Edukacja

Edukacja praw człowieka to różnorodne działania, mające na celu przekazywanie wiedzy o prawach człowieka, kształtowanie postaw im sprzyjających oraz budowanie umiejętności podejmowania działania w ich obronie.
c14c7cc979 TERAZ cut

Edukacja Praw Człowieka

Edukacja w dłuższej perspektywie zmienia postawy i zachowania przyczyniając się do powszechnego poszanowania praw i równości. Wzmacnia wiedzę, uczy umiejętności stawania w obronie praw swoich i innych ludzi. Rozwijanie świadomości praw człowieka może być pierwszym krokiem w realizacji działań edukacyjnych w szkole czy w społeczności lokalnej.

Edukacja praw człowieka jest ważnym elementem edukacji globalnej, która stawia sobie za cel kształtowanie świata bardziej sprawiedliwego dla wszystkich jego mieszkańców. U jej podstaw leżą wartości: godność, sprawiedliwość, solidarność, równość, pokój, wolność. Kształtuje postawy odpowiedzialności, szacunku, uczciwości, otwartości, odpowiedzialności, osobistego zaangażowania i gotowości do uczenia się oraz rozwija umiejętności: dostrzegania i rozumienia współzależności, krytycznego myślenia, praktycznego wykorzystywania wiedzy, podejmowania świadomych decyzji, współpracy i empatii. Obejmuje m.in. zagadnienia globalizacji i istoty współzależności globalnych, różnorodności świata, praw człowieka, zrównoważonego rozwoju i konfliktów – w kontekście globalnym.

Edukacja antydyskryminacyjna to świadome działanie podnoszące wiedzę, umiejętności i wpływające na postawy, które ma na celu przeciwdziałanie dyskryminacji i przemocy motywowanej uprzedzeniami oraz wspieranie równości i różnorodności.

Szkolne grupy

Dowiedz się jak działać w Twojej szkole!

Szkolne grupy

Sieć edukatorów/ek

Zostań edukatorem/edukatorką praw czlowieka

Sieć edukatorów/ek

Projekty edukacyjne

Wszyscy Ludzie Rodzą się Wolni i Równi

Projekt budujący sieć świadomych liderów i liderek społeczeństwa obywatelskiego.

Szkoła przyjazna prawom człowieka

Międzynarodowy projekt o zapobieganiu dyskryminacji i przemocy w szkołach.

Razem mamy siłę: Stop Dyskryminacji!

Projekt prowadzony w szkołach i lokalnych środowiskach przeciwko dyskryminacji

Edukacja dla godności

Międzynarodowy projekt o ubóstwie i prawach człowieka.

Prawa człowieka: TERAZ!

Projekt wspiera szkoły w lepszej realizacji podstawy programowej przedmiotu wiedza o społeczeństwie.

Odkryj siłę praw człowieka

Projekt mający na celu zwiększenie umiejętności obywatelskich i świadomości prawnej uczniów.

Powiązany temat

Poszukujemy Specjalisty/Specjalistki ds. realizacji projektów edukacyjnych