ODWAŻNI ludzie broniący praw człowieka

WRAZ ZE SWOJĄ KLASĄ UZYSKAJ TYTUŁ OBROŃCÓW I OBROŃCZYŃ PRAW CZŁOWIEKA!
235329-treatment edit odbite 1366

O projekcie

Czym są prawa człowieka? Dlaczego warto ich bronić? Czy każdy i każda z nas może stać się obrońcą lub obrończynią praw człowieka? Co to tak naprawdę znaczy? Do refleksji nad tymi pytaniami zapraszamy młodzież szkolną z całej Polski. Zachęcamy nauczycieli i nauczycielki do zaangażowania swojej klasy w realizację projektu ODWAŻNI LUDZIE BRONIĄCY PRAW CZŁOWIEKA. Jego celem jest zwiększenie wiedzy młodych ludzi na temat praw człowieka oraz zmobilizowanie do podejmowania działań w ich obronie.

Udział w projekcie oznacza przeprowadzenie w jednej klasie trzech zajęć warsztatowych w oparciu o scenariusze przygotowane przez Stowarzyszenie Amnesty International oraz realizację trzech mini akcji na rzecz praw człowieka zaproponowanych w scenariuszach.

32674541_10156285180600890_4819003295236358144_o

DO KOGO PROJEKT JEST SKIEROWANY?

Do udziału w projekcie zapraszamy nauczycieli i nauczycielki pracujące ze starszą młodzieżą ze szkół podstawowych, a także z uczniami i uczennicami gimnazjów i liceów. Projekt można realizować w ramach lekcji z poszczególnych przedmiotów, godziny wychowawczej lub zajęć pozalekcyjnych. Więcej informacji o tym, jak projekt wpisuje się w obowiązującą podstawę programową znajduje się poniżej. Ważne jest, aby ta sama grupa młodych osób wzięła udział w cyklu trzech zajęć, po których zrealizuje mini akcje na rzecz praw człowieka.

JAK TO DZIAŁA?

Krok 1.

Zaczynamy współpracę. Podejmujesz decyzję o zaangażowaniu w projekt Amnesty International ODWAŻNI LUDZIE BRONIĄCY PRAW CZŁOWIEKA i wypełniasz formularz zgłoszeniowy znajdujący się tutaj>>.

Krok 2.

Otrzymujesz od nas dostęp do materiałów edukacyjnych:

• Trzech scenariuszy 90-minutowych zajęć warsztatowych wykorzystujących aktywne metody przekazywania wiedzy i narzędzia interaktywne, by w atrakcyjny sposób zaznajomić młodzież z tematyką praw człowieka i zachęcić do podejmowania działań na rzecz wolności i równości wszystkich ludzi.
  • Linki do polskojęzycznych animacji o obrońcach i obrończyniach praw człowieka oraz internetowego quizu, które wykorzystasz podczas warsztatów.
  • Trzy propozycje łatwych do zrealizowania miniakcji na rzecz praw człowieka.

Krok 3.

Działacie! Realizujecie warsztaty i akcje. Organizujesz trzy zajęcia warsztatowe dla tej samej klasy bądź grupy młodzieży na podstawie otrzymanych materiałów edukacyjnych. Po każdych zajęciach wspólnie realizujecie akcję zaproponowaną w scenariuszach.

Krok 4.

Przesyłasz raport i dokumentację potwierdzającą realizację projektu. Po zakończeniu warsztatów i akcji należy wypełnić krótki formularz sprawozdawczy znajdujący się tutaj>>, przesłać do nas listy obecności oraz kilka zdjęć dokumentujących realizację warsztatów i trzech mini akcji.

ODWAZNA_300_DPI

TYTUŁ OBROŃCÓW / OBROŃCZYŃ PRAW CZŁOWIEKA

Klasa bądź grupa młodzieży, która zrealizuje wszystkie działania projektowe oraz prześle sprawozdanie wraz z dokumentacją, otrzyma od Amnesty International oficjalny tytuł KLASY OBROŃCÓW I OBROŃCZYŃ PRAW CZŁOWIEKA wraz z certyfikatem.

ODWAZNY_300_DPI

PROJEKT W PODSTAWIE PROGRAMOWEJ

Prowadząc zajęcia warsztatowe na podstawie naszych scenariuszy, zrealizujesz elementy obowiązującej podstawy programowej z następujących przedmiotów na różnych etapach edukacyjnych: język polski, geografia, historia, WOS, etyka, WDŻ, WOK, kształcenie specjalne. Pełne informacje dotyczące elementów podstawy programowej realizowanych w ramach projektu znajdują się tutaj>>.

AmnestyORG-banner-images-Wall+RB

REKRUTACJA I KONTAKT

Aby zgłosić się do projektu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy do 30 września 2018 roku. Więcej informacji udziela Katarzyna Salejko pod adresem: katarzyna.salejko@amnesty.org.pl. Informacje o projekcie w formacie pdf można pobrać TUTAJ>>.

Koncepcja projektu oraz scenariusze edukacyjne zostały opracowane przez: Bernadettę Czerkawską, Filipa Jacha, Iwonę Pieronek-Tokarz.