Czas na sprawiedliwość w Darfurze – Amnesty International

Czas na sprawiedliwość w Darfurze

Ahmad Muhamad Harun (powszechnie znany jako Ahmad Harun) pełni obecnie funkcę Ministra Spraw Humanitarnych Sudanu. W latach 2003-2005 zajmował stanowisko Ministra Spraw Wewnętrznych. Stał wówczas na czele -Biura ds. Bezpieczeństwa Darfuru-, gdzie był odpowiedzialny przede wszystkim za rekrutację i finansowanie milicji Janjawid, która szybko rozrosła się do dziesiątek tysięcy członków. Koordynował również pracą wielu rządowych organów, odpowiedzialnych za walkę z rebeliantami, takich jak policja, siły zbrojne, Służba Bezpieczeństwa Narodowego i Wywiadu.
Zgodnie z nakazem aresztowanie wydanym przez Międzynarodowy Trybunał Karny (MTK), Ahmad Harun – prowadząc rekrutację, finansując i dozbrajając milicję Janjawid – miał pełną świadomość zbrodni przeciwko ludzkości i zbrodni wojennych przeciwko cywilnej populacji Darfuru, jakich dopuszczali się jej funkcjonariusze. Oskarżony jest również o namawianie milicji Janjawid do atakowania cywilów. Nakaz aresztowania Ahmada Haruna wylicza w sumie 42 zbrodnie przeciwko ludzkości i zbrodnie wojenne, o których popełnienie jest oskarżony (w tym prześladowania, morderstwa, przymusowe przesiedlenia).
Ali Muhammad Al Abd-Al-Rahman (znany jako Ali Kushayb) jest jednym z najważniejszych przywódców Janjawid, a jednocześnie członkiem Ludowej Siły Obronnej (ang. Popular Defense Force), jednostki formalnie znajdującej się pod dowództwem sudańskiej armii. Był -pułkownikiem pułkowników- w rejonie Wadi Salih, w zachodnim Darfurze. Do połowy 2003 r. dowodził tysiącami funkcjonariuszy milicji Janjawid.
MTK oskarża Ali Kushaybę o dowodzenie atakami na wioski Kodoom, Bindisi, Mukjar i Ararwala. Jest również oskarżony o werbowanie, dozbrajanie, finansowanie i dostarczanie zaopatrzenia jednostkom Janjawid, znajdującym się pod jego dowództwem. Nakaz aresztowania wymienia łącznie 50 zbrodni przeciwko ludzkości i zbrodni wojennych, jakich się dopuścił (w tym prześladowania, morderstwa, ataki na ludność cywilną i przymusowe przesiedlenia).
Ali Kushayb został aresztowany przez sudańskie władze w listopadzie 2006 r. w związku z wydarzeniami, do jakich doszło w południowej i zachodniej części Darfuru. Czyny, które doprowadziły do uwięzienia go przez władze, są różne od tych, za które Ali Kushayb jest ścigany przez MTK. Według doniesień, przywódca Janjawid przebywa obecnie w areszcie Policji Sudanu. Mimo to, kilku świadków doniosło, że Ali Kushayba może się swobodnie przemieszczać pomiędzy miastami, pozostając pod nadzorem policji.
Konflikt zbrojny pomiędzy rządem Sudanu a kilkoma zbrojnymi grupami opozycyjnymi toczy się w Darfurze od 2003 r. Aby zwalczyć rebeliantów, rząd doprowadził do mobilizacji, a następnie uzbroił i finansował milicję, znaną jako Janjawid. Konflikt doprowadził do przesiedlenia ponad dwóch milionów osób.
Od początku konfliktu, około 200 tys. osób zostało zabitych, a tysiące kobiet zgwałconych. Mimo embarga na broń nałożonego przez ONZ, wciąż ma miejsce transfer do Darfuru ekwipunku niezbędnego do prowadzenia operacji wojskowych (broni, amunicji i innych).
17 lipca, w Międzynarodowy Dzień Sprawiedliwości, Amnesty International zaapelowała o zakończenie bezkarności osób, odpowiedzialnych za zbrodnie w Darfurze. Organizacja wezwała w szczególności do aresztowania Ahmada Haruna i Ali Kushayby i oddania ich w ręce Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości.
Międzynarodowy Dzień Sprawiedliwości upamiętnia przyjęcie Rzymskiego Statutu Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w 1998 r. Każdego roku, obrońcy praw człowieka apelują w tym dniu do rządów o działania niezbędne dla zapewnienia międzynarodowej sprawiedliwości.

Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!