O platformie Amnesty Academy

Na platformie znajdziesz wysokiej jakości bezpłatne kursy e-learningowe, które umożliwiają samodzielną naukę za pomocą komputera bądź innego urządzenia mobilnego podłączonego do Internetu.

Uczestnicząc w naszych kursach, możesz uczyć się we własnym tempie i korzystać z materiałów – m.in. artykułów, filmików, quizów i wywiadów – o każdej porze dnia i nocy, z jakiegokolwiek miejsca na świecie! Na platformie znajdziesz zarówno krótkie, 15-minutowe kursy wprowadzające cię w świat praw człowieka, jak i kilkugodzinne programy, które wyposażą cię w zaawansowaną wiedzę na temat wybranych obszarów praw człowieka, kończące się możliwością otrzymania certyfikatu.

Dzięki Akademii pogłębisz swoją wiedzę o prawach człowieka, poczujesz motywację, by zabrać głos w ich obronie i rozpocząć pozytywne zmiany w swoim otoczeniu! Dołącz do społeczności ponad 70 tysięcy osób uczących się o prawach człowieka z całego świata!

Zarejestruj konto

Aby zacząć przygodę z Akademią, wejdź na stronę academy.amnesty.org/learn i zarejestruj konto. Następnie będziesz mógł/mogła wybrać interesujący cię kurs z kilkudziesięciu propozycji dostępnych w różnych językach.

W razie problemów technicznych z rejestracją prosimy o kontakt na [email protected]

W języku polskim dostępne są następujące kursy:

Sprzeciwianie się i przeciwdziałanie przemocy ze względu na płeć

Zapisz się na kurs online StandByMe

Kurs “StandByMe – sprzeciwianie się i przeciwdziałanie przemocy ze względu na płeć” jest poświęcony przemocy wobec kobiet i dziewcząt. Podczas tego kursu pogłębisz swoją wiedzę dotyczącą przyczyn i skutków przemocy ze względu na płeć, dowiesz się więcej o źródłach przemocy wobec kobiet i dziewcząt oraz o tym, dlaczego stanowi ona naruszenie człowieka.

Prawo do protestu

Dowiedz się, dlaczego prawo do protestu jest chronione prawami człowieka, jakie zagrożenia dla wolności zgromadzeń występują na świecie i jak ty możesz bronić swojego prawa do protestu.

Cyberprzemoc krzywdzi naprawdę

Zapisz się na kurs o cyberprzemocy

Kurs dotyczy cyberprzemocy ze względu na płeć. Podczas kursu dowiesz się czym jest cyberprzemoc ze względu na płeć, jak ją rozpoznawać i jej przeciwdziałać. Pogłębisz swoją wiedzę na temat wpływu przemocy online na kobiety i dziewczęta oraz dlaczego stanowi ona naruszenie praw człowieka.

Maraton Pisania listów: Jak zrobić to lepiej?

Weź udział w kursie o Maratonie Pisania Listów.

To krótki kurs na temat Maratonu Pisania Listów – największej na świecie globalnej akcji na rzecz praw człowieka. W ramach kursu dowiesz się, jak zadbać o atrakcyjną oprawę i promocję swojego wydarzenia, a także w jaki sposób możesz zdobyć środki na organizację Maratonu.

Porozmawiajmy o wolności słowa

Na tym kursie dowiesz się, czym jest prawo do wolności wypowiedzi, podstawowe prawo, które pozwala każdemu mieć własne opinie i dzielić się nimi, nawet jeśli są niepopularne, skandaliczne lub sprzeciwiają się rządowi. Z jakimi zagrożeniami wiąże się wolność słowa oraz jak jej bronić i promować?

Wprowadzenie do praw człowieka

Po ukończeniu tego kursu będziesz potrafił_a wyjaśnić, czym są prawa człowieka. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności umożliwiające promowanie i obronę praw człowieka.

Edukacja praw człowieka w teorii i praktyce

Po ukończeniu kursu będziesz w stanie wyjaśnić, czym jest edukacja praw człowieka, prowadzić warsztaty w jej zakresie oraz świadomie nawiązać współpracę z Amnesty International w ramach naszej Sieci edukacji praw człowieka.

COVID-19 i prawa człowieka

COVID-19: osoby w ubraniu ochronnym

Jakie są konsekwencje pandemii dla praw człowieka? Jakie są obowiązki państwa? Jak promować działania społecznej solidarności?

Akcja Amnesty Akademia Praw Czlowieka

Pobierz scenariusze warsztatów uzupełniających kurs „Wprowadzenie do praw człowieka”

Jesteś nauczycielką, nauczycielem, pracujesz z młodzieżą lub innymi grupami? Pobierz nasze darmowe scenariusze warsztatów, które pomogą Ci wykorzystać kurs „Wprowadzenie do praw człowieka” na lekcji lub zajęciach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do naszego newslettera edukacyjnego, aby otrzymywać informacje o nowych kursach, publikacjach i naszej ofercie edukacyjnej. Wypełnij formularz!

[formularz w budowie]

Pobierz aplikację Amnesty Academy!

Bierz udział w kursach w Akademii Praw Człowieka Amnesty w dowolnym miejscu i czasie dzięki nowej aplikacji dostępnej w Google Play i AppStore! Pobierz aplikację i zanurz się w mobilnym świecie kursów Akademii Praw Człowieka Amnesty.

„W innym trybie”

Polecamy też publikację o tym jak prowadzić edukację praw człowieka online.

"W innym trybie" – okładka publikacji
Jeśli masz pytania lub uwagi dotyczące Akademii Praw Człowieka Amnesty skontaktuj się z nami pod mailem: [email protected]