Co jest łamane? 20/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 20/2013

W najbliższym czasie kultura kręci się wokół 10.12 - Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka: trwa WATCH DOCS, festiwal filmów o prawach człowieka, już za tydzień odbędzie się Maraton Pisania Listów - największa na świecie akcja w obronie praw człowieka, która swój początek miała w warszawskiej grupie lokalnej Amnesty International. Zbliżają się też kameralne okazje do wyrażenia solidarności z Tybetem, poznania sytuacji w Sudanie Południowym czy zdekodowania ukrytych w polskiej kulturze interpretacji Zagłady.

WYDARZENIA

Maraton Pisania Listów 2013, cała Polska

12 lat temu w warszawskiej grupie lokalnej Amnesty International narodziła się idea Maratonu. Z inicjatywy naszych aktywistów i aktywistek Maraton przeobraził się w jedną z największych akcji praw człowieka na świecie. Od Zachodniej, przez USA, po Nową Zelandię i Bermudy dzięki międzynarodowej solidarności Maraton co roku sięga dalej, bije rekordy liczby napisanych listów, a co najważniejsze – pomaga kolejnym osobom. Mówi się, że “wiara potrafi zdziałać cuda”, ale to czyny zmieniają świat. Każdy list to dla bohaterów i bohaterek Maratonu światełko nadziei i świadomość, że nie są zapomniani.

WATCH DOCS, Warszawa, 6-12.12 oraz cała Polska

WATCH DOCS to jeden z najważniejszych festiwali praw człowieka w filmie, prawdziwe święto aktywistów i aktywistek praw człowieka. To nie tylko kilkadziesiąt premierowych pokazów, które objeżdżają następnie całą Polskę, to także wyjątkowa okazja, by wziąć udział w spotkaniach i debatach z reżyserami, publicystami czy politykami – w tym roku będą to m.in. Chadija Ismajłowa, Lord Anthony Lester QC, Prof. Kenan Malik oraz Szadir Sadr. Wreszcie – WATCH DOCS to tydzień wykładów, warsztatów i szkoleń. Na tym wyjątkowym wydarzeniu nie może was zabraknąć!

Sudan Południowy – Nowe państwo Globalnego Południa, Warszawa, Faktyczny Dom Kultury, 16.12, 19:00

O Sudanie Południowym i innych państwach Globalnego Południa mówi się przy okazji kryzysów i konfliktów zbrojnych. Jak bardzo niekompletny jest to obraz warto przekonać się na spotkaniu z osobami, które wiedzą, “co w trawie piszczy” – Julią Prus, wieloletnią korespondentką PAP-u z Sudanu Południowego, której artykuły publikowaliśmy także na naszym blogu, Piotrem Boruszkowskim, reżyserem filmów dokumentalnych, i Piotrem Balcerowiczem, orientalistą, kulturoznawcą i założycielem stowarzyszenia Edukacja dla Pokoju. Dyskusja na temat roli mediów w rozwoju Sudanu Południowego połączona będzie z przedpremierowym pokazem dokumentu o tym kraju.

Uwolnij prawdę: Tybet, Warszawa, Południk Zero, 10.12, 18:00

Niekiedy drobny gest jest symbolem większego działania. 10 grudnia, w Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, osoby, którym bliski jest los Tybetu i Dhondupy Wangczeny (tybetańskiego filmowca-amatora, aktywisty i więźnia sumienia Amnesty International), spotykają się, by wspólnie robić “żurawie” – symbol wolności. Wspólne działanie to także pretekst do rozmowy o prawach człowieka w Chinach.

Andrzej Wajda, Krzysztof Warlikowski i Grzegorz Niziołek w debacie o pamięci/niepamięci Zagłady, Warszawa, Nowy Teatr, 17.12, 19:00

To spotkanie polecilibyśmy Wam nawet, gdyby uczestniczył w nim tylko jeden z rozmówców – Andrzej Wajda, Krzysztof Warlikowski i Grzegorz Niziołek będą rozmawiać o książce tego ostatniego. Polski teatr Zagłady to dzieło niezwykłe, które śledzi pamięć i niepamięć Zagłady w polskiej kulturze. Książka ta bynajmniej nie jest o historii teatru. Przedstawia w błyskotliwy i zaskakujący sposób procesy budowania i rekonstruowania samoświadomości Polaków. Całość poprowadzi Małgorzata Dziewulska.

TV

Essential Killing, reż. Jerzy Skolimowski, TVP Kultura, śr. 11.12, 20:20
Vincent Gallo nie wypowiada w tym filmie słowa. Widzimy, jak postać, którą gra, zabija trzech Amerykańskich żołnierzy. To wróg. Wroga pozbawia się nie tylko języka, ale w ogóle człowieczeństwa. To dlatego może być torturowany, bezkarnie więziony, pozbawiony praw. Tak przynajmniej w czasie tzw. “wojny z terroryzmem” traktowały swoich wrogów amerykańskie służby. Przypadkowa ucieczka więźnia pozwala odwrócić perspektywę i przypomnieć: prawa człowieka są niezbywalne!

Rewers, reż. Borys Lankosz, TVP Kultura, czw. 12.09 22:15
Lata 50. XX w. Pochodząca z inteligenckiej rodziny Sabina Jankowska pracuje w dziale poezji w redakcji warszawskiego wydawnictwa. Marzy o idealnym mężczyźnie i taki właśnie okazuje się Bronisław. Jej rycerz okazuje się jednak mieć drugie, ciemne oblicze dopasowane bardziej do polskiej rzeczywistości lat 50. – pełnej agentów UB i donosicieli.

KINO

Rakieta, reż. Kim Mordaunt

Rakieta to niezwykła opowieść o sile ludzkiej wiary i nadziei. Chłopiec, który rzekomo przyciąga nieszczęścia, chce udowodnić swojej rodzinie, że jest nie jest przeklęty. Wszystkie jego działania, mimo najszczerszych chęci, kończą się tragicznie. Tytułowa rakieta ma stać się dla niego okazją do przełamania fatum i udziału w dorocznym Festiwalu Rakiet. Los chłopca jest też metaforą Laosu – wyniszczonego wojnami i niezrównoważonym rozwojem. Trzymamy kciuki za happy end.

W SIECI

Wade Davis o zagrożonych kulturach

Wade Davis to podróżnik, fotograf, współpracownik National Geographic. W swym wykładzie dla TED staje w obronie różnorodności kultur i innych sposobów życia. My jego wypowiedź oglądamy z myślą o przeciwdziałaniu wszelkim formom dyskryminacji.

KSIĄŻKI

Zachar Prilepin, Czarna Małpa, Wyd. Czarne

Czarna Małpa to powieść, która pod osłoną politycznego thillera, dramatu psychologicznego i powieści obyczajowej skrywa mroczny obraz współczesnej Rosji. Apokaliptyczna wizja przeplata się ze złośliwą groteską, głębokie problemy systemu opowiedziane są z zawrotną prędkością, a podwójne standardy podkreślają tylko samotność bohatera.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!