Co jest łamane? 19/2013

WYDARZENIA

Democracy Now! – wykład i rozmowa z Amy Goodman, Warszawa, Teatr Studio, 22.11, 19:00

Amy Goodman, dziennikarka i twórczyni Democracy Now! – globalnego programu informacyjnego, emitowanego w 35 krajach – wygłosi wykład Niezależne media w czasach wojen i zmian klimatycznych oraz podzieli się obserwacjami z Konferencji Klimatycznej w Warszawie. Niecierpliwie czekamy na spotkanie z pierwszą dziennikarką nagrodzoną Right Livelihood Award!

Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych HumanDOC Warszawa/Wrocław/Poznań i inne, 28.11-01.12

Tegoroczna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem “Globalny rozwój w kinie”. To właśnie rozwój ludzki ma według organizatorów przełożyć się nie tylko jakość życia, ale i większą świadomość, z której czerpie polityczna wolność człowieka. To niezwykłe wydarzenie łączy w sobie kino dokumentalne na najwyższym światowym poziomie, kampanie społeczne, debaty i dyskusje. Pora odpowiedzieć na pytanie, jakie konsekwencje może mieć nasze wycofanie się z międzynarodowego wsparcia dla Globalnego Południa. Zachęcamy!

Stefano Liberti na Festiwalu HumanDOC, Warszawa, Kinoteka, 01.12, 16:30

Niezwykła okazja na spotkanie ze Stefano Liberti, autorem książki Na południe od Lampedusy, którą polecaliśmy w poprzednim numerze “Co jest łamane?”. Udział Weroniki Rokickiej, koordynatorki kampanii Amnesty International, pozwoli na połączenie niezwykłych doświadczeń autora z wiedzą organizacji na temat naruszeń praw migrantów i uchodźców na Morzu Śródziemnym. Wydarzenie odbędzie się w ramach Festiwalu HumanDOCS.

FILM

Kręgi, reż. Srdan Golubović

Bośnia, 1993 rok. Życie w Trebinje toczy się z pozoru normalnie – na spotkaniach w kawiarniach i rozmowach. Wszystko podszyte jest jednak napięciem, które kumuluje się na przypadkowym muzułmaninie. Jedynym, który staje w jego obronie, jest serbski żołnierz, Marko. Ratuje życie cywila, ale sam zostaje pobity na śmierć. Jakie kręgi zatoczy ta historia w życiu jej bohaterów? Czy ojciec Marka pomoże jego mordercy? Czy jego przyjaciel ocali tego, który wydał rozkaz? Jak zachowa się ocalony chłopak?

Kręgi – zwiastun from Fundation Cinemania on Vimeo.

Płynące wieżowce, reż. Tomasz Wasilewski

Płynące wieżowce to niezwykle emocjonalny film o miłości, która nie zna granic. Dojrzewanie, odkrywanie swej seksualności, strach i wstyd – wszystko bez łatwych rozwiązań i jasnych postaw. Rewelacyjna gra aktorska, scenariusz i reżyseria doceniona na wielu festiwalach filmowych dowodzi, ze tej premiery przegapić nie można!

W SIECI

Mohamed Ali: Związek między bezrobociem a terroryzmem

Młodzi, bezrobotni, bez perspektyw i szans na awans społeczny. Kim są ludzie, których rekrutują terroryści? Adwokat Mohamed Ali opowiada historie ze swego rodzimego Mogadiszu, by spojrzeć na zjawisko terroryzmu z nieco szerszej perspektywy.

TV

Oczy szeroko otwarte, reż. Haim Tabakman, TVP Kultura, 24.11, 00:15

W sercu ortodoksyjnej żydowskiej dzielnicy Jerozolimy rodzi się niespodziewane i niemożliwe do spełnienia uczucie. Łączy ono dwóch religijnych mężczyzn – rzeźnika i jego pomocnika. Niezależnie od tego, jakie będą konsekwencje tej zakazanej w ultrakonserwatywnej wspólnocie miłości, odpowiedzi będą uniwersalne.

Droga do Guantanamo, TVP Kultura, 26.11, 22:40

Trzech przyjaciół, muzułmanów z Anglii, wyrusza do Pakistanu na ślub ich kolegi. W trakcie podróży dochodzi do ataku na World Trade Center. Tuż przed weselem zostaną aresztowani i osadzeni w Guantanamo. Przez trzy lata będą więzieni w nieludzkich warunkach, bez prawa do obrony za niejasne podejrzenie, że mogą należeć do Al Kaidy. My oglądamy, domagając się uwolnienia prawdy o tajnych więzieniach CIA w Polsce!

KSIĄŻKI

Anka Grupińska, 12 opowieści żydowskich, Wyd. Czarne

Dwanaście opowieści. Dwunastu bohaterów żydowskiego pochodzenia. Dwanaście perspektyw życia w XX-wiecznej Polsce. Wszyscy dojrzewali w Polsce międzywojennej i zdecydowali się zostać w tej powojennej. Po kilkudziesięciu latach opowiadają ciepłe, wzruszające, niekiedy tragiczne historie o Zagładzie i trudnym życiu w PRL.