Co jest łamane? 13/2013

WYDARZENIA
Reaktywacja kampanii “Muzyka przeciwko Rasizmowi”
Reaktywacja kampanii “Muzyka przeciwko Rasizmowi”Reaktywacja kampanii “Muzyka przeciwko Rasizmowi” podczas festiwalu Woodstock zwróciła uwagę tysięcy ludzi. Wielu znanych muzyków zaangażowało się i ze scen licznie płynęły hasła zachęcające do walki z rasizmem . Stowarzyszeniu “NIGDY WIĘCEJ”  którego celem jest m.in. propagowanie tolerancji i szacunku dla wielokulturowości podczas kilku dni w Kostrzynie nad Odrą z pewnością się to udało!
Urodziny Andersa, Warszawa, PAŃSTWOMIASTO ul. Andersa 29, 11.08, 12:00-22:00
Z okazji 121 rocznicy urodzin Władysława Andersa PAŃSTWOMIASTO organizuje z tej okazji liczne atrakcje będące jednocześnie okazją  do podsumowania prawie roku działalności różnych instytucji kulturalnych na Muranowie w Warszawie. Wspólnie przeprowadzono m.in. akcję zamalowywania rasistowskich napisów na sąsiednim lokalu. W programie imprezy warsztaty ruchowe i plastyczne, dyskusje, pokazy artystyczne, pchli targ, wspólne gotowanie i sadzenie kwiatów.
Spotkanie z Martyną Obarską na temat “Tolerancji i miejskiego stylu życia” oraz projekcja filmu Tysiąc Klownów, Warszawa, Centrum Nauki Kopernik, 16.08, 21:00-23:00
Przed projekcją filmu “Tysiąc Klownów” odbędzie się spotkanie z  Martyną Obarską redaktorką działu kultura kwartalnika “Res Publika”. Jego celem będzie dyskusja o wzajemnej tolerancji w przestrzeni miejskiej. Czy w  czasach gdzie panuje wolność słowa potrafimy ją wykorzystać w odpowiednim momencie? I czy nawyki które wymusza w nas obecne życie w mieście pozwalają na szanowania indywidualizmu drugiej jednostki?
Zapraszamy na obóz praw człowieka! Międzywodzie, 14-18.09.2013 i 21-25.09.2013.
Chcesz organizować razem z nami akcje na rzecz praw człowieka? A może chcesz uczyć innych czym one są? W Międzywodziu we wrześniu damy Ci możliwość poznania kampanii Amnesty, poszerzenia wiedzy o prawach człowieka i nauczenia się przydatnych umiejętności. To wszystko na dwóch odrębnych obozach: dla aktywistów/aktywistek i dla edukatorów/edukatorek. Dowiedz się więcej, jak się zapisać i pojechać z nami do Międzywodzia! Zapraszamy!
TELEWIZJA
Roznosiciele radości, reż. Krzysztof Rogulski, TVP Historia, 07.08, 15:15
Dokument upamiętniający życie i poświęcenie najmłodszych żołnierzy powstańczej Warszawy. Zawiszaków, czyli listonoszy Harcerskiej Poczty Polowej, choć były zaledwie dwie setki, to w czasie powstania warszawskiego podejmując ogromne ryzyko dostarczyli około 150 000 listów i paczek.
…Za każdy kamień twój…“, reż. Zosia i Andrzej Kunert, TVP Historia, 07.08, 23:10
Z okazji 69 rocznicy Powstania Warszawskiego, w telewizji pojawia się wiele dokumentów upamiętniających tragiczne losy ludzi którym przyszło wtedy walczyć o ojczyznę. “…Za każdy kamień twój…” to okupowane miasto z perspektywy jego uczestników, zarówno znanych osobowości świata kultury, cywilów stających do walki wraz z żołnierzami  jak i obcokrajowców.
Oczy szeroko otwarte, reż. Haim Tabakman, TVP Kultura, 07.08, 23:10
Dramat opowiadający historię zakazanej miłości która rozwija się w samym sercu ortodoksyjnej żydowskiej dzielnicy Jerozolimy. Dwóch religijnych mężczyzn rozpoczyna romans, który ma ogromny wpływ nie tylko na ich samych lecz także na otoczenie. Jest to owoc zakazany, skłaniający głównych bohaterów do podjęcia wewnętrznej dyskusji o równości, akceptacji i uprzedzeniach, z którymi nadal jest ciężko walczyć.
KINO
Wypełnić pustkę, reż. Rama Burtshein, Tylko w kinach studyjnych od 08.08
Film opowiadający historię kobiety z chasydzkiej społeczności, której życie zmienia się wraz z śmiercią jej siostry. Kobieta zmuszona zostaje do podjęcia trudnych decyzji. Film ukazuje także owiane tajemnicą życie w społeczeństwie, które w powszechnym mniemaniu bardzo restrykcyjnie ogranicza prawa kobiety. “Wypełnić pustkę” pokazuje jednak, że jest inaczej i ukazuje zmiany, jak chasydzka kultura odnajduje się we współczesnym świecie.
W SIECI
Protecting Girls From Forced Marriage
Myśląc o dzieciństwie mamy obraz zabawy, dużej ilości śmiechu i beztroski. Niestety ten obraz nie jest rzeczywistością dla każdego. Filmik wrzucony ostatnio do sieci przez  11 letnią dziewczynkę z Jemenu, która uciekła z domu ponieważ rodzice chcieli wydać ją za mąż za o wiele starszego mężczyznę, wstrząsnęła światem. Takich przypadków jest niestety bardzo wiele. Na pytania: dlaczego dzieciom odbiera się ich prawa i zmusza się je do bycia dorosłymi ludźmi, dlaczego nie pozwala się im być tylko dziećmi, kiedy to się skończy, stara się odpowiedzieć Liesi Gerntholtz z Human Rights Watch.
28 maja pokojowy protest w Stambule został brutalnie spacyfikowany prze Policję. Przez kolejne tygodnie protesty objęły niemal cały kraj. 8 tys. osób zostało rannych, a 5 osób zginęło z powodu nadużycia siły przez służby bezpieczeństwa. Władze Turcji obecnie blokują możliwość organizowania protestów na Placu Taksim i w parku Gezi, ale nikt nie powstrzyma demonstracji w Internecie. Teraz każdy może dołączyć do protestu na Placu Taksim na specjalnej platformie backontaksim.org i podpisać petycję przeciwko brutalności tureckiej policji.
KSIĄŻKI
Huszang Asadi, Listy do mojego oprawcy, Wyd. Czarne
Irański komunista opowiada o swoich losach uczestnika rewolucji islamskiej w Iranie. Książka, w której  marzenia o wolności i sprawiedliwości mierzą się z brutalną rzeczywistością, gdzie świat zasłania przepaska na oczy, a w imię religii stosuje się tortury. Daje ona obraz rewolucji dwóch różnych światów – islamistycznej oraz lewicowej. Ważny głos o współczesnym Iranie.