Aktywizm

Amnesty International to niezależny globalny ruch, który odważnie walczy o prawa człowieka dla wszystkich. Jesteśmy grupą zwyczajnych osób, które postanowiły działać razem w imię sprawiedliwości, wolności, ludzkiej godności i równości.
Niesprawiedliwość na świecie traktujemy osobiście
Aktywiści i aktywistki Amnesty
Miłosz Herka i Weronika Miłkowska na PolandRock Festival

Czym jest Aktywizm w Amnesty?

Aktywizm to czynna postawa wobec życia. Niezgoda na zastany stan rzeczy i dążenie do jego zmiany. Aktywiści i aktywistki działający na rzecz praw człowieka są sercem Amnesty International.

Aktywizm w Amnesty International wyraża się poprzez globalne, regionalne i krajowe kampanie, projekty tematyczne, podejmowanie działań na rzecz osób indywidualnych, reagowanie na kryzysy oraz edukację o prawach człowieka.

Amnesty International mobilizuje ludzi do działania na wiele sposobów. Wierzymy, że każda najmniejsza akcja ma znaczenie i może zmienić los osoby potrzebującej pomocy. Tak dzieje się co roku np. podczas Maratonu Pisania Listów – największego święta praw człowieka. Podpisywanie petycji lub wysyłanie listów w obronie osób, których prawa są łamane, może uratować czyjeś życie. Takie zamiany są możliwe dlatego, że pojedynczych osób wysyłających listy jest tak wiele.

Aby skutecznie bronić praw człowieka, organizujemy ludzi w grupy lokalne, sieci tematyczne oraz społeczności – zarówno online, jak i offline. Eventy, happeningi, konferencje, współpraca z innymi organizacjami, akcje publiczne to przykłady działań, które może podjąć grupa, by zwiększać świadomość otoczenia na temat praw człowieka i zachęcać do reagowania na przypadki ich łamania poprzez napisanie listu czy podpisanie petycji.

dlaczego warto zostac aktywistka

Dlaczego warto zostać aktywistą i aktywistką Amnesty?

Zmienisz świat na lepsze

Chcemy zbudować świat wolny od dyskryminacji, gdzie wszystkie osoby – bez względu na to kim są, skąd pochodzą, w co wierzą i kogo kochają – mogą cieszyć się pełnią wolności i praw człowieka. Z twoją pomocą jest to możliwe. Angażując się w kampanie Amnesty International, możesz przyczynić się do zmiany opresyjnego prawa, czy też przywrócenia wolności tym, którzy zostali uwięzieni za wyrażanie swoich poglądów.

Poznasz fantastycznych ludzi

Jako aktywista/aktywistka dołączysz do innych, pełnych pasji osób w swoim lokalnym środowisku, by organizować wydarzenia i aktywności, które motywują do walki o ważne sprawy. Dołączając do naszej sieci, stajesz się częścią globalnego ruchu ponad 7 milionów ludzi, którzy niesprawiedliwość na świecie traktują osobiście.

Zdobędziesz nowe umiejętności

Aktywiści i aktywistki Amnesty International regularnie uczestniczą w warsztatach, mają też dostęp do materiałów edukacyjnych, webinariów i wsparcia ekspertów i ekspertek. Dzięki temu rozwijają swoją wiedzę o prawach człowieka, przypadkach ich łamania w Polsce i na świecie, zdobywają kluczowe umiejętności, by skutecznie bronić praw człowieka.

Chcesz zostać aktywistą/aktywistką Amnesty International? Wypełnij formularz

Działaj teraz! Chcesz dolączyć do grupy lokalnej?

Poznaj aktywistów i aktywistki Amnesty

Rozpiera nas duma, że są z nami ❤

balony-1366-1024x683

Dlaczego warto zostać wolontariuszem / wolontariuszką?

Choć wolontariusze i wolontariuszki często pracują za kulisami wydarzeń, ich pasja i zaangażowanie w ochronę praw człowieka są równie żywe. Jako wolontariusz/ka masz możliwość odegrać kluczową rolę we współpracy z biurem Amnesty International i innymi wolontariuszami/szkami, którzy wspierają grupy lokalne podczas akcji Amnesty International.

Potrzebujemy osób o różnorodnych umiejętnościach – charyzmatycznych mówczyń i mówców, osób z kompetencjami administracyjnymi, grafików i graficzek oraz osób, które potrafią zrobić wnikliwy research – nawiąż z nami kontakt wypełniając formularz i daj znać jak chciałabyś/chciałbyś się zaangażować.

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Angel Kmiecik