Nagrody medialna i filmowa

Każdego roku przyznajemy nagrody dla twórców, osób z mediów, którzy swoją pracą chronią prawa człowieka, budują świadomość praw człowieka, zwracają uwagę opinii publicznej na ich łamanie. Pióro Nadziei przyznajemy osobom z mediów, natomiast na Docs Against Gravity przyznajemy nagrodę dla najlepszego dokumentu o prawach człowieka.
DSC01337_1400px

Pióro Nadziei

Ruszyły już zgłoszenia do Pióra Nadziei 2017. Do 12 listopada każdy może zgłaszać osoby, które swoją pracą medialną przyczyniają się do ochrony praw człowieka. Wystarczy wysłać e-mail na rzecznik@amnesty.org.pl. Uroczyste wręczenie nagrody odbędzie się 9 grudnia podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie. Więcej informacji>>>

Pióro Nadziei 2016 otrzymała Agata Kowalska, dziennikarka Radia Tok Fm. Ponadto wśrod nominowanych byli:

• Artur Domosławski – reporter związany z tygodnikiem „Polityka”;
  • Jakub Janiszewski – dziennikarz związany z Radiem TokFm i Gazetą Wyborczą;
  • Magdalena Nimer – reporterka związana z Kolektywem Reporterskim.

Uroczyste wręczenie odbyło się 10 grudnia podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie. Więcej informacji>>

Od 2015 roku Amnesty International wręcza nagrodę Pióro Nadziei osobie, która swoją pracą w mediach działa na rzecz praw człowieka. Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze/ dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

– Przez lata wręczaliśmy nagrodę wyjątkowym osobom, dziennikarzom i dziennikarkom piszącym o prawach człowieka. Chcemy, aby Pióro Nadziei zwracało uwagę na całokształt pracy medialnej takich osób, jak ważne jest ich zaangażowanie, rzetelność, pozytywna zmiana, którą wywołują – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe, czy też firmy. Zgłoszenia należy wysyłać na e-mail rzecznik@amnesty.org.pl z krótkim uzasadnieniem kandydatury.

Twórcami wyjątkowej statuetki, przeźroczystego pióra z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowanego do betonowego etui, jest agencja Fat Baby.

Od 2002 r. Amnesty International wręczała nagrodę za najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka. Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem w 2002 r. był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – „Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka.

W kolejnych latach wśród laureatów i laureatek znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Michał Majewski i Paweł Reszka, Justyna Kopińska i Bartosz T. Wieliński, Wojciech Tochaman. W 2016 r. nagrodę otrzymała Agata Kowalska, pierwsza dziennikarka radiowa, której przyznano tę nagrodę.

W 2011 roku, z okazji 50-lecia Amnesty International została przyznana nagroda specjalna za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka, którą otrzymała Ewa Siedlecka z Gazety Wyborczej.

W trakcie trwania konkursu do jury konkursu zapraszaliśmy znanych dziennikarzy i dziennikarki: Konstantego Geberta, Maxa Cegielskiego, Annę Laszuk, Piotra Zarembę, Ewę Siedlecką, Joannę Podgórską, Krystynę Kurczab-Redlich, Lidię Ostałowską oraz ludzi nauki i kultury: prof. Andrzeja Zolla, Mirosława Chojeckiego, prof. Magdalenę Środę, prof. Romana Kuźniara, dr hab. Jacka Wasilewskiego.

DSCF2906_small

Nagroda Amnesty na Docs Against Gravity

Nagroda Amnesty International przyznawana jest na festiwalu filmowym Docs Against Gravity. Dostaję ją film dokumentalny, który w ocenie jury najbardziej przyczynia się do budowania świadomości na temat praw człowieka i do zmiany rzeczywistości, którą opisuje. Nagrodami są 3000 EUR i statuetkę.

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej).

Ruszył już 14. Millenium Docs Against Gravity 2017>>

W 2016 r. na 13. Millenium Docs Against Gravity Film Festival zwyciężył film „Ci którzy skaczą” w reżyserii Moritz Siebert, Estephan Wagner i Abou Bakar Sidibé. Jury napisało w uzasadnieniu:

„Melilla to hiszpańska enklawa w północnym Maroko: namiastka Europy w Afryce. Piękny świat (Europa) jest na wyciągnięcie ręki. W okolicznych górach koczuje tysiące uchodźców, którzy próbują sforsować granicę z Mellilą. Próbują przeskoczyć przez płot, za którym mieści się m. in. ogromne pole golfowe. Na ten jeden właściwy moment, który da im szansę, czekają miesiącami. Obóz jest kontrastem pięknego świata za płotem. Determinacja tych młodych chłopaków opłaca się, kilkudziesięciu z nich udaje się. Film ten otrzymuje nagrodę za wspaniale opowiedzianą historię, za pomysł jego realizacji od środka, z perspektywy tych, którzy starają się osiągnąć to, co jest prawie niemożliwe”.

Jury zadecydowało przyznać również 2 wyróżnienia dla filmów: „Dobry Amerykanin” („A Good American”) w reżyserii Friedricha Mosera oraz „Grajmy dopóki nas nie zabiją” („They will have to kill us first”) w reżyserii Johanna Schwartz.