Co jest łamane? 03/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 03/2013

Ten tydzień w "Co jest łamane?" stoi pod znakiem Manify i Dnia Kobiet. Dominują feministyczne wydarzenia, kobiece problemy, równościowe zagadnienia; poważne i te mniej poważne - wszystkie, domagając się uznania kobiecej podmiotowości, równouprawnienia i prawa kobiet do decydowania o własnym ciele.

WYDARZENIA

Kobiety na skraju odrodzenia nerwowego. Wokół książki Marka Susdorfa Dziennik znaleziony w piekarniku, Warszawa, Pałac Staszica, 05.03, 18:00

Jak współczesna beletrystyka zarysowuje portret macierzyństwa? Gdzie wytycza jego początki, granice, przełomy? Jaka jest rola matki? Jaka ojca? I wreszcie: czy pojawia się szansa na uchwycenie momentu pozytywnego przełomu – nowego, odczarowanego języka, którym rozmawiamy o macierzyństwie. W dyskusji udział wezmą: dr Elżbieta Korolczuk (Södertörns University w Sztokholmie), Agnieszka

Kozłowska (Fundacja Otwarty Kod Kultury), dr Katarzyna Stańczak-Wiślicz (IBL PAN), Marek Susdorf

Miasto post- neoliberalne. Dobry początek przyszłości, Warszawa, CSW, 07.03, 18:00

Prowadzone przez Edwin Bendyka spotkanie z Owenem Hatherley. Czy bunt, zamieszki i przemoc to jedyny scenariusz oporu przeciwko przemocy neoliberalnemu porządkowi? Owen Hatherley od lat dokumentuje przemiany brytyjskich miast, opisuje jak różne strategie rewitalizacji i modernizacji pogrążają je w ruinę i jak odkrywający swą podmiotowość obywatele próbują odzyskać przestrzeń publiczną. Lekcja świadomego myślenia o sobie w wielkomiejskiej przestrzeni.

Transmisja w CSW TV: www.csw.art.pl

LUD XXI wieku: kto się boi GENDERu?, Warszawa, ul. Andersa 29, PANSTWOMIASTO, 07.03, 18:00

Druga debata z cyklu LUD XXI wieku. Czy istnieje uniwersalne narzędzie empatii, które pozwala obnażać stereotypy i patrzeć na zjawiska społeczne z perspektywy osób podporządkowanych wobec władzy? Na kilka dni przed Manifą badaczki z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej przedstawią współczesne badania nad płcią kulturową.

XIV WIELKA MANIFA: O Polkę Niepodległą! 08.03

Tegoroczna Manifa odbędzie się we wszystkich większych miastach Polski pod hasłem “O Polkę niepodległą”. Będziemy domagać się równouprawnienia i prawa decydowania o swoim losie. By kobiece ciało przestało być przedmiotem bioetycznej debaty polityków, a stało się podmiotem, którego potrzeby są zauważane, a godność uznana.

W poprzednim numerze “Co jest łamane?” Pisaliśmy o warszawskim festiwalu manifowym. Podobne wydarzenia dzieją się też w innych miastach: Dziew/czyny w Białymstoku.

TELEWIZJA

Słoneczne matki, reż. Mona Eldaief, Jehane Noujaim, TVP 1, pn 04.03, 23:05

Rafea, nieznająca angielskiego Beduinka, która mieszka w Jordanii, wyrusza do Indii, aby zostać technikiem systemów solarnych. Kiedy wraca, pragnie zmienić rolę kobiet w okręgu. Rekrutuje koleżanki, aby przyłączyły się do jej słonecznej rewolucji.

Egipt: Dzieci rewolucji, reż. May Abdalla, TVP 2, wt 05.03, 22:50

Wydarzenia z Placu Tahir w Egipcie, gdzie w 2011 na fali Arabskiej Wiosny doszło do protestów przeciwko korupcji i brutalności policji. Historia opowiedziana z perspektywy trzech uczestników, których sprzeczne motywacje stanowią odbicie pomysłów na przyszłość Egiptu.

