Przekaż

podatku
WALCZYMY O ZMIANĘ PRAWA, ABY ZATRZYMAĆ PRZEMOC WOBEC KOBIET!

# Sprawcy przemocy muszą być izolowani
# Osoby pokrzywdzone powinny otrzymać pomoc
# Konwencja musi zostać wdrożona

„Czarny Piątek” przeciwko niebezpiecznym restrykcjom w prawie do aborcji

Masowe demonstracje planowane są dziś w Warszawie, tysiące osób mają wyjść na ulice, aby zaprotestować przeciwko propozycji dalszego ograniczenia dostępu do aborcji w Polsce.

– Ta propozycja, jeśli zostanie uchwalona, ​​zagraża zdrowiu i życiu kobiet. Parlament musi wysłuchać kobiet w Polsce, które mówią głośno i wyraźnie, że będą walczyć z tym atakiem na ich ciała i zdrowie – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Stowarzyszenia Amnesty International Polska.

W tym tygodniu polski Sejm debatuje nad nowym projektem ustawy “Zatrzymaj Aborcję”. Przyjęcie projektu oznaczałoby ograniczenie już i tak restrykcyjnych przepisów, zakazując aborcji w sytuacjach, w których występuje poważne lub śmiertelne uszkodzenie płodu. Oficjalne statystyki pokazują, że właśnie w takich przypadkach przeprowadza się większość legalnych aborcji w Polsce.

Demonstracje mają miejsce ponad rok po tym, jak ogólnopolski “Czarny Protest” zmusił rząd do historycznego wycofania się z planowanego wprowadzenia niemal całkowitego zakazu aborcji.

Demonstracje w wyrazie solidarności odbędą się również w innych miastach, w tym w Brukseli, Londynie, Paryżu, Kopenhadze i Berlinie.

Kobiety w Polsce są silne i zdeterminowane, by pokonać to zagrożenie. Ale nie powinniśmy musieć walczyć z członkami naszego parlamentu, aby móc korzystać z naszych podstawowych praw

dodała Draginja Nadaždin.

Amnesty International wspólnie z Human Rights Watch, Centre for Reproductive Rights i 200 innymi organizacjami opublikowało także wspólne oświadczenie w związku z pracami parlamentarnymi nad projektem „Zatrzymaj aborcję”.

Dostęp do bezpiecznej i legalnej aborcji w Polsce zagrożony!

Powiązany temat

W polskim rządzie nie ma zgody co do tego, jak działać w sprawie przemocy wobec kobiet