" /> “Co jest łamane?” – Amnesty International

“Co jest łamane?”

W tym numerze "Co jest łamane?" będzie o nieheteronormatywnych manifestacjach i sztuce, które powinny wyjść już zza kulis i działać publicznie - na równych prawach. Będzie też o sztuce, która zmienia całe dzielnice i otwiera ludzi na siebie. A także rewolucjach, które ze sprzeciwu wobec przemocy rodzą jej jeszcze więcej.<br /> <br />

WYDARZENIA
Moje ciało a prawa człowieka – wystawa zdjęć, Kielce, Galeria Mistrzów, 11-18.06, 8-20:00 12 zdjęć z 6 krajów i 7 historii osób, których prawa zostały złamane. Żyjemy w kulturze obrazkowej, ale rzadko kiedy nadarza się okazja, by poznać źródła dyskryminacji, przemoc ze względu na płeć, wczesne małżeństwa i inne wyzwania dla praw seksualnych i reprodukcyjnych w XXI wieku. Wyjątkowa wystawa Amnesty International. Zapraszamy!
ZAKŁADY. URSUS 2014, 13-15.06, Warszawa-Ursus Sztuka zaangażowana ma moc burzenia murów! Paweł Althamer, Jaśmina Wójcik i inni artyści z deklaracji bądź serca wstrząsną ursynowską dzielnią wspólnymi rozmowami, malowaniem i świętowaniem. Niegdyś duma PRL, dziś rubieże stolicy mierzące się na co dzień z wieloma problemami dzięki sztuce zamienią się na chwilę w centrum interakcji społecznej. Właśnie takie akcje pozwalają myśleć globalnie i działać lokalnie!
Parada Równości 2014
Przemarsz społeczności LGBTI odbędzie się pod hasłem RÓWNE PRAWA – WSPÓLNA SPRAWA! Bo ten marsz to nie tylko święto osób homoseksualnych. To także wyjątkowa okazja do zamanifestowania swojej tolerancji… i świetnej zabawy do białego rana. Na Wybrzeżu Helskim zaplanowane są później koncerty i szampańska atmosfera! Spotkajmy się na Paradzie Równości i pokażmy, że chcemy otwartej Polski.
POMADA 5 biznes / homonorma / media / ciało / LAB + 5 edycja święta nieheteronormatywnej wrażliwości – niezależny festiwal kulturalny. Co roku jest to okazja do wzajemnych inspiracji intelektualnych, artystycznych i życiowych dla wszystkich osób, które wyłamują się z tradycyjnych ról płciowych i wyobrażeń seksualnych. To świetna okazja, by poznać ludzi o różnych potrzebach i zrozumieć je. Dla osób heteroseksualnych – doskonała lekcja tolerancji!

FILM
Michael Kohlhaas, reż. Arnaud des Pallieres Historia handlarza, który na skutek doznanej krzywdy i bezprawia staje na czele okrutnej rewolucji wymierzonej przeciw arystokracji. Pod woalem kostiumowego spektaklu kryje się bardzo współczesne przesłanie i pytanie: Czy w obronie praw sami możemy przestać je respektować? Dla nas odpowiedź jest jasna.

TV
Gra o wolność – ocalone taśmy, TVP Polonia, 13.06, 4:50 i 14.06, 14:50
Co doprowadziło do słynnej wypowiedzi Joanny Szczepkowskiej? Cykl w TVP Polonia ukazuje kulisy wydarzeń z lat 1988-1989, opierając się na ocalałych taśmach filmowych, telewizyjnych i radiowych. Dziś niektórym osobom łatwo jest negatywnie oceniać obrady okrągłego stołu, ale gdyby w połowie lat 80. powiedzieć komuś, że za 5 lat skończy się w Polsce reżim PZPR, nie uwierzyłby. A stało się to bez przemocy. I to jest największy cud!
Prawo na terytoriach, TVP Kultura, 20.06, 17:15
Film rzuca światło na konflikt izraelsko-palestyński. Jak na okupowanym Zachodnim Brzegu działa izraelski wymiar sprawiedliwości? Twórcy nowego ładu, powstałego po wojnie sześciodniowej w 1967 na terenach Palestyny, zostają skonfrontowani z filmową dokumentacją tamtych czasów. Autor filmu stawia niewygodne pytania sędziom oraz przywódcom militarnym, którzy tym razem sami stają się podmiotem przesłuchania. Polecamy także nasz najnowszy raport o sytuacji na Zachodnim Brzegu.

ON-LINE
The Guardian, The seven digital deadly sins – interactive 25 lat od stworzenia www do sieci podłączonych jest 2 miliardy osób. W jaki sposób rewolucja informacyjna wpływa na nas osobiście, społecznie i moralnie? Poznajcie 7 grzechów głównych sieci i sami spróbujcie zrobić swój rachunek sumienia.

KSIĄŻKA
Maria Ochwat, Amnesty International. Monografia ruchu społecznego
Tej książki nie mogło zabraknąć w “Co jest łamane?”. Pierwsza polska monografia Amnesty International pokazuje historię naszego ruchu, potrzebę, z której wyrasta i cele, które sobie stawia. Nie zawsze zgadzamy się z ocenami autorki, ale zachęcamy gorąco do zapoznania się z tą książką i naszym ruchem: www.amnesty.org.pl/o-amnesty.html.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych