Co jest łamane? 15/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 15/2013

"Co jest łamane?" przypomina o granicach inwigilacji i zaprasza na debatę polskie władze, upomina się o wynagrodzenie za pracę artystów, ogłasza wykład Aung San Suu Kyi i czyni wyznanie wiary.

WYDARZENIA

Granice inwigilacji: Debata obywateli z władzami, Warszawa, BUW, s. 316, 11.09, 18:00

Czy polskie służby korzystały z amerykańskich programów masowej inwigilacji? Czy elektroniczna inwigilacja obywateli jest w ogóle dopuszczalna, a jeśli tak, to jakie są jej granice? Te pytania wraz z Fundacją Panoptykon i Helsińską Fundacją Praw Człowieka chcielibyśmy zadać polskim decydentom podczas debaty organizowanej 11 września 2013 r. w ramach polskich obchodów Międzynarodowego Dnia Sprzeciwu Wobec Inwigilacji, ustanowionego w rocznicę zamachów na World Trade Center.

BRITISH BRITISH POLISH POLISH: Sztuka krańców Europy, długie lata 90. i dziś, Warszawa, CSW, 6.09-15.11
oraz
Strajk artystów

O tej wystawie nie mogliśmy nie napisać. Z dwóch powodów. To, jak piszą organizatorzy, jedno “z najważniejszych wydarzeń artystycznych organizowanych przez Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w tym roku”. Wielkie zderzenie dwóch krytycznych prądów europejskiej sztuki współczesnej utożsamianych z Young British Artists i polską sztuką krytyczną oraz ich kontynuatorów. I właśnie artystów dotyczy drugi powód: za wystawienie ich prac nie otrzymali wynagrodzenia. Nie jest to w polskich galeriach przypadkowa sytuacja, ale stała praktyka. Artyści są jedną z najbardziej dyskryminowanych grup zawodowych: nie płaci się im za wystawy, a szanse na zaciągnięcie przez nich kredytu w banku są minimalne, gdyż zarabiają na umowach śmieciowych. Przypominamy: każdy ma prawo do wynagrodzenia za swoją pracę!

Obóz Praw Człowieka Amnesty International, Międzywodzie, 9-25.09

OBÓZ PRAW CZŁOWIEKA wystartował! Uczniowie z grup szkolnych, aktywiści i aktywistki, edukatorzy i edukatorki rozpoczęli prawdziwe święto praw człowieka! Na obozie obok szkoleń i warsztatów pojawią się wspólne akcje związane z amnestyjnymi kampaniami. Będziemy mówić m.in. o migrantach i uchodźcach, przymusowych wysiedleniach, tajnych więzieniach CIA i prawach człowieka w Rosji. Śledźcie nasze akcje na FB!

In God We Trust, Warszawa, Zachęta, 6.09-10.11

Stany Zjednoczone wyrosły na purytańskiej moralności emigrantów. Żarliwość i odosobnienie, ale także wpływ innych kulturowo wyobrażeń doprowadził w tym kraju do powstania fascynującej mozaiki wyobrażeń i wierzeń. Tytułowy “Bóg” staje się zatem w intencji kuratorów deklaracją wiary, ale także manifestacją prawa do “wyboru własnej religii”. Zaproszeni artyści – wychowani w różnych tradycjach religijnych – starają się przybliżyć widzom niezwykłą dynamikę tych zjawisk i zbadać wyłaniającą się z nich tożsamość współczesnych Amerykanów.

TV

Essential Killing, reż. Jerzy Skolimowski, TVP Kultura, wt. 10.09, 20:20

Vincent Gallo nie wypowiada w tym filmie słowa. Widzimy, jak postać, którą gra, zabija trzech Amerykańskich żołnierzy. To wróg. Wroga pozbawia się nie tylko języka, ale w ogóle człowieczeństwa. To dlatego może być torturowany, bezkarnie więziony, pozbawiony praw. Tak przynajmniej w czasie tzw. “wojny z terroryzmem” traktowały swoich wrogów amerykańskie służby. Przypadkowa ucieczka więźnia pozwala odwrócić perspektywę i przypomnieć: prawa człowieka są niezbywalne!

Rewers, reż. Borys Lankosz, TVP Kultura, śr. 11.09 20:20

Lata 50. XX w. Pochodząca z inteligenckiej rodziny Sabina Jankowska pracuje w dziale poezji w redakcji warszawskiego wydawnictwa. Marzy o idealnym mężczyźnie i taki właśnie okazuje się Bronisław. Jej rycerz okazuje się jednak mieć drugie, ciemne oblicze dopasowane bardziej do polskiej rzeczywistości lat 50. – pełnej agentów UB i donosicieli.

Dystrykt 9, reż. Neill Blomkamp, TV 4, ndz. 15.09, 20:00

Ten film SF wydaje się niepokojąco znajomy. Johannesburg, RPA. Przed niemal trzydziestu laty nad miastem pojawił się olbrzymi statek kosmiczny z tysiącami obcych na pokładzie. Pokojowo usposobieni przybysze nie potrafią wrócić na swoją planetę i potrzebują pomocy. Społeczność międzynarodowa tworzy dla nich specjalny obóz, który otoczony murem szybko przeradza się w getto – Dystrykt 9. Co stanie się, gdy ktoś postanowi jego mieszkańców przymusowo wysiedlić? My oglądamy z myślą o kampanii Stop przymusowym wysiedleniom.

W SIECI

Politics and Education, wykład on-line Aung San Suu Kyi z Uniwersytetu Warszawskiego (Instytut Historyczny) 12.09, 16:00 CET

Aung San Suu Kyi, Laureatka Pokojowej Nagrody Nobla, Ambasadorka Sumienia Amnesty International, przywódczyni demokratycznej opozycji w Birmie, Sekretarz Generalna Narodowej Ligi na Rzecz Demokracji. Od 20 lipca 1989 do 13 listopada 2010 pozostawała w areszcie domowym. Stała się jednym z najbardziej znanych więźniów sumienia. Ponad rok temu otrzymała paszport i po raz pierwszy od 24 lat pozwolono jej wyjechać za granicę. Już w ten czwartek wystąpi z wykładem w Instytucie Historycznym UW. Wykład będzie transmitowany on-line!

KSIĄŻKA

Damien Echols, Życie po śmierci, Wyd. Znak
W  1993 w Arkansas aresztowano trójkę nastoletnich chłopców pod zarzutem morderstwa. Damien Echols, jako jedyny pełnoletni wśród nich, otrzymał wyrok śmierci. Spędził w więzieniu 18 lat z myślą, że w każdej chwili może zostać zabity. Nowe dowody sprawiły, że on i jego koledzy wyszli z więzienia oczyszczeni z winy. W swojej książce Echols opowiada o straconych latach młodości, o więziennej opresji, o swojej przemianie. Przede wszystkim z wielką wrażliwością i mądrością przedstawia czytelnikowi swoją historię, historię niewiarygodną, pełną gorzkiej radości.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych