Czy kamera może zmienić rzeczywistość?

Amnesty International patronuje filmowi "5 rozbitych kamer", który 25 stycznia wchodzi do polskich kin. W kilku miastach Polski odbędą się również pokazy przedpremierowe i ciekawe dyskusje o konflikcie izraelsko-palestyńskim.

Palestyński rolnik, Emad, za pomocą pięciu kamer dokumentuje różne oblicza walki jego wioski z izraelską opresją. “5 rozbitych kamer” to kandydat do Oscara i zwycięzca aż 3 nagród na PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL w 2012 roku, w tym nagrody głównej Millennium i wyróżnienia w konkursie Amnesty International.

Emad mieszka w Bil’in, na zachód od miasta Ramallah, na Zachodnim Wybrzeżu. Pierwszą kamerą zarejestrował jak izraelskie buldożery w 2005 roku najechały na wioskę i wyrwały oliwne drzewka z ziemi. W tym miejscu, wzdłuż ziemi jego znajomego, powstał wielki mur oddzielający żydowskie miasta od Palestyńczyków. W pierwszych dniach oporu przeciwko żydowskim osadnikom i obecnym wszędzie żydowskim żołnierzom urodził się syn Emada, Gibreel. Emad dokumentował jak chłopiec dojrzewał i stał się świadomym uczestnikiem pokojowych, antyizraelskich protestów, a także jak szybko i silnie rozrastał się mur graniczny.

Eman zarejestrował również, jak sympatycy z całego świata, również z Izraela, zapewniali pomoc wiosce, ale gdy opór się zwiększał i sytuacja mocno przybierała na sile, zaczynały się aresztowania, a mieszkańców wioski zabijano. Emad nadal kręci swój film, pomimo próśb żony, która boi się negatywnych konsekwencji.

“5 rozbitych kamer” to nie tylko fascynujący obraz, dokumentujący unikalne zdarzenia z historii żydowsko-palestyńskiego konfliktu, lecz również bardzo osobista, poruszająca filmowa wypowiedź na temat walki palestyńskiej wioski przeciwko przemocy i opresji.

22-24 stycznia odbędą się przedpremierowe pokazy specjalne oraz towarzyszące im dyskusje “Życie w cieniu muru – czy kamera może być narzędziem wyzwolenia? Oblicza konfliktu izraelsko-palestyńskiego”  z udziałem zaproszonych gości i towarzyszące im pokazy palestyńskich animacji PALIMATON:

– 22.01 Wrocław, kino Nowe Horyzonty, godz. 20.00

– 23.01 Warszawa, kino Iluzjon, godz.  19.00

– 24.01 Poznań, kino Muza, godz. 19.30

Więcej szczegółów na Facebooku
25 stycznia o godz. 19.00 w krakowskim kinie Pauza odbędzie się pokaz premierowy filmu oraz specjalny program towarzyszący premierze:
– pokaz zapisu audiowizualnego ze Strefy Gazy, montaż i napisy: Artur Żmijewski
– przegląd palestyńskich animacji PALIMATON
– dyskusja “Czy kamera może być narzędziem wyzwolenia?” z udziałem zaproszonych gości

Więcej szczegółów na Facebooku

Chrońmy ludzi uciekających przed wojną

Powiązany temat