Coquette wraz z matką zostały zwolnione z centralnego więzienia w Kinszasie. – Amnesty International

Coquette wraz z matką zostały zwolnione z centralnego więzienia w Kinszasie.

Demokratyczna Republika Kongo – Coquette Nsinga, studentka i zwolenniczka Ruchu Wyzwolenia Konga (Mouvement pour la Liberation du Congo), została aresztowana wraz ze swoją matką 31 października 2006 r. w stolicy kraju Kinszasie, tuż po drugiej turze wyborów prezydenckich. Ruch Wyzwolenia Konga stanowi główną partię opozycyjną w Demokratycznej Republice Konga. Coquette była przetrzymywana przez kilka tygodni bez postawionych zarzutów i bez procesu. Poddano ją torturom i została zgwałcona.
22 listopada 2007 r. Coquette wraz z matką zostały zwolnione z centralnego więzienia w Kinszasie.
Marie-Therese Nlandu, prawniczka i były więzień sumienia, również zwolniona w tym roku powiedziała AI:
-Mam przyjemność poinformować, że w czwartek, 22 listopada o godz. 17.00 dzięki działaniom Amnesty International Coquette Nsinga i jej matka Anne Marie Lisasi zostały zwolnione z więzienia Makala. Sukces w postaci zwolnienia Coquette i mojego pokazuje, jak skuteczna jest Amnesty International i do jakiego stopnia władze Konga biorą pod uwagę wasze apele. Wierzę, że będziecie w stanie uratować wiele więcej ludzi złamanych przez władzę, która ciemięży lud Konga.-