Czerwona kartka dla polskiego rządu – Amnesty International

Czerwona kartka dla polskiego rządu

Za bierność i brak decyzji w sprawie ratyfikacji Konwencji Rady Europy w sprawie zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej polskiemu rządowi należy się czerwona kartka. Polska już dawno powinna podpisać i rozpocząć proces ratyfikacyjny Konwencji Rady Europy.

– Kolejna deklaracja Premiera, tym razem w wywiadzie dla “Polityki”, dotycząca chęci ratyfikacji Konwencji Rady Europy wzbudza mieszane odczucia – podkreśla Maciej Fagasiński koordynator kampanii w Amnesty International. – Premier już kilkakrotnie podkreślał, że Konwencja zostanie ratyfikowana. Czas aby deklaracje wdrożyć w życie. Amnesty International już od ponad roku apeluje do polskich władz o podpisanie Konwencji i tym samych wyrażeniu politycznej chęci jej ratyfikacji. Martwi nas bierność w tej kwestii – dodaje Fagasiński.

Niepokój Amnesty International wzbudza jednocześnie stwierdzenie Premiera w wywiadzie udzielonego “Polityce”, że “ratyfikację można opatrzyć polskim komentarzem, aby nie było nadinterpretacji w stosowaniu tej konwencji”.

– Nie do końca wiadomo co Pan Premier miał na myśli. Jeżeli chodzi o zgłoszenie przez Polskę jakiekolwiek zastrzeżeń do Konwencji Rady Europy, to Amnesty International jest temu zdecydowanie przeciwna. Zastrzeżenia wpłyną negatywnie na realizację praw gwarantowanych przez Konwencję – ocenia Fagasiński.

Konwencja Rady Europy w sprawie zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej wprowadza instrumenty, które przyczynią się do lepszej ochrony ofiar przemocy, a także zwiększą wykrywalność i karanie przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Kluczową kwestią jest zapis o ściganiu z urzędu sprawców przemocy fizycznej, przemocy seksualnej, w tym gwałtu. – Zmiany, które wprowadza Konwencja są potrzebne. Część zapisów Konwencji już w polskim prawie istnieje, zatem ilość wymaganych prac nie jest aż tak duża. Trzeba jednak ten proces rozpocząć. Czas na działania – uważa Fagasiński.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity