Co jest łamane? 17/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 17/2013

W "Co jest łamane?" zawitali Laureaci Pokojowej Nagrody Nobla, by spytać o dziennikarzy, którzy piszą do swoich oprawców... i obywateli - samozwańczo walczących o świadomość. Będzie też o chęci do życia i pragnieniu zysku, które odbiera wolność.

WYDARZENIA

XIII Światowy Szczyt Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla, Warszawa, PKiN, 21-23.10
XIII Światowy Szczyt Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla to nie tylko okazja do uczestniczenia w prelekcjach obrońców praw człowieka z całego świata, ale także możliwość zaangażowania i dołączenia do wielu organizacji (w tym Amnesty International!), działających na rzecz praw człowieka!

Dwa spotkania z Huszang Asadim, autorem książki Listy do mojego oprawcy:
Kraków, Targi Książki, 25.10
Warszawa, Przystanek Historia, 28.10, 19:00

Huszang Asadijest dziennikarzem, pisarzem i tłumaczem. Przed rewolucją islamską pracował w największym irańskim dzienniku “Kejhan” oraz najpoczytniejszym magazynie filmowym. W 1983 został aresztowany i osadzony w więzieniu Mosztarak w Teheranie. Oskarżono go o szpiegostwo na rzecz brytyjskiego i sowieckiego wywiadu i skazano na śmierć przez powieszenie. Karę zamieniono na piętnaście lat więzienia, które ostatecznie opuścił po sześciu latach. Obecnie żyje w Paryżu. Za Listy do mojego oprawcy otrzymał w 2011 roku Międzynarodową Nagrodę Obrońców Praw Człowieka.

Warsztaty Dziennikarstwa Obywatelskiego 4.0, Gdańsk, Krytyka Polityczna, 26.10-27.10
Ostatnie dziesięciolecie zmieniło dziennikarstwo. Blogi i artykuły pisane przez zaangażowanych obywateli przeobrażają jednak nie tylko na medialny rynek, ale wpływają też na społeczno-polityczne procesy. Wszystkich, którzy wokół siebie widzą wielkie globalne tematy i obywatelskie pytania, zachęcamy do wzięcia udziału w prowadzonych przez KP warsztatach. Komputer, tablet czy smartfon – to pole bitwy, także o godność innych i przysługujące im prawa człowieka!

Sputnik Festiwal, Warszawa, Kinoteka-Kultura-Iluzjon, 07-17.11
Sputnik jak co roku zawita nad polskim niebem! Ten objazdowy festiwal filmów rosyjskich na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń kulturalnych w Polsce. Tegoroczna edycja to podsumowanie najświeższych dokonań kinematografii rosyjskiej, ale także okazja do uczczenia pamięci trzech wybitnych reżyserów – Aleksieja Bałabanowa, Aleksieja Germana i Piotra Todorowskiego. Wśród prezentowanych filmów znajdzie się wiele przyczynek do refleksji nad meandrami rosyjskiej transformacji. My oglądamy z pytaniem o Wolność w Rosji!

KINO

W Ciemno, reż. Michael Mayer
W środku konfliktu izraelsko-palestyńskiego rodzi się miłość niemalże niemożliwa. Historia namiętności Palestyńczyka i Żyda z rozdartej konfliktem etnicznym Jerozolimy zderzona z homofobią i politycznym zamętem.

Chce się żyć, reż.Maciej Pieprzyca
Ujmująca historia Mateusza, którego niepełnosprawność miała stać się powodem do “życia poza życiem”. Kochający rodzice i parę wyjątkowych, napotkanych w jego życiu osób, wywracają je do góry nogami i pokazują świat pełen stereotypów, barier, które można zwalczać. Wystarczy tylko chcieć.

TELEWIZJA

Przeżyć Afganistan, reż. Małgorzata Imielska, TVP Kultura, 24.10, 17:20
Dokument o pięciu żołnierzach, którzy wyruszają na misję do Afganistanu. Szkolenia wojskowe przeplatają się z prywatnymi przygotowaniami, których zwieńczeniem ma być ich pobyt w Ghazni. Codziennie mierzą się ze smutkiem, niepewnością i tęsknotą. Co czeka ich jednak po powrocie do kraju?

Dzień Powszedni w Kabulu, reż. G.Denimo, TVP Regionalna, 26.10, 13:35
Ponad 40% mieszkańców 5 milionowego Kabulu, stolicy Afganistanu, to często osierocone dzieci poniżej 14. roku życia. Życie w zdewastowanym konfliktem kraju nie jest łatwe. Dokument stara się przedstawić codzienne życie niezwykłych nastolatków, którzy, uprawiając parkur, prowadzą dialog z rówieśnikami z Paryża i Nowego Jorku.

Dzieci Gułagu, reż. Cathy A. Frierson, TVP Kultura, 27.10, 23:15
Niektóre reżimy za “winy” dorosłych karzą także dzieci. Wychowują się one w obozach pracy – wyjęte poza społeczny nawias i uznane za wrogów. Bohaterów filmu ukształtowały lata Gułagu. W każdym z nich pozostało piętno na całe życie.

Samotność pól bawełnianych, reż. Radosław Rychcik, Teatr im. Żeromskiego w Kielcach / TVP Kultura 29.10, 23:20
Niezwykły tekst Bernarda-Marie Koltesa w przedstawieniu Radka Rychcika zyskuje nagłej namacalności. Historia tajemniczego kontraktu, w którym nie do końca wiadomo, co jest jego przedmiotem, materializuje się dzięki rock’n’rollowej energii. Pragnienie i chęć zysku w neurotycznym powtórzeniu rozszerzają się w nim na ciała i umysły aktorów. I rzucają nowe światło na codzienność, która potrafi uczynić towarem tak wiele…

W SIECI

Malala Yousafzi – “Books will defeat terrorism”
Malala Yousafzai – tegoroczna laureatka nagrody Sacharowa, 16-letnia pakistańska aktywista działająca na rzecz dostępu do edukacji we wrześniu uroczyście otworzyła największą na świecie bibliotekę w Birmingham słowami: “Długopisy i książki są środkami, które pokonają terroryzm”.

KSIĄŻKI
Wojciech Tochman, Eli Eli, wyd.Czarne

Autor przenosi czytelnika do najuboższych części Filipin i opowiada historię nie tylko o ich mieszkańcach, ale przede wszystkim o nas – odbiorcach. Jak to się dzieje, że podróżując po całym świecie, nie zauważamy jego złożoności i problemów. Wielu z nas, otoczonych przyzwyczajeniami i przedsądami, nie dostrzega cierpień i braku szacunku dla ludzkiej godności. Książka Tochmana dosłownie otwiera oczy i uczy, że patrzeć na biedę i ból, to też samemu stać się cierpiącym i biednym. Obyśmy wciąż widzieli, gdy wrócimy już do siebie.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych