Nagrody medialna i filmowa

Każdego roku przyznajemy nagrody dla twórców, osób z mediów, którzy swoją pracą chronią prawa człowieka, budują świadomość praw człowieka, zwracają uwagę opinii publicznej na ich łamanie. Pióro Nadziei przyznajemy osobom z mediów, natomiast na Docs Against Gravity przyznajemy nagrodę dla najlepszego dokumentu o prawach człowieka.
DSC01337_1400px

Pióro Nadziei

9 grudnia 2017 wręczyliśmy Pióro Nadziei 2017 Pawłowi Cywińskiemu, współtwórcy serwisu uchodzcy.info. Więcej informacji>>>

Jury w uzasadnieniu decyzji podkreśliło:Paweł Cywiński w szczególności na przykładzie Uchodźcy.info pokazuje, że możliwe jest tworzenie mediów obywatelskich na wysokim poziomie merytorycznym, a jednocześnie dostępnych i atrakcyjnych wizualnie. Odziera kryzys uchodźczy z fałszywych informacji, pomaga uporać się odbiorcom ze stereotypami, zwraca uwagę na kontekst kulturowy. Paweł Cywiński związany jest ze środowiskiem tworzącym media oddolnie i z wrażliwością na tematy społeczne. Jest również dziennikarzem Magazynu Kontakt i prowadzi projekt post-turysta.pl”.

Kandydatury do tegorocznej nagrody można było zgłaszać do 10 listopada. Nad zgłoszeniami debatowało biuro Amnesty International. Spośród ponad 20 zgłoszeń wybrano 4 nominacje:

• Ludmiła Anannikova – dziennikarka Gazety Wyborczej, reporterka;
  • Paweł Cywiński – współtwórca serwisu i facebookowej strony Uchodźcy.info;
  • redakcja serwisu OKO.press;
  • Paweł Sulik – dziennikarz Radia Tok FM.

Jury składało się z osób z Rady Programowej Stowarzyszenia oraz specjalnie zaproszonego gościa, prof. dr hab. Jacka Wasilewskiego, medioznawcy, dziennikarza i pisarza.

Od 2015 roku Amnesty International wręcza nagrodę Pióro Nadziei osobie, która swoją pracą w mediach działa na rzecz praw człowieka. Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze/ dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

– Przez lata wręczaliśmy nagrodę wyjątkowym osobom, dziennikarzom i dziennikarkom piszącym o prawach człowieka. Chcemy, aby Pióro Nadziei zwracało uwagę na całokształt pracy medialnej takich osób, jak ważne jest ich zaangażowanie, rzetelność, pozytywna zmiana, którą wywołują – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe, czy też firmy. Zgłoszenia należy wysyłać na e-mail rzecznik@amnesty.org.pl z krótkim uzasadnieniem kandydatury.

Twórcami wyjątkowej statuetki, przeźroczystego pióra z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowanego do betonowego etui, jest agencja Fat Baby.

Od 2002 r. Amnesty International wręczała nagrodę za najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka. Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem w 2002 r. był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – „Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka.

W kolejnych latach wśród laureatów i laureatek znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Michał Majewski i Paweł Reszka, Justyna Kopińska i Bartosz T. Wieliński, Wojciech Tochaman. W 2016 r. nagrodę otrzymała Agata Kowalska, pierwsza dziennikarka radiowa, której przyznano tę nagrodę.

W 2011 roku, z okazji 50-lecia Amnesty International została przyznana nagroda specjalna za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka, którą otrzymała Ewa Siedlecka z Gazety Wyborczej.

W trakcie trwania konkursu do jury konkursu zapraszaliśmy znanych dziennikarzy i dziennikarki: Konstantego Geberta, Maxa Cegielskiego, Annę Laszuk, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczab-Redlich, Lidię Ostałowską oraz ludzi nauki i kultury: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę, prof. Romana Kuźniara, prof. dr hab. Jacka Wasilewskiego.

_DSF5008

Nagroda Amnesty na Docs Against Gravity

Nagroda Amnesty International przyznawana jest na festiwalu filmowym Docs Against Gravity. Dostaję ją film dokumentalny, który w ocenie jury najbardziej przyczynia się do budowania świadomości na temat praw człowieka i do zmiany rzeczywistości, którą opisuje. Nagrodami są 3000 EUR i statuetkę.

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej).

Na 15. Millenium Docs Against Gravity Film Festival zwyciężył film „Wielebny W.” w reżyserii Barbeta Schroedera.

Nagradzając film jury napisało:

Film „Wielebny W.” to ostatnia część tzw. filmowej trylogii zła Barbeta Schroedera, rozpoczętej w 1974 roku filmem o generale Idi Aminie Dadzie („Idi Amin – autoportret”), a kontynuowanej w 2017 roku portretem kontrowersyjnego prawnika Jacquesa Vergèsa („Adwokat terroru”).

Film nakręcony jeszcze przed eskalacją aktów ludobójstwa na birmańskich muzułmanach Rohingya, przedstawia mało dotąd znany aspekt sytuacji w Birmie. Reżyser obnaża oblicze mnicha, który naucza w duchu islamofobii i poprzez mowę nienawiści podsyca wrogość wobec mniejszości muzułmańskiej zamieszkującej Birmę. Kamera śledzi nie tylko przemówienia mnicha w przemowach publicznych, nagraniach i wypowiedziach w mediach społecznościowych, ale także przygląda mu się z bliska, pozostawiając niepokój. Film jest społecznie bardzo aktualny i przedstawia sytuację w jednym z kluczowych dla Amnesty International regionów. Prezentuje także mechanizmy budowania społecznej wrogości poprzez upowszechnianie mowy nienawiści, z którą Amnesty International konsekwentnie walczy.

Jury Amnesty International przyznało także dwa wyróżnienia:

„Kobieta w niewoli” w reżyserii Bernadett Tuza-Ritter przedstawia determinację autorki w obnażeniu problemu współczesnego niewolnictwa oraz wykorzystania kamery jako narzędzia interwencji i realnej społecznej zmiany.  Dzięki tej historii dowiadujemy się jak powszechny, choć skutecznie skrywany jest problem współczesnego niewolnictwa na Węgrzech.

„Po drugiej stronie drzwi Milej Turajlić to intymna historia przedstawiająca życie opozycjonistki i aktywistki, która opowiada o nadziejach i rozczarowaniach w walce o prawa człowieka w Serbii. Dzięki bohaterce poznajemy także historię politycznych i społecznych zmian: od komunizmu, poprzez rządy Miloševića po odradzający się dziś nacjonalizm, który obserwuje z perspektywy zasłużonej działaczki podczas rewolucji przeciw Slobodanowi Miloševićowi.