Co jest łamane? 14/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 14/2013

Kolejny numer "Co jest łamane?" a w nim o: ukochanych terrorystach, terrorystach w nas i między nami - bo granica tego słowa jest płynna i dlatego prawa człwieka powinny być uznawane i powszechne; a także Romach opowiedzianych przez Romów; sposobach dyskutowania z reżimem - najlepiej ironią i absurdem; wolności słowa i granicach inwigilacji oraz zatłoczonych miastach i państwach u progu tragicznych zmian.

WYDARZENIA

Warzywniak z Kulturą, Warszawa, Cafe Karma, 19.08-30.08

Inicjatywa społeczna tworzona przez licealistów, którzy dążą do wprowadzenia realnych zmian w otaczającej ich przestrzeni miejskiej. W przyjazny sposób ułatwiają poznanie historii, sztuki oraz różnorodności wokół nas. Czy jesteśmy dość otwarci na to co inne? Akcja ta z pewnością otwiera – nie tylko oczy.

Romani Art, Wrocław, Muzeum Etnograficzne, ul. Traugutta 111/113, 05.07-25.08

Romowie we współczesnej Europie wciąż zmagają się z dyskryminacją. Ich kultura często bywa niezrozumiana i marginalizowana. Kończąca się właśnie wystawa Romani Art to rzadka okazja poznania sztuki i przyjrzenia się polskiej rzeczywistości oczami artystów Bergitka Roma. My przypominamy: Prawa człowieka TERAZ, Prawa Romów TUTAJ!

Bukareszt. Kurz i Krew, Spotkanie z Małgorzatą Rejmer, Warszawa, Wrzenie Świata ul. Gałczyńskiego 7, 25.09, 19:00

Bukareszt. Kurz i krew to inteligentnie opowiedziana przez Małgorzatę Rejmer historia miasta, w którym życie toczy się własnym, niepowtarzalnym torem. Wśród śpiewu cygańskich dzieci, zgiełku ulicy, blichtru i prowizorki miejskich instalacji autorka czyni to miejsce bliskim. Także nam. Dlatego idziemy na premierowe spotkanie.

TELEWIZJA

Krasnoludki jadą na Ukrainę, reż. Mirosław Dembiński, TVP Info, 24.08, 23:22

W Polsce stanu wojennego opozycyjne hasła były zamazywane. Dla niepoznaki niektórzy opozycjoniści zdecydowali się na dziwny sojusz z pewnymi krasnoludkami… Po wybuchu pomarańczowej rewolucji na Ukrainie pomarańczowe krasnoludki postanowiły udać się także tam i wesprzeć społeczeństwo obywatelskie w tym kraju. Przecież wiadomo, że najskuteczniejszą bronią przeciw reżimowi jest kpina i absurd.

Wolne pismo, reż. Cezary Nowicki, TVP Info, 28.08, 04:00

Dokument o opozycyjnych czasopismach powołanych do życia w latach 80. i tuż po pierwszych demokratycznych wyborach. “Arka”, “Świat” i “Czas Krakowski” obok “Gazety Wyborczej” to jedne z pierwszych tytułów oznaczających i walczących o wolność prasy w Polsce.

Homeland, serial, TVP1, od 9 września o 21:50

Kultowy i kontrowersyjny serial o porwanym przez terrorystów żołnierzu, który po 8 latach wraca do domu. Czy to ten sam człowiek? Poddawany torturom, złemu traktowaniu, przez lata wyobcowany i poniżany – musí skrywać jakąś mroczną tajemnicę. Wszyscy biorą go jednak za bohatera. Wszyscy poza Carrie, agentką CIA, która uważa, że przeszedł na stronę wroga. Zdeterminowana wykorzysta każdy środek – legalny i nielegalny, by dowieść, że ma rację. Gdzie jest jednak granica między prawem do prywatności i zakazem tortur a bezpieczeństwem narodowym? Wyznaczają ją prawa człowieka.

W SIECI

Wolność słowa Bradley’a Manninga

Ile kosztuje wolność słowa i ujawnienie przypadków łamania praw człowieka? W tym tygodniu Chelsea Manning została skazana na 35 lat więzienia za przekazanie portalowi wikileaks tajnych informacji dotyczączych działań amerykańskich sił zbrojnych w Iraku i Afganistanie. Amnesty International wskazuje na ogromną dysproporcję między jej wyrokiem, a brakiem działań zmierzających do osądzenia i skazania winnych ujawnionych przypadków łamania praw człowieka. 3 lata, które spędziła w więzieni, gdy była torturowany i poniżana, to i tak za dużo. Więcej >>>

TEATR

Koniec to nie my, Warszawa, Teatr Studio pl. Defilad 1, premiera 01.09

Historia w całym swoim nieprawdopodobieństwie bliska każdemu kto kochał. Mieszkająca w Niemczech Turczynka poznaje Libańczyka. Łączy ich żarliwe uczucie przerwane wydarzeniem, które na zawsze zmieniło bieg współczesnej historii – zamach na WTC. Czy możliwe jest przebaczenie? Czy możliwe jest ocalenie uczucia? Czy możliwa jest empatia z terrorystą? My wierzymy, że każdy ma prawo do szczęścia.

KSIĄŻKI

Norman Lewis, Grobowiec w Sewilli, wyd. Czarne

Hiszpania, jakiej nie znacie: u progu wojny domowej, egzotyczna i kipiąca barwnymi osobowościami, o których nie śniło się nawet Hemingway’owi. Podszyta łotrzykowskim smakiem opowieść Normana Lewisa pozwala nie tylko poznać na zawsze utraconą Hiszpanię, ale także spojrzeć na losy ludzi, którzy mierzą się z końcem swojego świata.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat