Co jest łamane? 18/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 18/2013

"Co jest łamane?" solidaryzuje się z Arktyczną Trzydziestką, wybiera na Blog Forum Gdańsk, dba o wielokulturowość i zwalcza dyskryminację. Mówi też o uniwersalności miłości - heteroseksualnej, homoseksualnej, po prostu - miłości. Oraz historycznie i bardzo aktualnie o tym, na ile sztuka potrafi być komentarzem do procesów społecznych i politycznych.

WYDARZENIA

Polska a Birma. Media a Transformacja, Warszawa, Faktyczny Dom Kultury, 7.11, 19:00

Dwa lata temu Birma uczyniła pierwszy krok na drodze ku demokracji. Szczególną rolę w procesie dalszej transformacji pełnią media. Wciąż ograniczane są też gwarantem skuteczności walki o prawa człowieka. W trakcie spotkania, w którym wezmą udział dziennikarze i działacze społeczni zaangażowani w proces rozwoju niezależnego radia i telewizji w Birmie, pokazany zostanie reportaż młodego pokolenia birmańskich dziennikarzy.
Partnerem merytorycznym projektu jest Stowarzyszenie Młodych Dziennikarzy POLIS.

Warszawa wielokulturowa, Warszawa, Muzeum Historii Żydów Polskich, od 8.11

8.11 to tylko preludium rozpoczynające trzyletni cykl spotkań związanych z wielokulturowością. Muzeum Historii Żydów Polskich zaprasza do udziału animatorów, aktywistów przeciwdziałających wykluczeniu, badaczy wielokulturowości oraz wszystkich, którym bliskie jest dążenie do pokojowego współistnienia odmiennych kultur i społeczności. Wspólnymi siłami uczestnicy będą wypracowywać dobre praktyki mówienia o inności, demaskować pułapki schematyzmu i uogólnień oraz budować dialog międzykulturowy. W planach debaty, warsztaty, projekcje filmów, akcje i wiele działań, przy których się spotkamy.

1z30 – koncert solidarnościowy z Arktyczną Trzydziestką, Gdańsk, Centrum św. Jana, 15.11, 18:00

W zeszłym miesiącu aresztowanym w Rosji aktywistom Greenpeace’u, protestującym przeciwko przemysłowej eksploracji Arktyki, postawiono absurdalne zarzuty “piractwa”, a następnie równie niedorzeczne – “chuligaństwa”. Na koncercie solidarnościowym naszych kolegów z Greenpeace’u wystąpią: Tomek Makowiecki, Wojciech Mazolewski, Olo Walicki, Muchy, Bielizna, Stendek i Joy Pop. My się wybieramy z głośnym postulatem: Rosjo – wolności!

Blog Forum Gdańsk, Stocznia Gdańska, 16-17.11
Blog Forum Gdańsk to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu polskich blogerów. Zeszłe edycje skupione były na kształceniu blogerów – w redakcji, marketingu i zasadach prowadzenia bloga. W tym roku się to zmieni. Na plan pierwszy wysuną się ludzie – z ich inspiracjami i pasjami, które stały się impulsem do blogowania. Ludzie, którzy bloga nie używają do zdobycia pieniędzy, ale do zmiany otaczającego ich świata. Amnesty od lat używa dziesiątków blogów, by walczyć o prawa człowieka. Dlatego obok Natalii Hatalskiej, Piotra Vagli Waglowskiego czy Jurka Owsiaka z prelekcją wystąpi Draginja Nadaždin – Dyrektorka Amnesty International, która prowadzi swojego bloga w naTemat.pl.

FILMY

Pussy Riot. Modlitwa punka, reż. Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin

Akty protestu przybierają różne formy. Niekiedy jest to wielki czerwony długopis, innym razem pomarańczowe krasnoludki, kiedy indziej parodia egzorcyzmu na autorytarnym polityku. Te niegroźne gesty nie zawsze muszą być równie skuteczne, ale ich sarkastyczny potencjał zagraża smutnej powadze władz. Dzięki ironii mały akt oporu potrafi zmienić się w wielki, ogólnoświatowy ruch sprzeciwu i solidarności. Film o członkiniach Pussy Riot – Nadieżdzie Tołokonnikowej, Marii Alochinie i Jekatierinie Samucewicz – opowiada historię tej antyputinowskiej rebelii.

Papusza, reż. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze

O tym filmie w kuluarach mówi się bardzo dużo i zawsze dobrze. Filmowy portret Bronisławy Wajs, romskiej poetki znanej jako Papusza, to także oszczędny, wyważony, ale jednocześnie niezwykle plastyczny obraz społeczności romskiej. Nie szczędzi gorzkiego komentarza pełnym uprzedzeń Polakom i zmieniającym się władzom, patriarchatowi panującemu wśród Romów i gloryfikowanemu niekiedy Ficowskiemu, który odkrywa co prawda talent poetki, ale to właśnie on odnosi dzięki niemu sukces.

