Co jest łamane? 09/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 09/2013

W najnowszym numerze "Co jest łamane?" zajmujemy się sztuką, która na Ukrainie staje się narzędziem społeczeństwa obywatelskiego, najlepszymi reportażami i dokumentami w zeszłym roku. Poza tym m.in. sytuacją uchodźców i migrantów w Europie, przemocą mężczyzn wobec kobiet i trudnym rozliczaniu się z przeszłością.

WYDARZENIA

Gandhi, Camera, Action! Anti-corruption politics and visual culture in 21st century India, debata z prof. Christopherem Pinney’em z University College w Londynie, Uniwersytet Warszawski, Pałac Kazimierzowski, Sala Senatu, 07.05, 17:00

Anna Hazare to już niemalże ikona nowej antykorupcyjnej polityki w Indiach. Indyjskie media, opisując działacza społecznego, który nawiązuje do dokonań Ghandiego, używają porównań do Arabskiej Wiosny i drugiego życia Mahatmy. Organizatorzy debaty podejmą próbę zmierzenia się z rolą powtórzenia i cytatu w indyjskiej kulturze masowej. Christopher Pinney jest profesorem antropologi I kultury wizualnej w University College w Londynie.

Klęska zwycięzców? Debata wokół Ulicy cioci Oli Aleksandry Domańskiej, Warszawa, Krytyka Polityczna, 7.05, 19:00

Kim byli ludzie, którzy gotowi byli niegdyś na lata więzień i konspiracji dla spełnienia romantycznej wizji komunistycznej Polski? Na ich młodzieńczych marzeniach o wolności wyrosły cele dla tysięcy osób, które wyobrażały sobie inny świat. Na kanwie książki Ulica cioci Oli z jej autorką o pamięci, lustracji i rozliczaniu się z przeszłością dyskutować będą profesor Andrzej Friszke i profesor Paweł Śpiewak.

Ukrainian news, Warszawa, Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, do 26.05

Jeszcze tylko do 26 maja w CSW oglądać można pierwszą tak obszerną prezentację najnowszych prac młodych, niekonwencjonalnych artystów z Ukrainy. Ich twórczość wpisuje się w nurt zaangażowanych społecznie i  politycznie działań artystów z Europy Wschodniej, które przejmują na siebie rolę stawiania prawdziwie politycznych żądań na miarę społeczeństwa obywatelskiego. Nasi koledzy z ukraińskiej sekcji Amnesty International byli zachwyceni.

Nagroda Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki – spotkanie z finalistami, IV Warszawskie Targi Książki, Stadion Narodowy, 18.05, 19:00

17 maja poznamy zwycięzcę tegorocznej nagrody na najlepszy reportaż literacki. Dla każdego, kto ceni dobry reportaż, prawdziwym wydarzeniem będą spotkania z pięcioma finalistami nagrody. Wśród wyróżnionych znajdują się książki o społecznym wymiarze religii w Indiach, podziałach rasowych w RPA, problemach społecznych współczesnej Polski, historii wojny narkotykowej na granicy meksykańsko-amerykańskiej i powojennym obrazie Iraku.

Film Zawsze obcy oraz debata S.O.S. Europo! Jak kraje europejskie radzą sobie z imigrantami?, Planete Doc Film Festival, Warszawa, Kinoteka, 10.05, 18:00

Europa jest ziemią obiecaną dla tysięcy ludzi, którzy każdego roku zmuszeni są opuścić swoje domy z powodu wojen, ubóstwa, prześladowań. Wśród nich jest wiele dzieci. Kraje europejskie starają się bronić przed napływem imigrantów, jednak niejednokrotnie prowadzi to do łamania praw człowieka. Przykłady nieletnich migrantów z Norwegii pokazują, że za bezdusznymi przepisami i decyzjami administracyjnymi kryją się często dramatyczne historie ludzi – samotnych, nieszczęśliwych, desperacko szukających bezpiecznego miejsca na ziemi. Po filmie zapraszamy na debatę o sytuacji uchodźców i migrantów w Norwegii i Europie. W debacie udział wezmą: Margreth Olin – reżyserka filmu, Witold Klaus – prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej, Weronika Rokicka – koordynatorka kampanii Amnesty International oraz John Peder Egen’s – dyrektor Amnesty International Norwegia. Jej moderatorem będzie Adam Leszczyński – dziennikarz Gazety Wyborczej.

