynarodowa korporacja, która odpowiada za światową produkcję zaawansowanej elektroniki. Znamy ją dzięki IPhonom, IPadom i innym urządzeniom komunikacyjnym. Foxconn to 1,4 mln pracowników w samych Chinach, złe warunki pracy i niskie wynagrodzenie. W Niewolnikach Apple zatrudnionieni przez korporację pracownicy nie są jednak biernymi ofiarami. Organizują ogólnokrajowe strajki, stosują codzienne formy oporu, walczą o swoje prawa.
TV
House of Cards, w SERIALE+ nc+ już od 21.02
O tym serialu nie mogliśmy nie napisać. House of Cards iście szekspirowską intrygę umiejscawia we współczesnym Waszyngtonie. Średniowieczne dekoracje ustąpiły miejsca demokratycznym mechanizmom, za którymi trwa brutalna walka o władzę. Nie prawo, nie misja publiczna, ale właśnie wpływy stają się motorem działań bohaterów. W drugim sezonie Frank Underwood (Kevin Spacey), świeżo nominowany wiceprezydent Stanów Zjednoczonych, będzie musiał zmierzyć się z konsekwencjami swych zbrodni. My kibicujemy jednak ZoeBarnes (Kate Mara) – dziennikarce śledczej, która wyciąga właśnie jedną kartę z domku, na którym zbudowany jest jego urząd.
ON-LINE
Oppressed Majority
"O co w zasadzie chodzi jej z tym seksizmem? No dobra, nie gotuję, ale za każdym razem przepuszczam ją w przejściu…" Jeśli myślisz w ten sposób, po prostu musisz obejrzeć ten filmik. Gdzie rodzi się przemoc wobec kobiet? Na to pytanie mężczyźni mogą odpowiedzieć tylko dzięki wielkiej empatii, a pomoże w tym This Is What Everyday Sexism Feels Like. W tym roku cały dochód z 1% przeznaczymy na jeszcze skuteczniejszą walkę o prawa kobiet.

FILM
Gala wręczenia Oscarów 2014, 02.03
Galę wręczenia Oskarów krytykuje się niemal za wszystko – za niewybredne żarty, niezdrowe koszty i złe wybory. Nie zmienia to jednak faktu, że co roku konkurs Amerykańskiej Akademii Filmowej śledzą miliony widzów. Jej decyzje mają wpływ na światowe trendy kinematografii i gusta odbiorców. Ze względu na prawno-człowieczy wydźwięk w tym roku trzymamy kciuki za Zniewolonego. A Wy?
KSIĄŻKA
Jeremy Scahill, Brudne wojny, Wyd. SQN, w księgarniach od 19.02
Świat jest polem bitwy – to motto globalnej "wojny z terroryzmem" doprowadziło do naruszeń praw człowieka w operacjach tajnych służb, które nie miały do tej pory precedensu. Książka Jeremy’ego Scahilla jest przerażająca. Odkrywa przed nami świat działania tajnych służb, gdzie nikt z nas nie może czuć się bezpieczny. Tajne szwadrony śmierci, z nieograniczonymi środkami, pozostające poza cywilną kontrolą, drony – bezduszne maszyny odpowiedzialne za śmierć niewinnych osób, program brutalnych tortur więźniów w Guantanamo, a także w… Polsce? To tylko niektóre elementy machiny wojennej, która miała być dla nas ukryta. My czytamy tę książkę pamiętając o tajnych więzieniach CIA w Polsce. #uwolnijprawde.