Człowiek w kinie – Amnesty International

Człowiek w kinie

Amnesty International, Docs Against Gravity i Kinoteka zapraszają na Dyskusyjny Klub Filmowy "Człowiek w Kinie". Na pierwszym spotkaniu, 8 października, tematem będą uchodźcy i migranci a pokazany zostanie film "O tych którzy płoną".

“Człowiek w Kinie” to cykl spotkań, podczas którego film jest punktem odniesienia do szerszej dyskusji na temat naszego społeczeństwa, na temat praw człowieka i problemów cywilizacyjnych, z którymi my, jako ludzkość, musimy się skonfrontować. Spotkania będą się odbywać raz w miesiącu.

Pierwsze spotkanie w czwartek 8 października o 18:30 w Kinotece.

Cykl rozpoczniemy filmem dokumentalnym “O tych, którzy płoną”, przedstawiającym podróż przez kolejne kręgi piekła, jakiej doświadczają imigranci przybywający do bram bogatej Europy. Niezwykle oryginalna i poetycko-brutalna narracja filmu pozwala widzowi zająć miejsce jego głównego bohatera – imigranta.

Po filmie zapraszamy na dyskusję, podczas której dowiemy się od zaproszonych gości jak Polska wygląda z punktu widzenia migranta i uchodźcy. Razem z nimi porozmawiamy też o obecnym problemie uchodźstwa, który porusza opinię publiczną na całym świecie.

W spotkaniu udział wezmą:
Elmi Abdi – prezes Stowarzyszenia Somalijskiego w Polsce
Senait Cieplińska – prezeska Fundacji ADULIS na rzecz Afryki Wschodniej
Samer Masri – prezes fundacji Wolna Syria

Rozmowę poprowadzi Jakub Dymek, kulturoznawca i dziennikarz, redaktor “Dziennika Opinii” Krytyki Politycznej.

Amnesty International będzie zbierało podpisy pod petycją do państw UE, w tym do polskiego rządu o ochronę praw przyjmowanych uchodźców – Bezpieczna droga uchodźców do UE

Dołącz do wydarzenia na Facebooku

Zarezerwuj bilet na stronie Kinoteki

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!