Co jest łamane? 05/2014

WYDARZENIA
Marina Abramović, Moje ciało a prawa człowieka, Warszawa, Zachęta, 03.04, 20:00
Na to wydarzenie czekaliśmy miesiącami. Marina Abramović swym najnowszym performance’m zapowie kampanię Amnesty International Polska. Występ światowej sławy artystki skupi się na dyskryminacji nepalskich kobiet i kłopotach zdrowotnych, które są tego skutkiem. – To wielki zaszczyt, że mój performance przyczyni się do poprawy opieki zdrowotnej i walki o prawa nepalskich kobiet – powiedziała wczoraj Abramović tuż po wylądowaniu w Polsce.
– To jeszcze większy zaszczyt dla nas. Legenda body artu przełoży palący problem dyskryminacji na język sztuki – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
Ciało jako przestrzeń społeczna. Marginesy badań gender i queer | Wykład dr Jacka Kochanowskiego, Warszawa, MSN, 02.04, 18:00
Ludzkie ciało nie jest neutralnym i uniwersalnym znaczeniowo obiektem. Konkretne znaczenia nadają mu techniki dyscyplinowania i odczytywania ciała obecne w każdej kulturze – podkreślają organizatorzy. Performatywny wykład dr Jacka Kochanowskiego z ISNS UW będzie próbą zdekonspirowania w nawiązaniu do współczesnej sztuki mechanizmów opresji, które narzucają ciału konkretne role – uprzedmiotawiając je jako narzędzie “produkcji/reprodukcji/konsumpcji”. My wybieramy się na wykład z przekonaniem, że każdy człowiek powinien mieć prawo do decydowania o swoim ciele i życiowych wyborach.
Układ równań. Świadomość równościowa w społeczeństwie obywatelskim, Warszawa, Krytyka Polityczna, 03.04, 18:00
Debata Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego i Krytyki Politycznej skupi się na środkach, za pomocą których społeczeństwo obywatelskie może działać na rzecz równości. Manifestacje, performance, happeningi, działania w nowych mediach, lobbing? Gdzie walczyć o równość? Mamy nadzieję, że debata dotrze do konstruktywnych wniosków, bo zwlekanie z wprowadzeniem w życie Konwencji Rady Europy przeciwko przemocy wobec kobiet pokazuje, że postulat równości potrzebuje siły przebicia! Muzyczna interpretacja fragmentów książki Dzisiaj narysujemy śmierć Wojciecha Tochmana w 20. rocznicę ludobójstwa w Rwandzie, Warszawa, Faktyczny Dom Kultury, 07.04, 19:00
Wydawnictwo Czarne organizuje piąty koncert muzyki improwizowanej inspirowanej literaturą non-fiction. Tym razem sięgną po książkę niezwykle trudną. No bo jak muzycznie zinterpretować opowieść o ludobójstwie? Jak odtworzyć pytanie o uwikłanie ofiar, oprawców, ale i czytelnika w historię sprzed 20 lat? Muzycy wspólnie z Wojciechem Tochmanem podejmą się tego zadania. Czy pojawi się pytanie o odpowiedzialność społeczności międzynarodowej, która nie zareagowała na czas na te wydarzenia? Patrzmy w przeszłość, ale wnioski wyciągajmy dla teraźniejszości – Syrii, Republiki Środkowej Afryki, Darfuru… i tak wielu innych miejsc.
FILM
LGBT Film Festival 2014, Warszawa, Kinoteka, 04-10.04
Wielkie święto nieheteronormatywnego kina. Przez kilka najbliższych dni w warszawskiej Kinotece pokazane zostaną entuzjastycznie przyjęte na światowych festiwalach filmy. W repertuarze znajdą się m.in. film o problemach, z jakimi borykają się w Rosji osoby homoseksualne, czy indyjska produkcja, która powstała tuż po uznaniu przez parlament tego kraju, że homoseksualizm nie jest przestępstwem. No właśnie – bo miłość jest prawem każdego człowieka!
ON-LINE
NSA FILES: DECODED, “The Guardian”
Gdy Edward Snowden ujawniał informacje o prowadzonej przez NSA masowej inwigilacji, mogło się wydawać, że porywa się z motyką na słońce. Jeden człowiek rzucił wyzwanie łamiącym prawa człowieka i amerykańską konstytucję tajnym służbom. Jego pierwszy cel został już jednak osiągnięty. Edward Snowden wywołał międzynarodową debatę dotyczącą niezbędnych mechanizmów, które zapewniłyby cywilną kontrolę nad technikami inwigilacji. Teraz naszą wspólną odpowiedzialnością jest domagać się środków, które zapewnią przestrzeganie prawa człowieka. Zobaczcie niezwykłą multimedialną stronę brytyjskiego “The Guardian”, która podsumowuje informacje ujawnione przez whistleblowera.
TV
Pierwszy krzyk, TVP Kultura, 04.04, 17:05
Dziesięć porodów w dziesięciu różnych częściach świata – Meksyku, Tanzanii, USA, Brazylii, Wietnamie, Indiach, Japonii, Francji, na Saharze i na Syberii. Porównanie opieki zdrowotnej nad rodzącymi kobietami, różnych tradycji, ale i oczekiwań wobec porodu budzi pytanie o umieralność okołoporodową i bezpieczeństwo matki i dziecka.
Prawo na terytoriach, TVP Kultura, 11.04, 17:10
Składający się z pięciu rozdziałów dokument ukazuje różne aspekty historii prawa obowiązującego na obszarach okupowanych przez Izrael. Twórcy nowego ładu, powstałego po wojnie sześciodniowej w 1967 roku na terenach Palestyny, zostają skonfrontowani z filmową dokumentacją tamtych czasów. Autor dokumentu stawia niewygodne pytania sędziom oraz przywódcom militarnym, którzy stają się podmiotem przesłuchania. Przy okazji przypominam nasz raport o nadużywaniu siły i bezkarności izraelskich służb bezpieczeństwa na Zachodnim Brzegu.
TEATR
Druga kobieta, reż. Grzegorz Jarzyna, Warszawa, TR, 12-14, 15-17, 22-23.04
Długo wyczekiwane przedstawienie Grzegorza Jarzyny opiera się na scenariuszu filmu Johna Cassavetesa Opening Night. Film opowiada historię starzejącej się aktorki (Danuta Stenka), która ma zagrać rolę kobiety przechodzącej menopauzę. Praca nad rolą wymuszą konfrontację z wyobrażeniami na swój temat i społecznymi oczekiwaniami wobec kobiety. Jednocześnie podejmuje krytykę komercyjnych i popkulturowych wyobrażeń na temat kobiecości. Czy zdeterminowana w walce o własne szczęście kobieta obali, przynajmniej w teatrze, stereotypy związane z wiekiem?
KSIĄŻKA
Witold Szabłowski, Zabójca z miasta moreli, Wyd. Czarne, wydanie
rozszerzone, w księgarniach od 25 marca
Książka dla wszystkich osób chcących zrozumieć współczesną Turcję. Szabłowski w
cyklu reportaży prowadzi nas w świat rozdarty między Wschodem a
Zachodem, konserwatywny i ponowoczesny, przesiąknięty kulturą islamu,
ale i islamofobią. Na swojej drodze spotykamy wyjątkowych bohaterów, m.in.
migrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu, młode dziewczyny uciekające
przed widmem honorowych zabójstw, a także Ali Agce – zabójcę z miasta
moreli. Nowe, poszerzone wydanie książki to jeszcze ciekawsza podróż w głąb tureckiego świata. Gdzie zaprowadzi nas ta droga? Warto sięgnąć po tę lekturę, aby się przekonać.