Przekaż

podatku
WALCZYMY O ZMIANĘ PRAWA, ABY ZATRZYMAĆ PRZEMOC WOBEC KOBIET!

# Sprawcy przemocy muszą być izolowani
# Osoby pokrzywdzone powinny otrzymać pomoc
# Konwencja musi zostać wdrożona

Czad: Mahadine – bohater Maratonu Pisania Listów 2017, został uwolniony

Sąd w stolicy Czadu, Ndżamenie, nakazał 5 kwietnia uwolnienie Tadjadine Mahamat Babouri’ego, zwanego Mahadine, który był więziony od 30 września 2016 r. za umieszczenie kilku filmów na Facebooku krytykujących sposób zarządzania środkami publicznymi przez rząd.

Mahadine był jedną z 10 spraw, na które Amnesty zwróciło szczególną uwagę w ramach corocznej akcji Maraton Pisania Listów w 2017 r. Ludzie na całym świecie napisali wówczas 690 tys. listów z żądaniem jego natychmiastowego uwolnienia.

Uwolnienie aktywisty powinno stanowić pierwszy krok w kierunku zakończenia represji mających na celu uciszenie dysydentów w Czadzie

– oświadczyło Amnesty International.

“Jesteśmy zachwyceni, że Mahadine został uwolniony i że po 18 miesiącach w więzieniu na podstawie spreparowanych zarzutów w końcu spotka się ze swoimi bliskimi” – powiedziała Balkissa Ide Siddo, badaczka Amnesty International zajmująca się Afryką Środkową.

“Ponad pół miliona osób z całego świata podpisało listy i petycje apelując o uwolnienie Mahadine’a. Oni też się ucieszą jak się dowiedzą, że Mahadine jest nareszcie wolny.”

Mahadine tuż po wyjściu z więzienia w Ndżamenie, trzyma mozaikę zrobioną z selfy osób, które wzięły udział w akcji Amnesty Szwajcaria. 5 kwietnia 2018. Copyright, źródło prywatne.

Mahadine został oskarżony o naruszenie porządku konstytucyjnego, kolaborację z ruchem rebelianckim oraz o to, że stanowi zagrożenie dla terytorialnej integralności i bezpieczeństwa państwa. Jeżeli Mahadine miałby zostać skazany, groziłaby mu kara dożywocia.

W marcu 2018 r. Mahadine został uwolniony od tych zarzutów i skierowano wobec niego mniej poważny zarzut zniesławienia. W następstwie zmiany kwalifikacji prawnej zarzucanych czynów sąd stwierdził, że został przekroczony dopuszczalny limit tymczasowego aresztu (48 godzin) i nakazał uwolnienie. 19 kwietnia br. Mahadine zostanie wezwany do sądu na rozprawę, ale nie powinien już zostać uwięziony, gdyż zgodnie z prawem Czadu za zniesławienie nie grozi kara więzienia.

Po aresztowaniu 30 września 2016 r. Mahadine był przetrzymywany przez trzy dni w jednostce prowadzonej przez Agencję Bezpieczeństwa Narodowego (Agence National de Sécurité, ANS), gdzie nie pozwolono mu na spotkanie ani z rodziną, ani z adwokatem. W tym czasie był torturowany, bity i poddawany wstrząsom elektrycznym. Potem był osadzany w kilku więzieniach, w tym w więzieniu w Moussoro, z którego w dniu 21 lutego 2018 r.  został przeniesiony do więzienia Amsinene w Ndżamenie.

Mahadine jest jednym z wielu obrońców praw człowieka, aktywistów społeczeństwa obywatelskiego i dziennikarzy w Czadzie, którzy w ostatnich latach zostali aresztowani za krytykę rządu. We wrześniu 2017 r. Amnesty International opublikowała raport, w którym zwróciła uwagę, że od wyborów prezydenckich w 2015 r. oraz od czasu wprowadzenia surowych środków oszczędnościowych służących walce z ostrym kryzysem gospodarczym represje się nasiliły.

“Uwolnienie Mahadine’a to wspaniała nowina, ale to dopiero nowelizacja prawa i praktyki będzie oznaczała rzeczywistą i trwałą zmianę w Czadzie. Celem tych zmian powinno być zapewnienie, że nikt nie będzie mógł być aresztowany za wykonywanie przysługującego mu prawa do wyrażania poglądów” – powiedziała Balkissa Ide Siddo.

“Władze Czadu muszą przestać stosować tortury oraz przeprowadzić niezwłocznie dochodzenie w sprawie przestępstwa popełnionego przez agentów ANS, którzy rzekomo pobili Mahadine’a i poddali go wstrząsom elektrycznym w trakcie jego pobytu w areszcie.”

Powiązany temat

Izrael: deportacje do Ugandy narażają Erytrejczyków i Sudańczyków na niebezpieczeństwo