Stalin wiecznie żywy, reż. Roger Corke, TVP Info, wt 05.03, 23:33

Dokument na 60. rocznicę śmierci Stalina, dyktatora, który dla wielu osób wciąż pozostaje ukochanym ojcem narodu. Dlaczego pamięć o Stalinie jest wciąż żywa i do dziś dzieli ludzi?

Być Cyganem, TVP Kultura, czw 07.03, 17:15

Bohaterem szwedzkiego odcinka cyklu prezentującego losy Romów jest Domino Kai, który zapłacił wysoką ceną za karierę w rządowej administracji.

Seks, śmierć i bogowie, TVP 2, 08.03, 01:10

W indyjskim stanie Karnataka mieszka około 30 tys. tzw. dewadasi, czyli niewolnic boga. Konflikt między tradycją a nowoczesnością z pytaniem o prawa kobiet w tle.

W SIECI

iO Tillett Wright, Pięćdziesiąt odcieni homoseksualności

Większość ludzi, którzy utożsamiają się z ruchem LGBTQ, umieszcza się w szarej strefie pomiędzy biegunami homo- i heteroseksualizmu. Czy tradycyjne, sztywne granice tożsamości odpowiadają naszym czasom? iO Tillett Wright, fotografując 2000 osób, bada mechanizmy dyskryminacji. (Prelekcja z konferencji TEDxWomen)

KINO

Dzień kobiet, reż. Maria Sadowska (Polska, 2012), premiera 08.03

Dramat pracowniczy. Halina samotnie wychowuje córkę. Po awansie na kierowniczkę sklepu wprzęgnięta zostaje w korporacyjne mechanizmy rywalizacji. Wyzysk ma jednak swoje granice, a ona zyskuje świadomość swych praw. Czy uda jej się jednak wywalczyć sprawiedliwość?

TEATR

Obsesja, Teatr Remus, Warszawa, ul. Lubelska 30/32, 6, 7 i 9.03, 19:00 o dyskryminacji

Świadectwa osób, które doświadczyły agresji na tle rasowym, zderzone zostają w tym spektaklu z bogactwem odległych kultur. Tytuł nawiązuje do historii marokańskiego artysty, znanego jako Malik, który podczas stypendialnego pobytu w Polsce został brutalnie pobity: “Po tym zdarzeniu (…) wciąż rozglądam się nerwowo, myślę o tym, że za chwilę ktoś może mnie zaatakować. To już jest obsesja”. Po pożarze siedziby Teatru Remus spektakl odbywa się w Komunie Warszawa.

Czarnobylska modlitwa, reż. Joanna Szczepkowska, Warszawa, Teatr Studio, premiera 08.03

Spektakl oparty na reportażu Swietłany Aleksijewicz na temat katastrofy w Czarnobylu. Na ile dramat tysięcy ludzi i forma reportażu okażą się jednak sceniczne?

Kotlina, reż. Agnieszka Olsten, Wrocławski Teatr Współczesny, premiera 9.03

Twórcy sięgają po powieść Olgi Tokarczuk o zapomnianym miasteczku, w którym giną myśliwi. Wszystko wskazuje na to, że winne są zwierzęta, ale czy to możliwe, by pragnęły one zemsty? Historia jak z kryminału staje się dla Agnieszki Olsten i Igora Stokfiszewskiego próbą zadumy nad możliwością wspólnoty opartej na równości, a nie na przemocy.

KSIĄŻKI

Božidar Jezernik, Naga wyspa. Gułag Tity, Wyd. Czarne, 2013

Jeden totalitaryzm rodzi kolejny. Rekonstrukcja miejsca, które jugosłowiańskie władze wymazywały z map i języka. Naga wyspa to przerażający obraz metodycznej eksterminacji przeciwników Tity.

*****

Przesyłajcie nam ciekawe wydarzenia kulturalne dotyczące praw człowieka w Waszym regionie na adres: lamane(at)amnesty.org.pl

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

“To decydujący moment w historii prawa do aborcji na świecie” – ostrzega Amnesty

Powiązany temat

Polska: Zarzuty wobec aktywistki oskarżonej o „pomoc w aborcji” muszą zostać wycofane