Co jest łamane? 07/2013

WYDARZENIA
Mini-Maraton Pisania listów w sprawie groźby przymusowego wysiedlenia rodzin romskich we Wrocławiu, Kraków, kawiarnia Nowa Prowincja (ul. Bracka 3-5), 13.04, ok. 12:00-16:00
Rodziny romskie z obozowiska przy ul. Kamieńskiego we Wrocławiu są zagrożone przymusowym wysiedleniem. Amnesty International ogłosiła globalną Pilną Akcję w tej sprawie. W Polsce to pierwszy taki przypadek od 1989 roku By pomóc uchronić rodziny romskie przed wysiedleniem, krakowska grupa lokalna organizuje mini-Maraton Pisania Listów! Zapraszamy wszystkich, którym bliskie są prawa człowieka. Mamy nadzieję, że do Prezydenta Wrocławia i Ministra Pracy i Polityki Społecznej trafi morze Waszych listów!
“Unexposed”, Warszawa, Państwowe Muzeum Etnograficzne, 15.04, 18:00
Unexposed” to wystawa prac 40 młodych, niezależnych irańskich artystek. Artystek, które głośno mówią o sytuacji irańskich kobiet. W swoim życiu i pracy twórczej często balansują one na cienkiej czerwonej linii dozwolonego a zakazanego. Ta wyjątkowa wystawa to szansa nie tylko na poznanie irańskiej sztuki współczesnej, ale także niewystawialnego – ob-scenicznego w Iranie głosu kobiet. Patronem wystawy jest Amnesty International Polska.
Mural społecznościowy: Marek Edelman w 70. rocznicę Powstania w Getcie Warszawskim, Warszawa, ul. Nowolipki 9B, 18.04, 18:04
Razem z Fundacją Klamra ukończeniem muralu poświęconego Markowi Edelmanowi świętujemy 70. rocznicę Powstania w Getcie Warszawskim. By było to jednak możliwe, musicie nam pomóc. 18.04 o 18:00 każdy będzie miał okazję odbić obok muralu Dariusza Paczkowskiego szablon z żonkilem lub odcisk swej dłoni. Gdy obowiązkom stanie się już zadość, zapowiada się oddolne, obywatelskie i trudne do przewidzenia święto. Amnesty International Polska jest członkiem Komitetu Honorowego tego wydarzenia.
Prawa człowieka w Meksyku, Warszawa, Południk Zero, 11.04, 19:00
Skąd bierze się w Meksyku przemoc i zorganizowana przestępczość? Gdzie leży źródło cierpień tysięcy meksykańskich kobiet i migrantów? Czy rząd meksykański nie ponosi odpowiedzialności za choćby część tej sytuacji? Warszawska grupa wolontariuszy Amnesty International zaprasza na prezentację Marii Polett Ramos Lopez na temat praw człowieka i problemów społecznych w Meksyku.
TELEWIZJA
Naród niepoliczonych (A People Uncounted), TVP 2, 09.04, 22:50
Romowie to naród, który przed 1000 lat przywędrował z Indii do Europy. Dziś są największą, 12-milionową mniejszością etniczną kontynentu. W 2009 r. opublikowano wyniki pierwszych w Unii Europejskiej badań dotyczących dyskryminacji i rasistowskich represji w stosunku do mniejszości etnicznych, narodowych i imigrantów. Romowie okazali się najbardziej dyskryminowaną grupą. Dokument mówi o zagładzie Romów i Sinti w czasie II wojny światowej oraz późniejszych prześladowaniach tych grup etnicznych. My oglądamy go w kontekście naszej Pilnej Akcji w obronie wrocławskich Romów przed wysiedleniem.
Chłopak i dziewczyna, TVP Kultura, 10.04, 23:10
Opowieść o 80-latkach – Renacie i Jurku, którzy wspominają getto warszawskie. Po wrześniu 1939 r. ona wróciła do Warszawy. Wybrała getto, bo chciała być z rodziną. Utrzymywała się z wypożyczania książek. Jurek pochodzi z Otwocka. Wojna sprawiła, że musiał wcześniej dorosnąć. Jego zadaniem było utrzymać rodzinę. Codziennie wstawał o 4 rano i woził mięso do Warszawy. Klientami chłopca byli Żydzi z getta. W zamian dostawał papierosy i ubrania, które mógł sprzedać po stronie aryjskiej.
