Czas położyć kres homofobicznym wypowiedziom polityków – Amnesty International

Czas położyć kres homofobicznym wypowiedziom polityków

Amnesty International Polska wyraża głębokie zaniepokojenie wypowiedzią  wicepremiera Romana Giertycha na spotkaniu ministrów edukacji Unii Europejskiej w Heidelbergu. 1 marca b.r. w swoim wystąpieniu, Minister Roman Giertych zaapelował o uchwalenie europejskiej Karty Praw Narodów, w której miałyby się znaleźć m.in zakaz aborcji i zakaz -propagandy homoseksualnej-. Dodał, że reprezentuje w tych kwestiach oficjalne stanowisko polskiego rządu.

Wraz z początkiem tygodnia Premier RP Jarosław Kaczyński zdementował informacje jakoby Minister Giertych wypowiadał się w Heidelbergu zgodnie z oficjalnym stanowiskiem polskiego rządu. Premier Kaczyński dodał, że Romanowi Giertychowi należy się za to -reprymenda-. Jednak po wczorajszych rozmowach Premiera z Ministrem Edukacji okazało się, że nie tylko homofobiczne wypowiedzi Romana Giertycha nie zostały potępione ale że Ministra nie spotkają żadne sankcje za działanie -przeciwko naszym (polskim) interesom-  na forum Unii Europejskiej.

Amnesty International Polska uznaje apel Ministra Giertycha o zakaz -propagandy homoseksualnej- w Europie za przejaw homofobii i wzywa rząd polski do wyciągnięcia konsekwencji wobec Ministra Edukacji, który w swoich wypowiedziach posługuje się takim językiem. Według Amnesty International jest niedopuszczalne aby czołowi politycy polscy posługiwali się językiem homofobii, nietolerancji i – w skrajnych przypadkach – nienawiści.

Wypowiedzi homofobiczne są zjawiskiem niebezpiecznym i szkodliwym. Godzą w fundamentalne prawo człowieka do wolności od dyskryminacji. Są tym bardziej dotkliwe gdy padają z ust polityków, których zadaniem jest zapewnienie wszystkim obywatelom możliwości pełnego korzystania z ich praw i wolności.

Jak dowodzą raporty Amnesty International, język homofobiczny jest często wstępem do eksalacji nietolerancji, nienawiści i przemocy wobec mniejszości homoseksualnych. W wielu krajach homofobia i penalizujące mniejszość homoseksualną przepisy prawne przekładają się na prześladowania a nawet wyroki skazujące osoby homoseksualne na więzienie czy karę śmierci. Takie przypadki nasza organizacja odnotowała m. in. w Ugandzie, Egipcie czy Kamerunie. Materiały i raporty AI, dokumentujące dyskryminację osób LGBT (lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych) można znaleźć na stronie: http://web.amnesty.org/library/eng-347/index

Amnesty International Polska ma nadzieję, że władze Rzeczpospolitej Polskiej dołożą wszelkich starań by podobne do wypowiedzi Ministra Giertycha w Heidelbergu incydenty o charakterze homofobicznym nie powtarzały się w wykonaniu czołowych polityków, reprezentujących nasz kraj.

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!