WSZYSCY LUDZIE RODZĄ SIĘ WOLNI I RÓWNI

Jak zbudować świat, w którym fundamentalne prawa wszystkich ludzi są faktyczne przestrzegane? Pierwszy krok to edukacja na rzecz praw człowieka, drugi - mobilizacja lokalnych społeczności. Amnesty International zaprasza edukatorki i edukatorów oraz aktywistki i aktywistów z całej Polski do udziału w warsztatach, współtworzenia materiałów edukacyjnych i przeprowadzenia akcji na rzecz wolności i równości wszystkich ludzi.
LOGO_WLRSWIR

O projekcie

Celem projektu „Wszyscy Ludzie Rodzą się Wolni i Równi” jest zbudowanie sieci świadomych liderów i liderek społeczeństwa obywatelskiego (przede wszystkim nauczycieli/nauczycielek oraz aktywistów/aktywistek) posiadających motywację i kompetencje, by mobilizować swoje lokalne społeczności na rzecz świata wolnego od dyskryminacji, mowy nienawiści i przemocy.

Do udziału w projekcie zapraszamy edukatorów i edukatorki oraz aktywistów i aktywistki, którzy w ramach cyklu warsztatów i eksperckich konsultacji zaangażują się w opracowanie i pilotaż narzędzi edukacyjnych. Materiały te, skierowane przede wszystkim do osób pracujących z młodzieżą, nie tylko wyposażą w wiedzę o współczesnych migracjach oraz prawnych uregulowaniach dotyczących mowy nienawiści i przestępstw z nienawiści, ale również pomogą zdobyć kompetencje w obszarze krytycznej analizy przekazów medialnych i mobilizowania lokalnych społeczności na rzecz praw człowieka.

Aktywistów/aktywistki i edukatorów/edukatorki serdecznie zapraszamy na obóz aktywistyczny, a nauczycieli i nauczycielki zachęcamy do udziału w Akademii Wszyscy Ludzie Rodzą się Wolni i Równi. Rekrutacja trwa!

Obóz aktywistyczny

Zarówno dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z aktywizmem i edukacją praw człowieka, jak i dla doświadczonych osób. Zgłoś się i razem z nami buduj świat wolny od dyskryminacji.

Obóz aktywistyczny

AKADEMIA DLA NAUCZYCIELI I NAUCZYCIELEK

Prowadzisz szkolną grupę Amnesty lub dopiero chcesz się zaangażować w działania na rzecz praw człowieka? Weź udział w cyklu szkoleń dla nauczycieli i nauczycielek pracujących z młodzieżą gimnazjalną i licealną!

AKADEMIA DLA NAUCZYCIELI I NAUCZYCIELEK

Projekt „Wszyscy Ludzie Rodzą się Wolni i Równi” jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.2015_logo_FIO_v1