Nagrody medialna i filmowa

Każdego roku przyznajemy nagrody dla twórców, osób z mediów, którzy swoją pracą chronią prawa człowieka, budują świadomość praw człowieka, zwracają uwagę opinii publicznej na ich łamanie. Pióro Nadziei przyznajemy osobom z mediów, natomiast na Docs Against Gravity przyznajemy nagrodę dla najlepszego dokumentu o prawach człowieka.
DSC01337_1400px

Pióro Nadziei

Pióro Nadziei to nagroda przyznawana co roku za działalność medialną, która przyczyniła się do pozytywnej zmiany na rzecz praw człowieka. To wyróżnienie dla tych, którzy swoją pracą medialną sprawiają, że prawa człowieka rezonują w przestrzeni publicznej. Ich wysiłek, rzetelność i staranność, a także nowatorskie podejście do przedstawiania tematów i historii przekładają się na oddźwięk medialny i społeczny. To nagroda dla tych, którzy swoją pracą zmieniają rzeczywistość na lepszą.

Jagoda Grondecka laureatką Pióra Nadziei 2020!

Jury w składzie: Ewa Ewart – dziennikarka, laureatka nagrody specjalnej Pióro Nadziei za całokształt pracy w mediach na rzecz praw człowieka, Agata Kowalska – dziennikarka, laureatka Pióra Nadziei 2016, Draginja Nadaždin – Dyrektorka Amnesty International Polska oraz Witold Klaus – członek Rady Programowej Stowarzyszenia Amnesty International Polska wybrało laureatkę spośród pięciorga nominowanych. Wśród nich znaleźli się:

• Anna Alboth – działaczka społeczna i dziennikarka
  • Jagoda Grondecka – dziennikarka, publicystka, komentatorka ds. bliskowschodnich
  • Ewa Ivanova – dziennikarka “Gazety Wyborczej”
  • Marta K. Nowak – dziennikarka oko.press
  • Outriders – twórcy projektu Unblock na outride.rs

Jagoda Grondecka została nagrodzona za “dziennikarstwo zaangażowane, w którym uważność na drugiego człowieka i niestępiona wrażliwość społeczna łączy się z rzetelnością, warsztatem i odwagą. Za dziennikarstwo, które pomaga zrozumieć”.

Do nagrody Pióro Nadziei 2020 napłynęło 367 zgłoszeń. Jury wyłoniło pięcioro nominowanych z dziesięciorga kandydatur wybranych na etapie preselekcji przez zespół Amnesty International Polska.

Jury brało pod uwagę ważność tematów poruszanych przez nominowanych, rzetelność i staranność przygotowywanych materiałów, wpływ na rzeczywistość, oddźwięk medialny i społeczny pracy oraz nowatorskie podejście do przedstawiania tematu/historii.

W laudacji czytamy: „Dziennikarstwo Grondeckiej to dziennikarstwo wiarygodne, bo nie posiłkuje się zapośredniczeniem i nie powiela schematów. To dziennikarstwo uważne na drugiego człowieka, pełne niestępionej wrażliwości i szczerej chęci zrozumienia. To dziennikarstwo krytyczne: nie zadowala się powierzchownymi wnioskami. To wreszcie dziennikarstwo niewygodne: nie pozwala zapomnieć o tym, o czym wolelibyśmy nie pamiętać – o odpowiedzialności za piętno, z jakim mierzą się teraz zwykli mieszkańcy zdewastowanego kraju. Odpowiedzialności, którą współdzielimy jako obywatele i obywatelki państw wysyłających wojska do Afganistanu i na Bliski Wschód.” Pełny tekst laudacji >>>

W 2020 roku wręczenie nagrody zastąpiło spotkanie online z laureatką, na którym mówiliśmy m.in. o codzienności życia w Afganistanie, kosztach wojny dla zwykłych ludzi, sytuacji kobiet, niezwykłej złożoności pejzażu społeczno-politycznego w regionie, a także o uchodźcach z Afganistanu. Nagranie dostępne jest na kanale YouTube Amnesty Poland.