TELEWIZJA

Chińskie tempo przemian. Ze wsi do miasta, TVP 2, 07.05, 22:50
Chińska transformacja przeobraża rolniczy naród w społeczeństwo zurbanizowane. Z czym wiąże się przeniesienie chińskiego sukcesu gospodarczego na prowincję? Zmiany zainicjowane zostały przez władze ponad 10 lat temu. Dokument przedstawia je na przykładzie tkwiącej w wielowiekowym marazmie wioski Baima, która w ciągu kilku lat ma zostać wchłonięta przez nowoczesne miasto.

Nadzieja z bibuły, TVP Info, 07.05, 23:31
Historia Studenckiego Komitetu Solidarności powołanego po tragicznej śmierci Stanisława Pyjasa, studenta UJ w maju 1977 roku przez jego przyjaciół. SKS stał się niezależną od władz komunistycznych organizacją studencką, która odegrała ważną rolę w umacnianiu się przedsierpniowej demokratycznej opozycji. Działacze SKS byli tropieni i szykanowani przez SB, szkalowani przez oficjalną propagandę. Mimo przeciwności nie dali się pokonać.

Sieć, czyli jak wygrać z korupcją, TVP Info, 10.05, 23:31
Dokument o działalności międzynarodowej grupy sędziów, którzy z narażeniem życia postanowili walczyć ze światową korupcją. Jej inicjatorką jest Eva Joly, francuska sędzia norweskiego pochodzenia, która od 2009 roku bada ewentualne wpływy przestępczości korupcyjnej i gospodarczej na zwiększenie skutków kryzysu finansowego. Jej współpracownicy na całym świecie wyspecjalizowali się w walce z korupcją związaną z wielkim biznesem, rynkami paliw, aferami i wytrwale śledzą powiązania najbogatszych. Film skłania do pytania o odpowiedzialność korporacji i związki polityki z gospodarką.

W SIECI

Violence & Silence: Jackson Katz, Ph.D at TEDxFiDiWomen

Przemoc wobec kobiet to sprawa kobiet? Czy na pewno? Co w patrialchalnej kulturze z przemocą robi język? Usuwa z przestrzeni zainteresowania sprawcę, zmuszając do skupienia się na ofierze. By skutecznie zapobiegać przemocy, Jackson Katz pyta o mężczyzn, o męską kulturę, która tworzy definicje i porządek umożliwiający cierpienia ludzi. Jego wykład oglądamy w kontekście kampanii Stop przemocy wobec kobiet.

KINO

Droga do Hiszpanii, reż. Anja Salomonowitz

Tytułowa Hiszpania to metafora jakieś lepszej krainy, w której “ludzie wciąż boją się Boga”. Policjant zajmujący się nielegalną imigracją, jego była żona i jej kochanek, obcokrajowiec, który zamiast do wyśnionej Hiszpanii trafił na austriacką prowincję ? tworzą niezwykły miłosny trójkąt. Pozwala on reżyserce m.in. na ukazanie dramatycznej sytuacji imigrantów oraz polityczne szaleństwo deportacji. Polecamy w kontekście naszej kampanii Prawa uchodźców i migrantów.

Planete Doc Film Festival, 10-19 maja Warszawa; 12-19 maja Wrocław

Już 10 maja rusza Planete Doc Film Festival. W ramach festiwalu pokazanych zostanie ok. 50 filmów dokumentalnych. Podobnie jak w poprzednich latach w drugi weekend festiwalu (18-19 maja) festiwal będzie również obecny w ponad 20 miastach w całej Polsce. Jak co roku będzie na nim gościć również Amnesty International wraz z nagrodą na najlepszy dokument o prawach człowieka i debatą. W tegorocznym konkursie filmów opowiadających o prawach człowieka jury Nagrody Amnesty International wyróżni jeden z 9 najlepszych filmów o tej tematyce. W skład jury wejdą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazeta Wyborczej). Lista filmów biorących udział w konkursie dostępna jest na stronie festiwalu.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA

Powiązany temat