Jak się robi rewolucje (Revolution, mode d’emploi) TVP Kultura, 12.04, 08:15
Serbia, Ukraina, Gruzja – wszystkie próbowały obalić autorytarne reżimy. Kraje są różne, ale scenariusz rewolucji był za każdym razem mniej więcej taki sam: sfałszowane wybory, ludzie wychodzą na ulice i reżim upada praktycznie bez oporu. Francuscy dokumentaliści pokazują sposób przygotowywania rewolucji: jedność działania wszystkich organizacji walczących z dyktaturą, wyrzeczenie się przemocy. Trzeci element to strategiczny plan. Trzeba dokładnie zaplanować bunt, aby sprawiał wrażenie spontanicznego.
Drony – niewidzialny wróg (The Secret Drone War), TVP 2, 15.04, 23:45
Drony – zdalnie sterowane, uzbrojone w rakiety statki powietrzne rażą cele oddalone o tysiące kilometrów od centrum operacyjnego. Wśród trzech tysięcy ofiar tej broni jest wielu cywilów, w tym kobiet i dzieci. Do tej pory najbardziej ucierpieli mieszkańcy prowincji Wazyrystan. Jakie są etyczne konsekwencje używania bezzałogowych samolotów? A co jeśli znajdą się nad naszymi głowami?
FILM
Żywie Biełaruś!, reż. Krzysztof Łukaszewicz, premiera 19.04
Film zakazany na Białorusi jeszcze przed premierą. Wokalista rockowy postanawia sprzeciwić się reżimowi Łukaszenki. Czy muzyka i prowadzony przez niego blog mogą zagrażać reżimowi? Karolina Gruszka oraz udział białoruskich twórców i opozycjonistów gwarantują, że film będzie bardzo wymowny. Żywie Biełaruś! objęta jest patronatem Amnesty International Polska.
19. Festiwal Wiosna Filmów, Warszawa, Kino Praha, 7-14.04
Niezwykle ciekawy subiektywny przegląd 70 polskich i zagranicznych filmów, które wcześniej można było oglądać na festiwalach w Wenecji, Cannes, Berlinie, Rotterdamie oraz Sundance. To doskonała okazja, by zobaczyć produkcje, o których w “Co jest łamane?” już pisaliśmy, jak Wiedźma wojny czy Pan Lazhar. Zapowiada się też wiele takich, które powinny dać dużo do myślenia wszystkim, dla których prawa człowieka i problemy społeczne są ważne – Cygan, Obława, Hannah Arendt czy Polowanie, by wymienić tylko kilka z nich. Gorąco polecamy!
W SIECI
Leslie Morgan Steiner: Dlaczego ofiary przemocy domowej nie odchodzą od swoich oprawców?
Niekiedy miłość i godność oraz prawa nie chodzą ze sobą w parze… Leslie Morgan Steiner była ofiarą “szalonej miłości” – kochała człowieka, który ustawicznie znęcał się nad nią i groził jej śmiercią. Jak wygląda taki związek z jej perspektywy? Czy ofiara zawsze musi być słaba? W jaki sposób możemy przerwać milczenie? Oglądając tę prezentację, drugą ręką podpisujemy petycję wzywającą władze Polski do ratyfikacji Konwencji przeciwko przemocy wobec kobiet.

KSIĄŻKI
Alexandra Fuller, Dziś wieczorem nie schodzimy na psy. Afrykańskie dzieciństwo, Wyd. Czarne
Autobiograficzna opowieść o matce, dzieciństwie i dorastaniu w kolonialnej Afryce. Alexandra Fuller opisuje relacje między Brytyjczykami a miejscową ludnością bez jakiejkolwiek poprawności politycznej. Niechęć? Obrzydzenie? Brak zrozumienia? Jej wspomnienia pozwalają wniknąć w codzienność rasistowskiej społeczności, zrozumieć trudną postkolonialną tożsamość Europy.