Życie Adeli – rozdział 1 i 2, reż. Abdellatif Kechiche

Abdellatif Kechiche snuje niezwykle intymną opowieść o dorastaniu – emocjonalnym, seksualnym. Życie 15-letniej Adeli zmienia się, gdy poznaje starszą nieco Emmę. Początkowa fascynacja ustępuje kolejnym pocałunkom, te – lesbijskiej miłości. Reżyser unika oceny, pieczołowicie obserwuje za to bohaterkę, oddając jej głos tak bardzo, że jej emocje wydają się niemal realne. Polecamy nie tylko ze względu na Złotą Palmę, ale i obraz miłości – równie prawdziwej w związkach homo- jak i heteroseksualnych.

TV

Tajne przez poufne, TVP Kultura, 09.11, 20:25

Bracia Coen nawet o tajemnicach CIA potrafią mówić z ironią. Gdy tajny agent zostaje zwolniony z CIA, w geście zemsty postanawia opublikować swoje wspomnienia. Co stanie się, gdy wpadną one w niepowołane ręce? Podpowiemy – będzie śmiesznie. Chcielibyśmy, by polskie służby miały ten sam dystans do swych tajemnic, co twórcy tego filmu. Może wtedy inwigilacja i tajne więzienia CIA w Polsce zostałyby rozliczone.

Rashomon, TVP Kultura, 08.11, 20:20

Trzech narratorów trzy razy opowiada tę samą historię i każe na nowo zastanowić się nad znaczeniem prawdy. W konsekwencji widz wciela się w rolę sędziego, który powinien zdemaskować manipulacje bohaterów. Czy okaże się to możliwe? Fani japońskiego średniowiecza odnajdą w tym arcydziele światowej kinematografii niepokojącą dawkę relatywizmu.

S-21. Mordercza machina Czerwonych Khmerów, TVP Kultura, 09.11, 2:25

Dokument o krwawych rządach Pol Pota. Jego dyktatura w imię powszechnej równości doprowadziła do śmierci ok. 2 mln ludzi i katastrofy ekonomicznej Kambodży. Twórcy docierają do więźniów i ich oprawców, mierząc się z okrytną machiną Czerwonych Khmerów.

W SIECI

Prawa człowieka – zagrożenia wczoraj i dzisiaj

Fragment rozmowy laureatów Pokojowej Nagrody Nobla – Frederika Willema de Klerka (południowoafrykańskiego polityka), Szirin Ebadi (irańskiej prawniczki i działaczki na rzecz praw człowieka), Steve’a Crawshawa (reprezentującego Amnesty International) oraz Lee Hoesunga (japońskiego pisarza koreańskiego pochodzenia) o prawach człowieka i odpowiedzialności międzynarodowej. Rozmowa odbyła się na Światowym Szczycie Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla w Warszawie.

WYSTAWY

Komentatorki, Warszawa, CSW, 31.10-29.11

Fundacja Katarzyny Kozyry, która tę wystawę zorganizowała, do współpracy zaprosiła współczesne artystki młodego pokolenia. Ich prace składają się na tytułowy krytyczny komentarz rzeczywistości – aktualnych wydarzeń politycznych, procesów społecznych czy trendów estetycznych. Wywrotowe i demaskujące spojrzenie ma szansę na gwałtowne, bezceremonialne obnażenie ukrytych w tylko z pozoru neutralnych zjawiskach przedsądów, uprzedzeń i przemocy.

Potrzeba wolności. Sztuka europejska po 1945 roku, Kraków, MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej, 18.10-26.01.14

30. jubileuszowa wystawa Rady Europy to niezwykły portret starego kontynentu. 47 artystów z 17 krajów prezentuje 57 lat wspólnej historii – jej meandrów politycznych i społecznych, które wpłynęły na współczesne nam problemy. Zgromadzone prace łączy nie tylko temat. Wspólnym mianownikiem, językiem artystycznego wyrazu, staje się sztuka wideo i fotografie, z których składa się zbiorowa pamięć i solidarny postulat – bezpiecznej, obywatelskiej i demokratycznej Europy. Pod tym postulatem wspólnie z artystami podpisujemy się i my.

KSIĄŻKA

Stefano Liberti, Na południe od Lampedusy

Dla tysięcy uchodźców, którzy decydują się na niebezpieczną podróż przez morze, Europa jest nie tylko wymarzonym bezpiecznym schronieniem. Jest też niezdobytą twierdzą. Kolejne stawiane im utrudnienia sprawiają, że droga do dochodzenia swych praw wydłuża się i staje coraz bardziej ryzykowna. Stefano Liberti rozmawia z migrantami, szemranymi biznesmenami, przewoźnikami, tworząc niemal kompletny obraz tranzytu – od jego początków po próbę przeprawy. S.O.S. Europo!

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini