Co robimy

Amnesty International bada, dokumentuje i publikuje raporty o przypadkach naruszeń praw człowieka na całym świecie, ale tutaj nasza praca dopiero się rozpoczyna. Podejmujemy praktyczne i skuteczne działania w celu powstrzymania naruszeń oraz pomocy ofiarom.
universal-declaration-human-rights

Prawa człowieka

Walczymy o świat, w którym każdy człowiek może korzystać ze wszystkich praw zawartych w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Dokument ten został uchwalony 10 grudnia 1948 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, a jego wartości są podstawą działalności Amnesty International.

Prawa człowieka to podstawowe normy przysługujące każdemu z nas wynikające z samego faktu bycia człowiekiem np.: prawo do życia, wolność słowa, wolność zrzeszania się, czy prawo do edukacji. Prawa człowieka są takie same dla wszystkich ludzi bez względu na rasę, płeć, orientację seksualną, wyznanie, pochodzenie etniczne, społeczne, narodowe czy przekonania polityczne. Prawa człowieka są niepodzielne i powszechne dla wszystkich ludzi. Są fundamentem demokracji, społeczeństwa obywatelskiego, wolności, sprawiedliwości oraz pokoju.

JAK DOKONUJE SIĘ ZMIANA

Prace badawcze

Zmiana w obszarze praw czlowieka zaczyna się od faktów. Nasi eksperci i ekspertki prowadzą rzetelne badania i tworzą raporty o naruszeniach praw człowieka, do ktorych dochodzi na całym świecie.

Rzecznictwo i lobbing

Nasze badania pozwalają nam oddziaływać i naciskać na rządy, koncerny i decydentów, aby podejmowali decyzje zgodne z zasadami praw człowieka.

Kampanie i akcje

Poprzez petycje, listy i protesty aktywiści i aktywistki Amnesty International wywierają nacisk, aby wpłynąć na działania ludzi i instytucji, ktore pozwolą osiągnąć zmianę.

Nasze kampanie

Kampania

Moje ciało a prawa człowieka

Kampania

Wolność w Europie Wschodniej

Edukacja praw człowieka

Przez edukację praw człowieka możesz wzmonić siebie i innych w rozwijaniu umiejętności i postaw promujących równość, godność i szacunek w najbliższym otoczeniu i szerzej na świecie.

statistics

RAPORTY ROCZNE
PRAWA CZŁOWIEKA
Sytuacja na świecie

W 2015 roku wiele rządów rażąco łamało prawo międzynarodowe i celowo umniejszało znaczenie instytucji, które zajmują się ochroną praw człowieka. Salil Shetty, Sekretarz Generalny organizacji, ostrzega, że „nie tylko nasze prawa są zagrożone, ale także prawo i system, które powinny je chronić”.

Zobacz raport:

Działaj z nami! Walcz o prawa człowieka!

JESTEŚMY GLOBALNYM RUCHEM SPOŁECZNYM. SKUTECZNOŚĆ NASZYCH DZIAŁAŃ ZALEŻY OD CIEBIE