W ramach edycji konkursu za 2019 rok nadesłano 140 zgłoszeń. Spośród nich Amnesty International zdecydowało się przyznać 4 nominacje dla osób broniących praw człowieka przy użyciu różnych środków medialnego przekazu:

• Anna Gmiterek-Zabłocka – dziennikarka i reporterka radia TOK FM Lublin
  • Jakub i Anna Górniccy – założyciele i redaktorzy serwisu z dziennikarstwem międzynarodowym – Outride.rs
  • Tomasz i Marek Sekielscy – twórcy filmu dokumentalnego „Tylko nie mów nikomu”
  • Maja Staśko – aktywistka, publikuje m.in. w Krytyce Politycznej, Codzienniku Feministycznym, Gazecie Wyborczej

Decyzją jury konkursowego nagrodę za 2019 rok otrzymali Marek i Tomasz Sekielscy. Z okazji jubieluszu 30-lecia działalności Amnesty International w Polsce przyznano także nagrodę specjalną za całokształt pracy w mediach na rzecz praw człowieka. Statuetkę otrzymała Ewa Ewart. Dowiedz się więcej>>>

Wręczenie nagrody Pióro Nadziei 2019, odbyło się 27 lutego o godzinie 19:00 w Faktycznym Domu Kultury w Warszawie.

30 listopada 2018 ogłosiliśmy decyzję jury konkursu, zgodnie z którą nagrodę medialną otrzyma Anton Ambroziak, dziennikarz związany m.in. z redakcją OKO.Press. Dowiedz się więcej>>>

W uzasadnieniu decyzji o nagrodzie jury zaznaczyło:
„Anton Ambroziak z zaangażowaniem i dociekliwością analizuje bieżące wydarzenia w kraju, zawsze będąc blisko problemów dotyczących osób szczególnie narażonych na naruszenia praw człowieka. Wydobywa przy tym na światło dzienne istotne – a niekiedy pomijane w mediach – aspekty relacjonowanych zdarzeń, dbając o jakość i rzetelność przekazu.

W swoich społecznie zaangażowanych tekstach dużo miejsca poświęca doświadczeniom osób z grup mniejszościowych, w tym osób LGBTQ, sprawiając, że ich głos staje się wyraźniej słyszalny. Działalność dziennikarską łączy z aktywizmem.

Dziennikarstwo Antona Ambroziaka dowodzi, że o tematach kluczowych z punktu widzenia społeczeństwa obywatelskiego można pisać wykazując się wiedzą i wrażliwością a dzięki temu także edukować. Praca Antona Ambroziaka zasługuje na szczególne wyróżnienie zwłaszcza w czasach, w których mierzymy się z ograniczeniem przestrzeni na korzystanie ze swobód obywatelskich w Polsce”.

Spośród ponad 40 kandydatur do tegorocznej nagrody biuro Amnesty International wyłoniło 4 nominacje:

• Anton Ambroziak – dziennikarz serwisu OKO.Press
  • Marcin Wyrwał, Edyta Żemła, Paweł Ławiński – dziennikarze serwisu Onet.pl
  • Anna Gmiterek-Zabłocka – dziennikarka i reporterka radia TOK FM Lublin
  • Ewa Wołkanowska-Kołodziej – niezależna reporterka i dziennikarka

W jury konkursowym zasiadły osoby z Rady Programowej Stowarzyszenia Amnesty International, Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce oraz Ewa Siedlecka, laureatka nagrody specjalnej Amnesty International za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka w 2011 roku.

Od 2015 roku Amnesty International wręcza nagrodę Pióro Nadziei osobie, która swoją pracą w mediach działa na rzecz praw człowieka. Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze/ dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

– Przez lata wręczaliśmy nagrodę wyjątkowym osobom, dziennikarzom i dziennikarkom piszącym o prawach człowieka. Chcemy, aby Pióro Nadziei zwracało uwagę na całokształt pracy medialnej takich osób, jak ważne jest ich zaangażowanie, rzetelność, pozytywna zmiana, którą wywołują – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International.

Twórcami wyjątkowej statuetki, przeźroczystego pióra z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowanego do betonowego etui, jest agencja Fat Baby.

Od 2002 r. Amnesty International wręczała nagrodę za najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka. Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem w 2002 r. był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – “Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka.

W kolejnych latach wśród laureatów i laureatek znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Michał Majewski i Paweł Reszka, Justyna Kopińska i Bartosz T. Wieliński, Wojciech Tochman, Agata Kowalska, w 2017 nagrodę otrzymał Paweł Cywiński, współtwórca serwisu uchodzcy.info.

