" /> “Co jest łamane?” 08/2014 – Amnesty International

“Co jest łamane?” 08/2014

Tym razem "Co jest łamane?" mówi o dziecięcej przekorze, z której rodzi się bunt wobec przemocy i tyranii. I wzywa do obrony tych, które marzyły o lepszej przyszłości dla siebie. Mówi też o buntownikach, walczących w imię sprawiedliwości, ludziach, którzy uczą nas inaczej patrzeć na świat i sposobach przeciwdziałania dyskryminacji!<br /> <br />

WYDARZENIA
Festiwal im. Jacka Kuronia, Warszawa, Krytyka Polityczna, 5-14.06 Opozycjonista, działacz społeczny, aktywista praw człowieka, dwukrotny minister pracy i polityki socjalnej – Jacek Kuroń to postać, której praca i wizja relacji społecznych jest nam bliska. Krytyka Polityczna poświęca mu cały festiwal debat, wykładów i spotkań – każde z nich skupione będzie wokół jednej idei polskiego działacza: Ukrainie, ludzkiej twarzy kapitalizmu, powinowactwu aktywizmu z chrześcijańskim poświęceniem, roli edukacji i dostępu do kultury w dążeniu do zmiany czy znaczeniu wyzwolicielskiego buntu w historii Europy Środkowej. Rozmawiać będą m.in. Jeffrey Sachs, Gianni Vattimo, Shana Penn, Radosław Sikorski, Jarosław Hrycak, Timothy Snyder, Anne Applebaum, Jerzy Osiatyński, Ludwika Wujec, Jacek Żakowski, Danuta Kuroń i Sylwia Chutnik.
12. Gdańsk Doc Film Festival – Godność i Praca, 5-8 czerwca 2014, Gdańsk Święto filmu dokumentalnego w Gdańsku już po raz 12. Nie zabraknie świetnych filmów, ciekawych spotkań. W tym roku specjalny cykl filmów o tematyce penitencjarnej. Przede wszystkim jednak festiwal jest organizowany pod ideami – godności i pracy. Nie zabraknie zatem filmów zaangażowanych społecznie, skłaniających do refleksji, angażujących widzów do działania na rzecz obrony praw człowieka.
Układ równań | Czy potrafimy walczyć o równość poprzez sztukę zaangażowaną? | Dunin | Wójcik | Szustow | Górna | Stokfiszewski, Warszawa, Krytyka Polityczna, 28.05, 19:00 Czasem, by rozmawiać o możliwej procesach społecznych i możliwej pozytywnej zmianie, najłatwiej za przedmiot wziąć zaprzeczenia równości. Tak przynajmniej sugerują organizatorzy debaty, która w centrum swego zainteresowania stawiają źródła nierówności, obszary, z których ona się wyłania. Będzie zatem o brakach – dostępu do kultury, władzy, środków do życia. Będzie o dyskryminacji i sposobach jej przeciwdziałania. Gorąco polecamy!
Zbrodnia w sztuce, Kraków, Mocak, 16.05-28.09 Raskolnikow, Breivik czy Kuba Rozpruwacz – sztuka od wieków karmi się i fascynuje zbrodnią. Śledzi jej ukryte motywy, tropi społeczne uwarunkowania, wreszcie mierzy się z bezwzględnością kary i pragnieniem zemsty. Analizuje podstawy przemocy i społeczne uprzedzenia, które powstrzymane mają być przez prawa człowieka. 40 polskich i zagranicznych artystów skonfronuje się z tym tematem i rzuci światło na kulisy naszej pracy.
Zmiana pola widzenia. Druk nowoczesny i awangarda, Łódź, ms2, od 13.06 Z pozoru druk jest przeźroczysty. Spowija zaledwie treść książki, jest trampoliną, za pomocą której czytelnik ma przeniknąć ze świata materialnego do świata znaczeń i przedstawienia. Powinien milczeć, by nie deformować przesłania. XX-wieczna awangarda nauczyła nas, że typografia też może być środkiem artystycznego oddziaływania. Przemawia ona bezpośrednio – z plakatu, manifestu, wiersza – i domaga się reakcji tu i teraz, więc w przestrzeni miejskiej. Działa z nią i staje się nośnikiem nowych poetyk, które u swego zarania miały rebeliancką moc odnowy, krytycznego myślenia i budzenia społecznej wrażliwości. Wystawa w ms2 daje nadzieję na doświadczenie ich mocy.
TV
Motyl i skafander, reż. Julian Schnabel, TVP Kultura, 01.06, 20:40
Historia mężczyzny, który z dnia na dzień traci wszystko, co posiadał. W jednej chwili staje się więźniem własnego ciała. Ograniczenie dla bohatera paradoksalnie staje się źródłem wolności – jego pamięć i wyobraźnia poszerzają niewyobrażalnie granice świata, z którym może komunikować się za pomocą jednego oka. Ta porażająca sytuacja staje się dla niego źródłem jego twórczości i rezerwuarem godności, który bije w każdym z nas. Choć tak często o nim zapominamy.
Wesele, reż. Wojciech Smarzowski, TVP Kultura, 01.06, 20:40
Ten film to już klasyka. Osadzenie zainspirowanej dramatem Wyspiańskiego fabuły na współczesnej polskiej prowincji może wydawać się karkołomne. Prawdopodobnie szalone połączenie polskiego folkloru, rozprawy z tożsamością narodową i polskimi kompleksami mogło się udać tylko komuś takiemu jak Smarzowski. Lustro, w którym wszyscy powinniśmy się przejrzeć!
FILM
Mandarynki, reż. Zaza Urushadze, premiera 06.06
Nagroda publiczności 29 Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Historia konfliktu w Abchazji widziana oczami dwóch bezstronnych Estończyków. Obaj otoczeni przez szerzący się konflikt nie potrafią zerwać ze swoją przeszłością i opuścić swych domów. Katalizatorem wydarzeń będzie przyjęcie przez nich dwóch żołnierzy z wrogich sobie obozów. Czy uda im się zachować bezstronność? Czy ich pragnienie pomocy nie wpłynie na dalszy przelew krwi?
ON-LINE
Wszystkie dzieci są nasze!
Dzień Dziecka tuż tuż. Ponad 200 dziewczynek z Nigerii nie będzie jednak miało okazji do świętowania. Porwane przez Boko Haram ze szkoły, przy stałej groźbie przemocy i wykorzystania oczekują naszej pomocy. Koszalińska grupa Amnesty wzywa do działania! Podpiszmy petycję, dajmy świadectwo naszego sprzeciwu. Świat patrzy: #BringBackOurGirls
TEATR
Pinokio, reż. Anna Smolar, Warszawa, Nowy Teatr, premiera 31.05
Drewniany Pinokio odczytany na nowo w przedstawieniu Anny Smolar rozsadza skostniałe oczekiwania dorosłych. Rolą dziecka nie jest wykonywanie ich poleceń, ale samorealizacja, choćby pełna niebezpieczeństw i kłamstw, któe pozwolą przełamać ramy dyskryminacji. Tak ujęty Pinokio staje się metaforą władzy i sprzeciwu wobec jej źle pojętego rozumienia.