Co jest łamane? 04/2013

TELEWIZJA
Niebezpieczna granica, TVP Info, wt, 12.03.2013, 23:32
Wraz z uchodźcami i migrantami z Meksyku przez granicę Stanów Zjednoczonych przedostają się przemytnicy broni, członkowie mafii i karteli narkotykowych. Dokument bada źródła aktów rasizmu, przestępczości i nielegalnego handlu, a także uprowadzeń. Zachęcamy do oglądania z pamięcią o PRAWACH MIGRANTÓW I UCHODŹCÓW.
Witaj bracie w cygańskim taborze, reż. Lidia Duda, TVP Kultura, 13.03.2013, 23:55
Dokument o pięciu pokoleniach cygańskiej rodziny Trojanków, która po raz pierwszy od momentu zniesienia zakazu poruszania się cygańskim taborom wyrusza taborem do Zielonej Góry. Wyprawa jest szansą na ożywienie wspomnień i muzyki Terne Roma, rodzinnego zespołu Trojanków, oraz szansą na zadumę nad historią praw mniejszości etnicznych w Polsce.
Miasto śmierci, reż. Georgy Nava, TVP 2, sobota, 16.03, 22:10 (USA 2006)

W meksykańskim mieście położonym tuż przy granicy USA giną młode i biedne kobiety. Sprawę stara się wyjaśnić dziennikarka, Lauren Adrian – w tej roli nagrodzona przez Amnesty International Jennifer Lopez. Pomaga jej redaktor lokalnej gazety, Alfons Diaz. Czy policja, prawnicy i mieszkańcy miasteczka dopuszczą do wyjaśnienia tych zbrodni? Hollywoodzka produkcja o dramatycznej sytuacji praw człowieka w Meksyku.
WYDARZENIA
Marks nie żyje. Niech żyje Marks!, Warszawa, CSW, 14.03, 18:00
Karol Marks wciąż rozpala wyobraźnię. Z jednej strony komunizm wyrosły z jego teorii stał się w XX wieku doktryną odpowiedzialną za niewyobrażalne okrucieństwa i cierpienia milionów osób. Z drugiej odwołujący się do niego w XIX wieku socjalizm stał się wezwaniem do świadomej walki o swoje prawa wyzyskiwanych i wyalienowanych w kapitalizmie robotników. Jak dzisiaj traktować jego dorobek? Organizatorzy zapowiadają niedogmatyczną dyskusję o tym, na ile żywa jest myśl Karola Marksa. Gośćmi będą: Małgorzata Kowalska, filozofka z Uniwersytetu Białostockiego, Adam Ostolski, socjolog z Uniwersytet Warszawski, Jan Sowa, filozof z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Spotkanie prowadzi: Edwin Bendyk.
Na zakończenie organizatorzy zapraszają na performance grupy Laboratorium13 “Rrose Looksemburg: (Re)Marx 031413” oraz prezentację prac Krzysztofa M. Bednarskiego z cyklu “Portret totalny Karola Marksa”
Transmisja w CSW TV na www.csw.art.pl
BROŃ POD KONTROLĄ – happening grupy warszawskiej Amnesty International, Warszawa, “Patelnia” przed wejściem do Metra Centrum, 16:03, 14:00-20:00
Czy wiesz, że międzynarodowe przepisy lepiej regulują handel bananami, niż bronią? Co roku z rąk wojsk dyktatorów i tyranów giną setki tysięcy niewinnych cywilów! Możemy to zmienić! 18 marca w Nowym Jorku rozpoczyna się konferencja ONZ dotycząca efektywnego Traktatu o Handlu Bronią.

• Przyjdź, weź udział w happeningu przygotowanym przez warszawską grupę Amnesty International.
  • Dowiedz się więcej o problemach niekontrolowanego handlu bronią.
  • Wesprzyj Traktat o Handlu Bronią, który pomoże zapobiegać łamaniu praw człowieka.