W 2011 roku, z okazji 50-lecia Amnesty International została przyznana nagroda specjalna za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka, którą otrzymała Ewa Siedlecka z Gazety Wyborczej.

W trakcie trwania konkursu do jury konkursu zapraszaliśmy znanych dziennikarzy i dziennikarki: Konstantego Geberta, Maxa Cegielskiego, Annę Laszuk, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczab-Redlich, Lidię Ostałowską oraz ludzi nauki i kultury: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę, prof. Romana Kuźniara, prof. dr hab. Jacka Wasilewskiego.

_DSF5008

Nagroda Amnesty na Docs Against Gravity

Nagroda Amnesty International przyznawana jest na festiwalu filmowym Docs Against Gravity. Dostaję ją film dokumentalny, który w ocenie jury najbardziej przyczynia się do budowania świadomości na temat praw człowieka i do zmiany rzeczywistości, którą opisuje. Nagrodami są 3000 EUR i statuetkę.

w 2020 roku podczas 17. edycji Millennium Docs Against Gravity, jury konkursu Amnesty International w składzie Draginja Nadaždin, Maciej Drygas (reżyser filmów dokumentalnych) i Jakub Majmurek (publicysta, krytyk filmowy) nagrodziło film “Witamy w Czeczenii” w reżyserii Davida France’a. Więcej informacji>>>

W 2019 roku podczas 16. edycji Millennium Docs Against Gravity, jury konkursu Amnesty International w składzie Draginja Nadaždin, Paweł Łoziński (reżyser filmów dokumentalnych) i Jakub Majmurek (publicysta, krytyk filmowy) nagrodziło film “Serbka” w reżyserii Nebojsy Slijepcevicia. Więcej informacji>>>

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej).

Na 15. Millenium Docs Against Gravity Film Festival zwyciężył film “Wielebny W.” w reżyserii Barbeta Schroedera.

Nagradzając film jury napisało:

Film „Wielebny W.” to ostatnia część tzw. filmowej trylogii zła Barbeta Schroedera, rozpoczętej w 1974 roku filmem o generale Idi Aminie Dadzie („Idi Amin – autoportret”), a kontynuowanej w 2017 roku portretem kontrowersyjnego prawnika Jacquesa Vergèsa („Adwokat terroru”).

Film nakręcony jeszcze przed eskalacją aktów ludobójstwa na birmańskich muzułmanach Rohingya, przedstawia mało dotąd znany aspekt sytuacji w Birmie. Reżyser obnaża oblicze mnicha, który naucza w duchu islamofobii i poprzez mowę nienawiści podsyca wrogość wobec mniejszości muzułmańskiej zamieszkującej Birmę. Kamera śledzi nie tylko przemówienia mnicha w przemowach publicznych, nagraniach i wypowiedziach w mediach społecznościowych, ale także przygląda mu się z bliska, pozostawiając niepokój. Film jest społecznie bardzo aktualny i przedstawia sytuację w jednym z kluczowych dla Amnesty International regionów. Prezentuje także mechanizmy budowania społecznej wrogości poprzez upowszechnianie mowy nienawiści, z którą Amnesty International konsekwentnie walczy.

Jury Amnesty International przyznało także dwa wyróżnienia:

„Kobieta w niewoli” w reżyserii Bernadett Tuza-Ritter przedstawia determinację autorki w obnażeniu problemu współczesnego niewolnictwa oraz wykorzystania kamery jako narzędzia interwencji i realnej społecznej zmiany.  Dzięki tej historii dowiadujemy się jak powszechny, choć skutecznie skrywany jest problem współczesnego niewolnictwa na Węgrzech.

„Po drugiej stronie drzwi Milej Turajlić to intymna historia przedstawiająca życie opozycjonistki i aktywistki, która opowiada o nadziejach i rozczarowaniach w walce o prawa człowieka w Serbii. Dzięki bohaterce poznajemy także historię politycznych i społecznych zmian: od komunizmu, poprzez rządy Miloševića po odradzający się dziś nacjonalizm, który obserwuje z perspektywy zasłużonej działaczki podczas rewolucji przeciw Slobodanowi Miloševićowi.