Akcja w ramach kampanii “Broń pod kontrolą”
W SIECI
Sugata Mitra i jego nowy eksperyment z samodzielnym uczeniem się
Sugata Mitra mierzy się z największymi problemami edukacji – najlepsi nauczyciele i szkoły nie występują tam, gdzie są najbardziej potrzebni. Podczas serii eksperymentów przeprowadzanych na całym świecie dał dzieciom dostęp do szybkiego Internetu i wyciągnął wnioski, które mogą zrewolucjonizować nasze podejście do nauczania.
Doskonałym uzupełnieniem jego występu będzie prezentacja z 2013 roku >>

KINO
Kinomuzeum, Warszawa, Muzeum Sztuki Nowoczesnej, 14.03-14.04
Druga edycja otwartego i opartego na demokratycznym udziale widzów festiwalu Kinomuzeum. Festiwal celowo omija kinowe mody i ignoruje hegemonię pełnego metrażu. Polecamy szczególnie te cykle tematyczne festiwalu, które skupiają się na problemach współczesności. Artyści “Astral America” specyfikę amerykańskiej tożsamości badają, przemierzając nieznane i zapomniane rejony Stanów Zjednoczonych. Z kolei w “Dystopia” skupiają się na katastroficznych wariantach naszej przyszłości – jakie konsekwencje mogą mieć: orwellowski krach społeczeństwa cyfrowego czy polityczny zamach stanu? Prace w cyklu “Antypsychiatria”, idąc Foucaultowskim tropem, zajmą się rozumieniem i rolą choroby psychicznej oraz społeczną kontrolą, która sprawowana jest nad nonkonformistycznymi jednostkami.

KSIĄŻKI
Wojciech Józef Burszta, Kotwice pewności. Wojny kulturowe z popnacjonalizmem w tle, Wyd. Iskry
Tradycyjne wzory życia społecznego ustępują coraz to nowym, alternatywnym pomysłom jak zorganizować zbiorowy byt w sposób uregulowany normami, ale nieograniczający autonomii jednostek. Książka opowiada o różnych epizodach walk o to, aby nasze przekonania zakotwiczyć w pewności zbiorowo wyznawanych poglądów odnoszących się do tradycji, rodziny, seksualności, popnacjonalizmu i pamięci kulturowej.
Maria Janion, Kazimiera Szczuka, Janion. Transe – traumy – transgresje. 1: Niedobre dziecię, Wyd. Krytyki Politycznej
Rozmowa Kazimiery Szczuki z Marią Janion, wybitną badaczką romantyzmu i polskiej tożsamości narodowej. Z prywatnej rozmowy o przeszłości wyłaniają się wielkie tematy humanistyczne podejmowane przez nią w kolejnych książkach.
WYSTAWY
Themersonowie i awangarda, Łódź, ms2, 22.02-05.05
Franciszka – malarka i ilustratorka książek – i Stefan Themerson – jeden z najważniejszych polskich autorów prozy eksperymentalnej, kompozytor – to legendy polskiej awangardy. Wystawa skupia się na eksperymentach twórców z narracją i sztuką filmową. Zaproponowana przez Themersonów poszerzona formuła filmu kojarzy twórczość artystyczną z funkcją umożliwiania dostępu do rzeczywistości – odzyskiwania “rzeczywistości rzeczy”, przesłoniętej przez języki polityki oraz ideologii. W obliczu doświadczeń wojennych kojarzyli oni ducha awangardowej rebelii ze sprzeciwem wobec wszelkich przejawów konserwatyzmu i instrumentalnie pojmowanej racjonalności. Twórczość Themersonów uznać można zatem za uogólnienie idei klasycznej awangardy, próbę jej ocalenia i zaszczepienia w nowym kontekście historycznym – zdewastowanym krajobrazie kulturowym powojennej Europy.
UKRAINIAN NEWS, Warszawa, CSW, 15.03-26.05
Pierwsza tak obszerna prezentacja najnowszych artystycznych działań na Ukrainie. Prace są przejawem dziejącej się w Europie Wschodniej eksplozji artystycznego zaangażowania w społeczne i polityczne kwestie postkomunistycznego społeczeństwa, które naznaczone jest postępującym neokapitalizmem. Ukraina jest ponoć świadkiem szczególnie silnego rozprzestrzenienia się politycznie twórczych poglądów i praktyk na artystyczny kontekst. Działania artystyczne stały się tam ważnym elementem walk o przestrzeń miejską i prawa dla mniejszości, jak również przeciwdziałania dyskryminującej polityce państwa. Mamy nadzieję, że nigdy nie zastąpią one debaty publicznej, ale zawsze będą poszerzały jej konteksty!
*****
Przesyłajcie nam ciekawe wydarzenia kulturalne dotyczące praw człowieka w Waszym regionie na adres: lamane(at)amnesty.org.pl